Nyt studie anbefaler dobbelt maskering mod coronasmitte

Illustration: Bigstock/Dan74

Det velkendte lyseblå kirurgiske mundbind efterfulgt af et stofmundbind. Det kan være opskriften på at mindske spredningen af viruspartikler, viser en ny undersøgelse fra det amerikanske Center for Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse, CDC. Det skriver The Guardian.

Flere forskere har tidligere peget på, at beskyttelsen mod aerosoldråber kunne øges markant ved at bære to mundbind, men undersøgelsen er den første CDC-støttede forskning, som direkte anbefaler dobbeltmaskering.

Undersøgelsen viste, at mundbind, der slutter tæt langs ansigtet, ganske forventeligt er de mest beskyttende, og forskerne bag undersøgelsen anbefaler i den forbindelse at slå knuder på snorene, der går omkring ørene, for at mundbindet sidder endnu strammere om ansigtet.

Øger beskyttelse med 90 procent

I undersøgelsen har man sammenlignet spredningen af aerosoldråber ud fra fire scenarier: uden mundbind, et dårligt monteret kirurgisk mundbind, et stofmundbind og en dobbeltmaskering.

Resultaterne viser, at man ved at bære et tætsiddende kirurgiske mundbind dækket med et stofmundbind kan øge beskyttelsen mod aerosoldråber med 90 procent eller mere.

Undersøgelsen viste desuden, at overførsel af smitte reduceres markant, når både kilden til og modtageren af viruspartikler, bærer maske.

»Universal maskering er et yderst effektivt middel til at bremse spredningen af ​​Sars-CoV-2, når det kombineres med andre beskyttelsesforanstaltninger, såsom at undgå fysisk kontakt, store forsamlinger, dårlig ventilation i indendørs rum og ved at opretholde en god håndhygiejne,« fremgår det af undersøgelsen.

Gælder ikke alle

Resultaterne har dog sine begrænsninger. Personer med skæg og ansigtsbehåring, og børn, hvis ansigter er for små til de fleste mundbind, kan være mindre beskyttet ved brug af dobbeltmaskering.

Undersøgelsen har desuden blot undersøgt en enkelt type stofmundbind, selvom der findes et utal af mundbind på markedet. Man har desuden ikke undersøgt effektiviteten ved brug af to stofmundbind eller to kirurgiske mundbind.

Forskningscentret Institute for Health Metrics and Evaluation har for nylig taget stilling til dobbeltmaskeringen og blandt andet fremlagt en prognose, hvori det vurderes, at flere end 116.000 amerikanske liv kan reddes frem mod 1. juni, hvis 95 procent af befolkningen bærer mundbind i offentligheden.

Dette tal sammenlignes med centrets worst-case-scenarie, hvor over 700.000 mennesker kan miste livet med Covid-19.

I Danmark er der foreløbigt ingen anbefalinger, hvad angår dobbeltmaskering. Der er dog i øjeblikket krav om anvendelse af mundbind for alle over 12 år på alle offentlige indendørs arealer. Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen personer i risikogruppen at bruge mundbind i situationer, hvor det kan svært at holde afstand​.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er værd at bemærke at det er en undersøgelse som har undersøgt spredningen af aerosoler, ikke virus i sig selv. Det kan godt give nogle andre effekter i virkeligheden.

Jeg tror ikke rigtigt på at de mundbind og visir vi bærer lige nu har nogen effekt, ud over at minde os om at Covid-19 risikoen fortsat er her, og derfor har vi en mere forsigtig adfærd. Og det er jo også værd at tage med.

Om dobbelt mundbind hjælper tvivler jeg på, det virker temmeligt bøvlet, og kommer det mon til at sidde ordentligt. Så er der måske mere mening i at bære FFP2 masker.

 • 10
 • 2

Jeg er ikke imod krav om mundbind, men det vil være relevant hvis artiklen gik i dybden med, hvad resultaterne viser.

Øger beskyttelsen MED 90 % mener jeg ikke er korrekt. Især ikke fordi de 90 % ikke henviser til CDC's studie, men det er referencer til andre studier.

