Nyt Rigsarkiv i Ørestaden droppes
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt Rigsarkiv i Ørestaden droppes

Kulturministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at nye teknologiske muligheder for arkiver samt et for dyrt byggeprojekt har fået regeringen til at opgive det planlagte byggeri af et nyt rigsarkiv i Ørestaden.

Arkivet skulle rumme såvel Rigsarkivet som Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm. Det skulle opføres som en meget kompliceret konstruktion efter et projekt af det tyske ingeniørfirma Benisch + Benisch, som i 1996 vandt den udskrevne konkurrence i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Cowi. Projektet blev kraftigt kritiseret i Ingeniøren, idet flere teknikere anså udformningen for risikabel og unødigt dyr.

Prisen for arkivet blev i 1999 sat til knap 900 mio. kr. Og nu skønner regeringen, at det trods besparelser vil koste 1,7 mia. kr. incl. skatter og interne statslige renter samt køb af den dyre grund i Ørestaden, der koster 225 mio. kroner. På denne baggrund vurderer regeringen, at projektet er for dyrt.

Desuden er der siden beslutningen om byggeriet i 1995 sket en væsentlig udvikling i måden at bygge arkiver på, så projektet er blevet overhalet af den teknologiske udvikling. I dag gør elektronisk registrering det muligt at erstatte dyre og pladskrævende reolsystemer, mens udbredelsen af internettet giver mulighed for at indscanne og distribuere dokumenter, så et rigsarkiv ikke behøver at ligge på så dyr en grund, og ikke nødvendigvis skal placeres i hovedstadsregionen, hedder det i pressemeddelelsen.

Regeringen beklager de afbrudte aftaler overfor de forskellige samarbejdspartnere på projektet og betaler naturligvis de retmæssige erstatninger. Statens samlede tab ved at opgive selve byggeprojektet anslås til ca. 180 mio. kroner. Derudover skal der disponeres over byggegrunden i Ørestad, hvilket der endnu ikke er taget stilling til.

Kulturministeriet skal nu undersøge muligheden for at løse arkivernes behov på anden vis.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten