Det nye 700 MW elkabel under Skagerrak, som blev taget i brug kort før nytår, har allerede sat sit præg på den vestdanske elforsyning i første halvår af 2015.
Læs også: Nyt monster-kabel til Norge endelig i drift
Ifølge Energistyrelsens nye halvårsstatistik har vi netto-importeret usædvanlig meget strøm i første halvår af 2015 - nemlig 1,5 TWh - næsten dobbelt så meget som i samme periode i 2014.
Hovedparten af dette kommer fra Norge og Sverige, som har rigeligt vand i magasinerne og dermed billig strøm at eksportere. Og med 700 MW ekstra elmotorvej fra Norge til Vestdanmark - oven i de eksisterende 1.000 MW - har der været fri bane for strømmen.
Det vurderer analysechef Peter Meibom fra Dansk Energi på baggrund af energistatistikken og udtræk fra Nordpool:
»Den større eludveksling mellem Vestdanmark og Norge er helt klart effekten af en større kapacitet på Skagerrak-kablet. I den ideelle verden burde den billige strøm så flyde videre sydover til det tyske marked, hvor priserne er højere. Men som bekendt er kapaciteten fra Vestdanmark til Tyskland blevet mere og mere begrænset de senere år,« forklarer han.
Læs også: Skagerrak-kabel giver norsk rekord-elproduktion
Han tilføjer, at eleksporten fra Vestdanmark til Tyskland er uændret fra første halvår 2014 til første halvår 2015.
Derfor sker der også det, at den norske strømpris i højere grad kommer til at sætte prisen på det danske elmarked, hvor priserne i det første halvår har været de laveste siden 2002, nemlig 19 øre pr. kWh i gennemsnit.
»Normalt plejer de vestdanske elpriser at ligge tættere på de tyske elpriser end de norske. I første halvår af 2015 har vores elpris ligget meget nærmere de lavere norske,« påpeger Peter Meibom.
Lave elpriser lyder umiddelbart som en god ting for forbrugere og industri, men dels betaler privatforbrugerne og til dels industrien så tilsvarende mere i støtte til vindmøller, biogasanlæg og kraftvarmeværker, og dels presser de lave priser alle de andre danske elproducenter ud af markedet.
Læs også: Bundskraber: Dansk strømpris på laveste niveau i 14 år
De centrale kraftværker har således produceret 1 TWh mindre i første halvår af 2015 i forhold til 1. halvår 2014, viser samme statistik. Konkret faldt produktionen fra disse værker fra 6,72 TWh i første halvår af 2014 til 5,77 TWh i samme periode i 2015.
Hos Energinet.dk bekræfter afdelingsleder i markedsudvikling og internationalt samarbejde, Klaus Thostrup, Maiboms udlægning af sagen:
»I første halvår har vi importeret 50 pct. mere elektricitet på Skagerrak-forbindelsen end i den tilsvarende periode i 2014 på grund af meget vand i de norske magasiner og tilhørende lave elpriser,« siger han.
Han bekræfter ligeledes, at jo mere kabel-kapacitet, vi har, desto større er sandsynligheden for, at vi får norske priser og at forbindelsen til Tyskland ikke udnyttes fuldt ud:
»Højspændingsforbindelsen til Tyskland har en kapacitet på 1.640 MW, men i realiteten har der i gennemsnit kun været 15-20 pct. af kapaciteten til rådighed til eksport, fordi der ikke er kabler til at føre strømmen videre ned i Tyskland. Men de arbejder på fuld kraft med udbygningen,« siger Klaus Thostrup.
Men har vi så ikke været for hurtige med at udbygge med kablet til Norge, når de store mængder billig vandkraftstrøm ikke kan komme videre og blot presser elprisen på det danske marked?
»Det vil jeg ikke sige. En kraftig kabelforbindelse giver jo mulighed for at eksportere store mængder vedvarende energi til nordmændene i tørår og i mere normale år,« siger Klaus Thostrup.
Læs også: Elkunder betalte 37,7 millioner kr. til overflødig grøn strøm i 2014
I 2012 havde vi ligeledes en situation med stor nettoimport – faktisk større end i 2015.
Det skyldtes en kombination af store mængder billig, nordisk vandkraft samt stigende mængder tysk vindkraft og solenergi, som strømmede ind i landet sydfra.
Læs også: Billig, grøn strøm fra udlandet førte til største elimport i 22 år
Men her lå elpriserne på et højere niveau - 27 øre pr. kWh i snit - og de centrale værker producerede derfor i langt flere timer.
