Nyt Skagerrak-kabel presser vestdanske elpriser i bund

9. september 2015 kl. 10:2513
Nyt Skagerrak-kabel presser vestdanske elpriser i bund
Illustration: Energinet.dk.
Første halvår 2015 bød på ekstraordinær stor nettoimport af strøm, fremgår det af Energistyrelsens statistik. Import af billig norsk og svensk strøm via det nye Skagerrak-kabel gav de laveste elpriser i Vestdanmark siden 2002.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det nye 700 MW elkabel under Skagerrak, som blev taget i brug kort før nytår, har allerede sat sit præg på den vestdanske elforsyning i første halvår af 2015.

Læs også: Nyt monster-kabel til Norge endelig i drift

Ifølge Energistyrelsens nye halvårsstatistik har vi netto-importeret usædvanlig meget strøm i første halvår af 2015 - nemlig 1,5 TWh - næsten dobbelt så meget som i samme periode i 2014.

Hovedparten af dette kommer fra Norge og Sverige, som har rigeligt vand i magasinerne og dermed billig strøm at eksportere. Og med 700 MW ekstra elmotorvej fra Norge til Vestdanmark - oven i de eksisterende 1.000 MW - har der været fri bane for strømmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vurderer analysechef Peter Meibom fra Dansk Energi på baggrund af energistatistikken og udtræk fra Nordpool:

»Den større eludveksling mellem Vestdanmark og Norge er helt klart effekten af en større kapacitet på Skagerrak-kablet. I den ideelle verden burde den billige strøm så flyde videre sydover til det tyske marked, hvor priserne er højere. Men som bekendt er kapaciteten fra Vestdanmark til Tyskland blevet mere og mere begrænset de senere år,« forklarer han.

Læs også: Skagerrak-kabel giver norsk rekord-elproduktion

Han tilføjer, at eleksporten fra Vestdanmark til Tyskland er uændret fra første halvår 2014 til første halvår 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor sker der også det, at den norske strømpris i højere grad kommer til at sætte prisen på det danske elmarked, hvor priserne i det første halvår har været de laveste siden 2002, nemlig 19 øre pr. kWh i gennemsnit.

»Normalt plejer de vestdanske elpriser at ligge tættere på de tyske elpriser end de norske. I første halvår af 2015 har vores elpris ligget meget nærmere de lavere norske,« påpeger Peter Meibom.

Lave elpriser lyder umiddelbart som en god ting for forbrugere og industri, men dels betaler privatforbrugerne og til dels industrien så tilsvarende mere i støtte til vindmøller, biogasanlæg og kraftvarmeværker, og dels presser de lave priser alle de andre danske elproducenter ud af markedet.

Læs også: Bundskraber: Dansk strømpris på laveste niveau i 14 år

De centrale kraftværker har således produceret 1 TWh mindre i første halvår af 2015 i forhold til 1. halvår 2014, viser samme statistik. Konkret faldt produktionen fra disse værker fra 6,72 TWh i første halvår af 2014 til 5,77 TWh i samme periode i 2015.

Hos Energinet.dk bekræfter afdelingsleder i markedsudvikling og internationalt samarbejde, Klaus Thostrup, Maiboms udlægning af sagen:

»I første halvår har vi importeret 50 pct. mere elektricitet på Skagerrak-forbindelsen end i den tilsvarende periode i 2014 på grund af meget vand i de norske magasiner og tilhørende lave elpriser,« siger han.

Han bekræfter ligeledes, at jo mere kabel-kapacitet, vi har, desto større er sandsynligheden for, at vi får norske priser og at forbindelsen til Tyskland ikke udnyttes fuldt ud:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Højspændingsforbindelsen til Tyskland har en kapacitet på 1.640 MW, men i realiteten har der i gennemsnit kun været 15-20 pct. af kapaciteten til rådighed til eksport, fordi der ikke er kabler til at føre strømmen videre ned i Tyskland. Men de arbejder på fuld kraft med udbygningen,« siger Klaus Thostrup.

Men har vi så ikke været for hurtige med at udbygge med kablet til Norge, når de store mængder billig vandkraftstrøm ikke kan komme videre og blot presser elprisen på det danske marked?

»Det vil jeg ikke sige. En kraftig kabelforbindelse giver jo mulighed for at eksportere store mængder vedvarende energi til nordmændene i tørår og i mere normale år,« siger Klaus Thostrup.

Læs også: Elkunder betalte 37,7 millioner kr. til overflødig grøn strøm i 2014

I 2012 havde vi ligeledes en situation med stor nettoimport – faktisk større end i 2015.

Det skyldtes en kombination af store mængder billig, nordisk vandkraft samt stigende mængder tysk vindkraft og solenergi, som strømmede ind i landet sydfra.

Læs også: Billig, grøn strøm fra udlandet førte til største elimport i 22 år

Men her lå elpriserne på et højere niveau - 27 øre pr. kWh i snit - og de centrale værker producerede derfor i langt flere timer.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
10. september 2015 kl. 14:25

"Lave elpriser lyder umiddelbart som en god ting for forbrugere og industri, men dels betaler privatforbrugerne og til dels industrien så tilsvarende mere i støtte til vindmøller, biogasanlæg og kraftvarmeværker"

Der står, at forbrugerne med lavere importpriser betaler mere i støtte til vindmøller.

Men hvad menes med vindmøller? Det er da vist alene offshore vindmøllerne, som koster PSO-kassen. De ejes til gengæld af hhv. tyskejede E.ON, den svenske og den danske stat, dog bortset hvad Goldman Sachs og nogle få andre ejer af DONG Energy.

