Nyt smart home-netværk forbinder dit hjem med naboernes

Plus23. september 2020 kl. 16:321
Nyt smart home-netværk forbinder dit hjem med naboernes
Illustration: Amazon.
Et smart netværk, der bremser tyveri og sikrer dig de seneste softwareopdateringer – eller en sand guldgrube for cyberkriminelle og datahungrende markedsføringsfolk. Der er delte meninger om Amazons nye mesh-baserede Sidewalk-netværk.
Artiklen er ældre end 30 dage

‘Sammen er vi stærke’, lyder et gammelt ordsprog, som i dag ofte bliver gentaget af fagforeninger. Den sætning har de grebet hos den amerikanske teknologi- og detailgigant Amazon, som for nylig har lanceret en ny mesh-baseret netværksprotokol, som skal forbinde smart home-enheder, f.eks. kameraer, dørklokker, lys og højtalere, med naboens og resten af villavejens smart home-enheder.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. september 2020 kl. 09:48

For næsten 40 år siden kunne jeg styre 80 enheder (motorer, spjæld, tovejsfordelere etc.) på f.eks. en foderstoffabrik eller et kraftvarmeværk med en 8-bit, 8080 mikrocomputer med hele 6 kbytes RAM og 8 kbytes EPROM - og det med alle faciliteter incl. reverseret nedlukning ved kædetransportører, "flyvende skift" og automatisk valg af transportveje, og responstiden var typisk omkring 0,1 s på trods af den lave clockfrekvens på 2 MHz og flere clock cycles pr. instruktion. Idag skal man have hjælp af en cloud service i USA for i løbet af et par sekunder at åbne et ovenlysvindue, hvis CO2 niveauet bliver for højt, og lukke det, hvis det begynder at regne, og så skal man oven i købet acceptere, at ansatte hos Amazon - og måske hackere - engang imellem lytter og ser med på alt, hvad man siger og foretager sig, for at optimere systemerne.

»Med Sidewalk kan du fortsætte med at modtage alarmer fra dit sikkerhedskamera, selv hvis dit wifi går ned. Eller hvis dit wifi ikke kan nå dine smarte lys på kanten af indkørslen,« skriver Amazon om den nye netværkstype.

Og hvad driver så det smarte lys på kanten af indkørslen? AA eller AAA batterier, der skal skiftes i tide og utide eller hvad? Hvis man alligevel strømforsyner lamperne fra et kabel, kan man jo lige så godt benytte det til også at kommunikere over og så slippe for alt det bøvl med WiFi og sikkerhedsproblemer og samtidig få en langt grønnere løsning - se f.eks. https://max-i.org/green-smart-house-solution.html .

Hvis man endelig vil have talestyring, kan NXP levere sikre, lokale (edge) løsninger, som hverken behøver at involvere Amazon, Google, Apple eller naboerne - se https://www.nxp.com/design/designs/nxp-edgeready-mcu-based-solution-for-local-voice-control:MCU-LOCAL-VOICE .