Nyt studie: Derfor kan forkølelse beskytte mod covid-19 - også Omikron
Hiver man den ene forkølelse efter den anden hjem fra børnenes institution, kan det muligvis være godt nyt, hvis man samtidig gerne vil undgå covid-19.
Forskere fra Imperial College i Storbritannien har nemlig fundet ud af, at forkølelse med gamle coronavirusser, som nu er blevet endemiske, sætter gang i produktionen af bestemte T-celler i immunsystemet.
Forskerne håber, at denne viden kan bruges i en bredt dækkende vaccine mod corona, fordi det ser ud til, at T-cellerne fra forkølelse også slår effektivt ned på Omikron-varianten, som dominerer billedet i øjeblikket.
Studiet er publiceret i Nature Communications og gik i gang i efteråret 2020, før vaccinerne for alvor blev udrullet. Man undersøgte 52 mennesker, der boede sammen med en smittet, så de alle var eksponeret på samme niveau.
Af de 52 deltagere endte halvdelen med at blive smittet. Og i de 26 deltagere, der ikke blev smittet, havde forskerne fundet forhøjede niveauer af de forkølelsesinducerede T-celler, som producerer signalmolekylet IL-2 i immunsystemet.
Læs også: Viden om neandertalere afslører covid-19-beskyttende genvariant
Et kig ind i virus
Forkerne mener, at grunden til, at T-cellerne ser ud til at give beskytte bredt hen over varianter, er at T-cellerne ikke er målrettet spike-proteinet, som sidder på overfladen, men i stedet en række proteiner inde i virus, som har mindre tendens til at mutere.
Her fandt de især noget interessant i virussens ORF1-gener, som ser ud til at blive delt meget stabilt på tværs af coronavirus. Hele 12 epitoper i dette gen kunne direkte sammenlignes samt et enkelt i nucleocapsidet.
Forskerne mener derfor, at der er god grund til at holde et vågent øje med disse epitoper, hvis man vil kopiere effekten i en opgraderet vaccine, hvor der er fokuseret på mere end spike-proteinet.
Og det ser ud til, at det ikke kun er gamle coronavirusser, der giver beskyttelse.
Flere studier om forkølelse
Allerede i marts 2021 meldte forskere fra University of Glasgow ud, at de havde set denne tendens til, at rhinovirus fra forkølelse havde en vis magt over immunsystemet.
Læs også: Leder: Danske coronavacciner skal i fast lane
Her viste en undersøgelse, at selv om man blev smittet med coronavirus først og forkølelse umiddelbart efter, så ville forkølelsen dominere og corona træde i baggrunden.
På samme måde observerede man tilbage i 2009, da der opstod en epidemi med Influenza A – også kendt som svineinfluenza – at influenzaen kom med forsinkelse i nogle lande, og at det var udbrud af rhinovirus, der holdt influenzaen fra døren et stykke tid.
Forskerne mente dog også at se, at rhinovirussens effekt var kortvarig, men alligevel nyttig, fordi den spredte sig på de samme tidspunkter af året som coronavirus og influenza og derfor kunne hjælpe med at holde smittetrykket nede i et stykke tid.
I publikationen fra Imperial College fremgår det således videre, at ikke kun forkølelser med rhinovirusser, men også med gamle coronavirusser, kan være behjælpelige med egnede T-celler.
Førsteforfatter Rhia Kundu understreger dog, at man skal være varsom med at antage, at en omgang forkølelse vaccinerer en mod SARS-CoV-2.