Det er ubegribeligt, at medierne konstant gør vindmøller synonymt med offshore vind energi, som vitterligt er dyrt. Afregningspriserne for onshore vind-el er fulgt med ned og levner ikke mange øre til drift- og vedligeholdelse for vindmøller, der afregnes med markedsprisen.

Vindmøllerne på land beskyldes konstant at være for synlige. Åbenbart er det alligevel svært at se forskel.

12
9. september 2015 kl. 21:52
11
9. september 2015 kl. 21:42

Danmark øst for Storebælt har ingen glæde af de lavere priser, og betaler dertil fuld PSO-afgift til vindmøllerne som primært står vest for storebælt.

I gennemsnit (både seneste 24 mdr og 2001 - 2014) var prisforskellen 14 kr./MWh (eller 1,4 øre/kWh). (Kilde: Nordpool Spot) Industriens energiforbrug i Østdanmark i 2014 er 8 mio. MWh (Kilde: DST). Den samlede meromkostning for østdansk industri er således ca. 110 mio.kr.

Det er måske nok ikke meget ift. den samlede elomk., men da nok trods alt et par håndøre.

10
9. september 2015 kl. 21:19

Havde der været høj lavt eludbud og høj efterspørgsel i Norge, ville kablet i stedet "være skyld i" højere elpriser i Vestdanmark, men derimod lidt lavere i resten af Norden.

og havde vi haft et kabel til UK, så havde elprisen været højere i Vestdanmark hele tiden, men vi havde også sparet på PSO. Lad os nu få det kabel - men den går jo ikke, for Energinet.dk skal sørge for lavest mulige elpriser og dermed reduceret indtjening på dansk elproduktion.

Vi vil gerne eksportere - men ikke gerne el????

9
9. september 2015 kl. 15:34

Måske skal i se lidt bedre på jeres regning (husk, det er kun prisen for strøm der tales om, ikke prisen for afgifter og transportomkostninger m.m.) og ellers er det et godt tidspunkt at se på om der skal skiftes selskab...

F.eks. har elprisen ændret sig løbende gennem de sidste par år i det selskab hvor jeg er tilsluttet... Og nej, de er ikke de billigste men dem der har nettet her i området...https://www.energimidt.dk/privat/el-elforbrug/priser/prisudvikling/#.#

Men ja, en ændring på 5 øre/kWh betyder ikke meget på en elpris på 2,35 kr/kWh... Og slet ikke når folk forsøger at huske prisen fra sidste år uden at se efter på regningen... Men til sammenligning så har gennemsnitsprisen kun flyttet sig 3 øre/kWh...

6
9. september 2015 kl. 13:32

Desværre fremgik ikke af min sidste elregning for første ½år, da jeg fik skiftet måler sidst I maj.

Hvornår slår det igennem?

5
9. september 2015 kl. 11:49

Det er bedre at opvarme med el fra Norge til 19 øre end olie eller gas der koster 25 øre uden skat og afgifter. Ledningerne er der allerede og bestiller ikke meget om natten hvor det er koldest. Det der med, at el er for ædelt til varme, er snart kold kaffe. Kombineret med Auken og fjernvarme ,har det været katastrofalt

4
9. september 2015 kl. 11:47

Hvis de lave priser holder stand, så vil det på sigt betyde lavere priser for elkunderne i Danmark, samtidig med at der vil være mindre CO2 udledning...

Ja PSO vil stige lidt, men samlet set vil regningen blive mindre...

Et andet punkt man kan se på er variationen i elprisen (Da handelsselskaber typisk låser en pris fast i 3 måneder). Nu kan man selvfølgelig ikke lave statistik på så få perioder, men i de første 6 måneder af 2014 varierede prisen fra -44,97 øre/kWh til 78,66 øre/kWh med en (uvægtet*) middelpris på 22,19 øre/kWh. I 2015 varierede prisen fra -23,38 øre/kWh til 52,31 øre/kWh med en (uvægtet*) middelpris på 18,37 øre/kWh. Dette betyder en mindre risiko for handelsselskaberne når de låser prisen og derved en mindre pris for slutbrugerkunderne...

  • Jeg ser udelukkende på prisen, ikke sammenholdt med forbruget, men vurderer selv at det giver en minimal forskel, da artiklen kommer frem til en middelpris på 19 øre/kWh og jeg kommer frem til 18,4 øre/kWh...
3
9. september 2015 kl. 11:43

Det er ikke kablet, der presser elprisen i bund i Vestdanmark, men det aktuelle overudbud af strøm i Skandinavien, som følge af den milde vinter og den megen nedbør, denne sommer.

Udvekslingskabler medfører ikke i sig selv prispres i nogen bestemt retning, men derimod en udligningseffekt mellem områder.

Havde der været høj lavt eludbud og høj efterspørgsel i Norge, ville kablet i stedet "være skyld i" højere elpriser i Vestdanmark, men derimod lidt lavere i resten af Norden.

2
9. september 2015 kl. 11:24

Det vil jeg personlig gerne betale for.

Christian.

Du mener vel at få el billigere end normalt. Og samtidgt være mere klimavenlig.

COBRA vil I perioder give højere elpriser, til glæde for elproducenterne og til ugunst for forbrugerne.

1
9. september 2015 kl. 11:11

Det hjælper vel på det, når Cobra kablet er færdig om 3-4 år. Og inden alle nu begræder de negative ting for os stakkels danskere i mellemtiden, så skal man jo også huske, at det hovedsagelig er CO2fri energi vi hiver ned fra Norge. Det vil jeg personlig gerne betale for.