Nyt studie: Avancerede briller lader farveblinde se farver - også uden brillerne på

Illustration: EnChroma

På verdensplan lever 350 millioner mennesker med farveblindhed og har nedsat evne til at skelne mellem enten røde og grønne farvenuancer, men denne evne kan forbedres ved at bære et par særlige briller med avancerede farvefiltre.

Det viser et nyt forskningsstudie fra University of California og det franske Stamcelle og Hjerneforskningsinstitut, INSERM, som er publiceret i det fagfællebedømte tidsskrift Current Biology.

Men det mest opsigtsvækkende resultat fra undersøgelsen var dog, at testpersonernes forbedrede farvesyn fortsatte, efter de stoppede med at bruge brillerne.

9 ud af 10 af testpersonerne bar gennem to uger et par briller med et særligt filter, der er designet til at forstærke farvenuancerne, mens en enkelt testperson bar et par ‘placebo-briller’ uden nogen effekt.

Gennem de to uger synstestede forskerne deres evne til at skelne mellem enten røde eller grønne nuancer, og alle testpersonerne oplevede forbedringer - bortset fra den enkelte med ‘placebo-brillerne’, som ikke scorede bedre i forskellige synstests.

Læs også: App hjælper farveblinde med vasketøj og madlavning

Behov for flere forsøg

Forskerne undersøgte også testpersonernes farvesyn 2, 4 og 11 dage efter, at de stoppede med at bære brillerne, hvor det viste sig, at de fortsat havde nemmere ved at skelne mellem forskellige farvenuancer.

Det står uklart, hvor lang tid det forbedrede syn fortsætter, noterer forskerne bag studiet, »men evidensen viser, at virkningen varer i noget tid«.

Forskerne mener, at resultaterne antyder, at der sker fysiske ændringer i de fotoreceptorer (synsceller), som omsætter lys til nervesignaler - en plasticitet, »der potentielt kan udnyttes til visuel rehabilitering«.

Ifølge Nina Jacobsen, der er overlæge på Øjenklinikken, Rigshospitalet, skal man dog holde en smule tilbage med at forvente, at der nu findes en kur på såkaldt rød-grøn-farvesvaghed, og hun understreger, at der er tale om et lille studie med kun 10 testpersoner.

»Forskerne præsenterer nogle nye og interessante resultater, og derfor er det vigtigt at få den her viden frem, men hvis de virkelig vil finde ud af, om resultaterne holder, så er det nødvendigt, at de laver randomiserede og dobbeltblindede forsøg gennem længere tid,« siger hun.

Læs også: Hvorfor er nogle mennesker farveblinde og talblinde?

Tidligere studier med de kommercielle og patenterede EnChroma-briller, som kom på markedet for fem år siden, har ikke vist nogen gavnlige effekter, men Nina Jacobsen forklarer, at forskerne fra University of California og INSERM i deres studie har testet personerne på en lidt anderledes måde at undersøge farvesynet på, end man typisk, og overordnet set er det som ofte i videnskab, at der kan være divergerende fund, forklarer hun.

Emner : Forskning