Nyt solanlæg producerer brint ved 1.350 grader
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt solanlæg producerer brint ved 1.350 grader

Illustration: Boulder University

Forskere fra universitet i Boulder, Colorado, har fundet en ny teknologi, der i bedste fald kan bane vejen for produktion af brint ved hjælp af solens stråler.

»Vi har fundet på noget helt nyt. Noget, som ingen troede muligt,« siger professor Alan Weimer, der leder projektet til onlinemagasinet phys.org.

Ideen er at anvende store rækker af solfangere, der retter sollys mod et tårn, som man har det set før. Tårnet opsamler varme svarende til 1.350 grader og leder det ind i en reaktor, der indeholder forskellige metaloxider.

I takt med at tårnet varmer op, afgives iltatomer, der igen ændrer på sammensætningen af komponenterne. Det får den nye sammensætning af metaloxider til at afgive brintmolekyler, der kan opsamles som brint i gasform.

»At splitte vand med sollys er den hellige gral inden for bæredygtig brintøkonomi,« siger Weimer til phys.org.

Forskerne bag projektet, der offentliggjorde konceptet i seneste udgave af Science, siger, at den store forskel på andre måder at splitte vand er det at kunne lede to kemiske reaktioner ved samme temperatur.

Andre metoder indebærer dels, at man kan ændrer temperaturen i reaktoren, dels at man tilfører damp i. Her kan forskerne kontrollere systemet og processen alene gennem en dampventil.

»Ligesom du vil bruge et forstørrelsesglas til at starte ild, bruger vi sollyset og de høje temperaturer til at drive de kemiske reaktioner,« siger Christopher Muhich, der er medforfatter til artiklen, til phys.org.

Med det nye system vil produktion af brint afhænge af mængden af tilsat damp og den kemiske sammensætning af metaloxider, der i dette tilfælde er fremstillet af en kombination af jern, kobolt, aluminium og ilt.

Forskningen har stået på et par år og er støttet af det amerikanske energiministerium samt National Science Foundation. Kommercialisering af teknologien ligger dog nogle år ude i fremtiden og vil - som med så meget avanceret forskning inden for grønne teknologier - afhænge af, om der bliver en straf for at udlede CO2 fremover, påpeger forskerne.

»Der skal en betydelig økonomisk bøde til, eller også skal prisen på fossile brændsler stige gevaldigt,« lyder det fra Alan Weimer.

»Der skal en betydelig økonomisk bøde til, eller også skal prisen på fossile brændsler stige gevaldigt,« lyder det fra Alan Weimer.

Lyder jo IKKE særligt lovende. Endnu en urentabel energiform har Verden vist ikke brug for...

Kunne være interessant med info omkring de økonomiske aspekter og om de selv ser en mulighed for at det kan gøres billigere i fremtiden.
Ellers har dette ingen fremtid, hvor cool en teknik det end er... og ja, det er sgu ret cool!

Mvh,
Thomas.

  • 3
  • 6