CDC's egne studier viser, at dobbeltmundbind øger beskyttelsen, således at 92,5 % af partikler blokeres, mens ét mundbind har en blokeringseffekt på 44,3 %.

En øgning af beskyttelsen med 90 % fra 44,3 % giver kun lige knapt 80 %. Ordkløveri, ja, men vigtigt at disse studier refereres korrekt.

"Results from the first experiment demonstrated that the unknotted medical procedure mask alone blocked 42.0% of the particles from a simulated cough (standard deviation [SD] = 6.70), and the cloth mask alone blocked 44.3% (SD = 14.0). The combination of the cloth mask covering the medical procedure mask (double mask) blocked 92.5% of the cough particles (SD = 1.9)."

Og så er vi jo tilbage ved ordkløveriet ... Beskytter mundbind. JA! ca. 42-44 % af partiklerne blokeres. Er det tilstrækkeligt? Ja, det giver mening hvis der er en reel smitte dér, hvor man skal bære mundbind.

Og så er blokeringseffekten med dobbelt mundbind 92,5 %. En øgning af effekten MED 110-120 % får jeg det til.

MEN hvis smitte med Corona virus kun sker i 2 % af tilfældene, dér hvor mundbind bæres (primært udenfor), så giver det anledning til at stoppe op og overveje om det er relevant.

MEN ved høj smitte i samfundet (fx for en måned siden), så kan det være forskellen, der gør om stigningen tipper til det meget værre. Mundbind er jo ét reskab i værktøjskassen.

 • 2
 • 1

Hvorfor ikke sammenligne med et korrekt monteret kirurisk mundbind?

I undersøgelsen har man sammenlignet spredningen af aerosoldråber ud fra fire scenarier: uden mundbind, et dårligt monteret kirurgisk mundbind, et stofmundbind og en dobbeltmaskering.

 • 7
 • 0

Hvad med så at bære fire mundbind - eller fem er måske bedre - og et lukket visir. Så dør man da i hvert fald ikke af Covid 19 ;)))) Jeg synes man skulle bruge tid på testning af visirer - specielt tvivler jeg på de små plastikplader, der sidder på hagen og dårligt dækker næse og mund.

 • 13
 • 0

Jeg har helt droppet de almindelige mundbind, som jo kun er med til at reducere direkte stænk og dråber. De filtrerer nok godt nok i selve filteret, men er jo indlysende utætte langs ansigtet. Og jeg skal nok lade være med at komme ind på tilfældige hjemmelavede masker og hagevisirer.

Jeg bruger tætsiddende FFP2-masker, som faktisk er langt mere behagelige at bruge. Dog meget dyrere. Men her skal vi lige kigge lidt på genanvendelse og evt. varmebehandling i ovnen eller bare en tørre/karantæne-periode.

Anbefalingerne for kirurigske masker og mundbind er jo lavet netop aht. kirurger. Og håndværkere i øvrigt mht. støvmasker. Som skal arbejde et helt liv med disse vilkår.

Lad os nu være lidt pragmatiske og få udbredt billige FFP2/3 masker, hvis robusthed i øvrigt er langt bedre mht. genanvendelse.

 • 1
 • 0

Et visir er vel kun en diffusor ved udånding. En ffp2 maske med udåndingsventil giver lige så lidt mening som beskyttelse mod aerosolspredning. Maske nr to ovenpå et næse-/mundbind kan umuligt blive tæt for filtrering, så brug en mindst ffp2-maske, som filtrerer både ved ind- og udånding!

 • 0
 • 0

Næste forsknings-undersøgelse bliver uden tvivl, at vi kan opnå 100% beskyttelse imod aerosoldråber hvis vi holder øjnene lukket og lader være med at trække vejret.

Måske det var bedre at hype den norske undersøgelse der ligesom den danske resulterede i, at maskering udenfor smitteudsat erhvervsudøvelse er uden mærkbar effekt, allene fordi det ikke er nødvendigt når vi opfører os fornuftigt.

 • 3
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten