Nyt signalsystem spænder ben for dansk godstransport

Plus19. april 2022 kl. 03:5710
Nyt signalsystem spænder ben for dansk godstransport
Illustration: Banedanmark.
Udrulningen af det digitale signalsystem ERTMS på de danske jernbaner og stadig flere sporarbejder indskrænker godstransport på skinner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Elektrificeringen byder i de kommende år på et stigende antal totalspærringer på jernbanen i forbindelse med sporarbejde, ligesom overgangen fra det analoge ATC-signalsystem til det digitale ERTMS-system gør lokomotiverne, som danske operatører af jernbanegods anvender, ubrugelige.

Det bekymrer både godsoperatørernes brancheforening og baneekspert:

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
19. april 2022 kl. 13:15

kan det i det hele taget lade sig gøre, at flytte mere gods på banen. Er der plads på skinnerne?

Ja, der er grundlæggende plads på skinnerne, der kan være lokale problemer med at få ledig tid i myldertiden, særligt på enkeltsporsstrækninger !

Nogle enketsporsstrækninger kan give problemer, særligt i Vensyssel, hvor Norjyske Baner har udvidet regionaltrafikker til halvtimesdrift. Men det er nu et generelt problem på enkeltsporsstækninger, som man kommer til at slås med fremover, og som især "hænger" på en meget intensiv regionaltrafik.

Opstår der et behov for et nyt dobbeltspor fra landegrænsen op gennem Jylland vest for højderyggen?

Nej, ikke for godstrafik, når Femern åbner, forsvinder transittrafikken over Storebælt, og ned gennem Sønderjylland.

Det er højest en genetablering af dobbeltsporet Tinglev - Padborg der kan blive aktuelt. Men lige nu afvikles al transittrafikken via enkeltsporet.

9
19. april 2022 kl. 11:08

. Og så er det store spørhsmpl om al godset er endt på landevejene fordi der så vil blive en pause hvor godsoperatørerne ikke kan køre.

Det er da også tåbeligt, at de ikke har fået tænkt transitionen ind, så man kan køre med de gamle signalsystemer i togene "i en overgangsperiode" - istedet for at pådutte en åbenbart absurd-dyr DK-STM boks på alle toge.

Jeg håber de har sparet MANGE penge på signaludskiftningen, for at pådutte en så dyr udgift på hvert enkelt tog, i overgangsperioden - så det samfundsmæssigt giver mening at fragten flytter sig til lastbiler.

8
19. april 2022 kl. 11:06
  • mangel på vilje, eller at der bare ikke findes en business vase for skinnefragt ?

Og så lige tidsaspektet: hvad kan tage 1 1/2 år at lave på et lokomotiv ?

7
19. april 2022 kl. 11:05

Der er dokumentations og godkendelsesprocessen - især for first of class - der koster. Der er ikke meget at gøre mht privatisering, for du har måske hørt om de sjældne validatorer? Alt hvad der kan skrabes sammen af folk med den rette viden er igang.

Nu har Lokalbanens MX fået CBTC men vist nok ikke ETCS installeret, så der er håb om at signalprogrammet på den måde tager den dyre first of class omkostning, men MY er anderledes og måske er der større forskelle imellem de enkelte lokomotiver dertil. Ingen MZ har fået udrustning endnu.

6
19. april 2022 kl. 11:00

Den boks du tænker på er ICI og den tilsvarende boks til ERMTS. ICI er egentlig beregnet til arbejdskøretøjer, men er overvejet til veterantog også. ICI udstyret tog må køre max. 70 km/t så det bliver ikke sjovt med alle godstogene med 70 km/t (men fint nok for et veteransærtog i ny og næ). Nu kan godoperatørerne jo ikke basere deres drift på den lange bane på hvad der reelt er ved at være veteranlokomotiver, så på et eller andet tidspunkt må de jo købe nyt/nyere, som så er født med ETCS. Her er det DK-STM boksen der er problemet. Den er dyr og afskrivningstiden kort, så det er nok korrekt at der ikke sker noget før ETRMS er rullet ud på transitlinien igennem landet. Og så er det store spørhsmpl om al godset er endt på landevejene fordi der så vil blive en pause hvor godsoperatørerne ikke kan køre.

5
19. april 2022 kl. 10:55

Lyder som om, at den absurde pris per tog - mere drejer sig om bureaukrati og overpriser i godkendelsesprocessen ?

Det må da være banedanmark der forestår godkendelsesprocessen - så hvad med de fandt en måde at være mere effektive her? eller lod private (flertal :) forestå det, med justering af processen - så de kan regne med at bureakratiet hos banedanmark ikke fordyrrer processen ?

4
19. april 2022 kl. 10:33

Sådan lidt groft beskrevet skal der monteres en betjeningsskærm i førerbordet, en GPS og en GSM-R antenne på taget, en baliseantenne under lok og så et pænt stort computerskab et passende sted. Det hele bindes sammen af en stribe kabler med særlig EMC beskyttelse - og så er der lige godkendelsesprocessen ...

3
19. april 2022 kl. 09:03

Da jeg arbejdede med restaurering af veterantoge, var der tale om at installere en boks i lokomotivet, så lokoføreren kunne få oplysninger på en tavle. Boksen var dyr (for en "hobbyklub"), men det var ingen voldsom ombygning. Så vidt, jeg husker, var den ikke voldsomt stor.

Dog skulle boksen monteres, hvilket måske kan være en udfordring i en førerkabine på tog, hvis der ikke er plads/monteringsmuligheder for ekstra udstyr.

2
19. april 2022 kl. 08:37

Dansk Banegods har en vision om, at flytte (mere) gods fra gummihjul til jernhjul, men at der ikke er økonomi til, at udruste gamle lokomotiver til ETCS, da det koster gennemsnitlig 5,4 mio. DKK plus en ombygningstid på 18 måneder. Der skal en solid økonomi samt et optimistisk budget til, for at dække udgifterne. Alle jernbanerelaterede projekter er langsigtet, men kan det i det hele taget lade sig gøre, at flytte mere gods på banen. Er der plads på skinnerne? Opstår der et behov for et nyt dobbeltspor fra landegrænsen op gennem Jylland vest for højderyggen? Jeg har en fornemmelse af, at godsbanen bliver så dyr, at det kan skade Danmarks konkurrenceevne, hvis der skulle komme krav om, at en bestemt andel af godset skal transporteres ad jernbanen.

1
19. april 2022 kl. 08:22

Er der nogen som kan forklare/illustrere hvad en installation kræver på et lokomotiv .. er lidt nysgerrig på det ?