Nyt spansk hurtigtog skifter snildt mellem el og diesel

Den spanske togfabrik Talgo er i gang med at udvikle et el-tog, der uden stop kan skifte til diesel på strækninger, der ikke er elektrificerede. Desuden kan toget køre på både jævn- og vekselstrøm og anvendes på alle sporbredder.

Hybridtog har været kendt og brugt i over 70 år, og der findes hybridtog bl.a. i USA, Frankrig, Tyskland, Rusland, Japan, ja selv på strækninger i det nordlige Spanien. Men nu er spanierne altså på vej med et tog, der mestrer både forskellige strømsystemer, skinnesystemer og samtidig evner højhastighed.

Det nye spanske tog har to såkaldte TEC-vogne (Technical End Coaches) med dieselmotorer, der forsyner det med strøm på de ikke-elektricificerede spor. Og ifølge Talgos oplysninger behøver toget ikke at stoppe for at skifte til en anden sporbredde eller energiforsyning.

Miljømæssigt bliver der tale om en gevinst, fordi dieselmotorerne er slukkede, når toget kører på elektrificerede spor, og de kobles kun til og føder toget med strøm på de strækninger, der ikke har køreledning.

Talgo 250 H, som toget hedder, er en videreudvikling eller udbygning af fabrikkens Intercitymodel 250, der igen er baseret på de første højhastighedstog (S-102 og S-112) med den flade næse, de såkaldte 'ænder', som Talgo udviklede i samarbejde med den canadiske fabrikant Bombardier.

Toget får en topfart på 250 km/h på højhastighedsspor og 220 på konventionelle spor. På spor uden køreledningsanlæg angives topfarten til 180 km/h.

»Hybridtoget bliver jernbanens svar på en "firehjulstrækker", der kan bruges på såvel elektrificerede som ikke-elektrificerede strækninger med forskellig sporbredde og forskellige signalsystemer. Det bliver et unikt tog til hastigheder mellem 160 og 250 km/h,« siger Talgos markedsudviklingschef Mario Oriol til Ingeniøren.

På det spanske jernbanenet er der to forskellige sporbredder og elektriske spændinger. På det konventionelle iberiske net kører togene på spor, der er 1.668 mm. brede og med 3.000 V jævnstrøm, mens højhastighedssporene følger de internationale mål på 1.435 mm. og bruger 25.000 V vekselstrøm.

Mario Oriol vil af konkurrencehensyn ikke oplyse, hvornår toget kommer på markedet. Men den spanske operatør Renfe har allerede bestilt 15 togsæt, som skal indsættes i slutningen af 2012 på strækninger i Galicien i det nordvestlige og i Murcia i det sydøstlige Spanien, som endnu ikke er elektrificerede.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der nogen der kan forklare hvordan det rent teknisk kan lade sig gøre at et tog skifter sporbredde uden at stoppe?

  • 0
  • 0

Her har kineserne og russerne noget at lære idet de jo skifter hele boggien ud

  • 0
  • 0

Ruslands jernbaner er netop gået fra de brede spor til normal spor. Der bliver ikke nogen skiften tog, når den russiske grænse nås i fremtiden.

Det er det rigtige når

  1. det russiske net er meget forfaldet og derfor kan trænger til en udskftining. Der er ikke noget ved, at have det største net, når man ikke kan køre på det,

  2. det har vist sig, at de franske spor, der ligger en smule tætterer i de andre på normal sporet, har den største stablitet når der køres hurtigt. Hvilket kan mækes, når togene køre Tysland til Frankrig.

Rusland og Norge kan herefter begynde med at lægge sporet fra Navirk til Kina og så have Finland med, i hvert fald norpå, så de ikke bliver i udkants områderne containermæssigt.

Der bliver ikke i fremtiden noget med boggiskift, hverken ved den russke eller den kinesise grænse!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten