Nyt sportslaboratorium bygger kraftmålere ind i løbebanerne

Sportshallen Gigantium i Aalborg får snart en ny atletikhal tilknyttet. Det drejer sig om et nyt sportslaboratorium, hvor idrætsudøvere kan udfolde sig med måleudstyr under fødderne, så forskere kan undersøge bl.a. sportsskader. Det skulle også gerne øge guldhøsten ved EM, VM og andre store sportsarrangementer.

Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi kommer til at stå for udarbejdelsen af det nye idrætslaboratorium på 1.900 m2, som også skal bruges til at fremme præstationer hos elitesportsfolk.

Hallen er dog langtfra opført endnu. Foreløbig er området en byggeplads med store huller i gulvet, hvor der skal være plads til kraftmålere og andet udstyr, der måler på sportsfolkenes præstationer, fortæller lektor på instituttet Mark de Zee.

»Hvis du f.eks. kender dine bevægelser og kræfter på kroppen under trespring eller længdespring, kan man finde den optimale løbeteknik og sikre sig, at anklen ikke bliver for belastet. Trespring er meget hårdt for kroppen, så det kan være nyttigt at kunne justere sin teknik undervejs,« siger han.

I alt bliver der plads til seks løbebaner a 60 meter og faciliteter til kuglestød, højdespring, længdespring, trespring og stangspring. Dertil kommer et styrke- og motionsrum, omklædningsrum og mødelokaler.

Læs også: Nyt hydraulisk udstyr skal forebygge vridskader hos sportsfolk

På løbebanerne vil der blive placeret tre-fire ca. 1 meter lange plader med kraftmålere midt på banen, så målene kan tages, mens løberen er i fuld fart. Desuden bliver der placeret kraftmålere nede i indstikskassen til stangen i stangspring.

Nogle af de kraftplatforme, universitetet har kig på, har indbyggede 16 bit digitale forstærker og en signalbehandlingsenhed. Det digitale output kan kobles direkte til en pc. Desuden bliver der tilkoblet videokameraer, så hele setuppet samlet set kan beregne, f.eks. hvor stor muskelkraft, der skal bruges til en bestemt bevægelse.

Ifølge Mark de Zee har universitetet allerede en mindre laboratorium til bevægelsesanalyse på instituttet med lignende udstyr, men det er slet ikke at sammenligne med den nye hal.

»I vores nuværende laboratorium kan vi slet ikke komme op i fuld hastighed under løb, hvilket er vigtigt for at måle korrekt og kunne analysere sportsresultater. Det bliver meget nemmere nu,« siger han og understreger, at det nu bliver meget nemmere for instituttets masterstuderende i idrætsteknologi at lave relevante projekter.

NCC Construction skal opføre den nye hal i samarbejde med arkitektfirmaet Kjaer og Richter samt Niras. Budgettet ligger på 20,5 millioner kroner.