Nyt sikkerhedsnet floppede: Betjente mistede forbindelse under topmøde
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt sikkerhedsnet floppede: Betjente mistede forbindelse under topmøde

Under klimatopmødets mest hektiske dage måtte dansk politi erkende, at sikkerhedsnettet SINE var så voldsomt presset, at betjente ikke kunne komme igennem.

»Når der var pres på, og mange betjente var samlet, oplevede vi problemer. Min foreløbige konklusion er, at det er godt med et radionet, som har plads til mange brugere. Men det er skidt, når de ikke kommer igennem,« siger vicepolitiinspektør Allan Christensen, der har haft ansvaret for at opgradere sikkerhedsnettet, som første gang blev afprøvet under det oplympiske topmøde i København i oktober.

Efter OL-mødet var Allan Christensen tilfreds med forløbet, men dengang blev der kun sendt 15.000 beskeder igennem nettet. Onsdag den 16. december, på den travleste dag under Cop15, skulle nettet ekspedere 61.666 opkald.

Vagtcentralen hos Københavns politi gør klar til klimatopmødet - men uden den centrale komponent i Danmarks nye sikkerhedsnet. (foto: Das Büro) Illustration: Das Büro

Det var den dag, forhandlingerne var ved at gå i stå. Uden for Bella Centret stod et par tusinde demonstranter, der ville ind. Imens landede præsidenter og statsministre med få minutters mellemrum i Kastrup.

Da det gik hedest for sig, om formiddagen, var der gennemsnitligt 86 opkald i minuttet. Til sammenligning er der på en normal dag i hovedstaden omkring 12.000 opkald over Sine.

SINE: Politiet har brug for mere uddannelse

I løbet af klimatopmødets 12 dage sendte radionettet over en halv million gruppeopkald videre. Af den halve million måtte 299 opkald, ifølge salgschef Jan Skjold fra Dansk Beredskabskommunikation, vente 317 sekunder tilsammen, før de kom igennem.

Det betød, at betjente i pressede situationer i stedet måtte tage megafoner i brug, fortæller Allan Christensen:

»Vi har taget et net i brug, hvor antenner og positioner tilsyneladende ikke er justeret rigtigt ind, for det har vi ikke haft tid til. Det kan tage lang tid at få det rigtigt på plads.«

»Men vi har været nødt til at tage det i brug, fordi det gamle system ikke var sikkert nok. Og så har vi kompenseret, når vi havde rigtig mange kanaler som under cop15, der i mange år vil stå som en enestående episode, hvor vi har udnyttet det maksimalt,« vurderer Allan Christensen.

»Det har givet problemer, når mange betjente, samlet det samme sted, allesammen skulle tale. Så har man ikke kunnet komme igennem. Det har ikke givet farlige situationer, for så har man enten skulle gå over på vores gamle radiosystem eller bruge megafon. Men det har været generende for indsatslederne derude,« siger Allan Christensen, der ikke tror, at det er frekvenser, der mangler.

Sine-sekretariatet er heller ikke sikker på, at nettet har brug for mere kapacitet. Muligvis handler det om at efteruddanne politiet, så de bruger nettet bedre, siger Sine's kommunikationschef, Anne Pihl:

»Men hvis vi vil udvide kapaciteten, skal vi have flere frekvenser. Inden for de frekvenser, vi nu har, kan vi flytte kapacitet rundt, skrue op og ned for masterne, men vi kan ikke få mere kapacitet i Storkøbenhavn uden flere frekvenser,« siger Anne Pihl.

Det er IT- og Telestyrelsen, der administrerer og sælger frekvenser.

Frustrerede betjente var træt af ventetid

Radionettet var ellers blevet justeret til at kunne klare Cop15. Der var blevet gjort plads til ekstra mange samtaler omkring Bella Center. Dansk Beredskabskommunikation døgn-overvågede radionettet, og inde på politigården sad Sine's teknikere sammen med repræsentanter for resten af Cop15's beredskab for at sikre, at Sine leverede sit bedste.

»En af vores største udfordringer viste sig at være de mange nye brugere, som ikke var vant til Sine-radioerne. Når det gik stærkt, kom de af gammel vane til at afbryde hinandens samtaler, som man kunne med politiets gamle radionet. Men med Sine skal man vente på sin tur, og det har været en stor frustration for brugerne,« siger Carsten Mau, der koordinerede Sine-sekretariatets indsats under topmødet.

Efter nytår skal politi, beredskab og sekretariatet for Sikkerhedsnettet, Sine, se på, hvordan man kan forbedre sikkerhedssystemet, så det bliver i stand til at håndtere en ny stor begivenhed.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først