Nyt projekt giver danskere på landet gratis varmepumper

En slags Esco-model for varmepumper til private. Sådan kan man betegne et nyt forretningskoncept, som en gruppe rådgivere og energiselskaber har udviklet, og som nu skal afprøves med 8,6 millioner kr. i støtte fra Energistyrelsen.

Formålet er at få sat gang i udbredelsen af varmepumper som et grønt alternativ til oliefyr i det åbne land, hvor der hverken er naturgas eller fjernvarme.

Læs også: Forbud mod oliefyr får næsten ingen effekt

»Køb af en varmepumpe er en stor investering, som det kan være svært at skaffe penge til. Med denne løsning tager et selskab både risikoen, udgiften og besværet, og kunden får en fast varmepris at tage stilling til,« siger Nicolai Kipp fra Insero, der leder projektet.

Insero er en lokal fond, der investerer i projekter og virksomheder inden for innovation, energi og teknologi i Horsens-området. Andre deltagere er Exergi Partners, EA Energianalyse, Niras, Brædstrup Fjernvarme og energiselskabet OK. Insero og Exergi partners går sammen om at stifte det omtale driftsselskab, der skal hedde Energy Service ApS, og som fra 2014 vil være klar til at tilbyde forbrugerne den nye ordning.

»Vi forventer, at varmeprisen for forbrugerne kommer til at ligge under prisen for et oliefyr og 10 pct. under prisen for individuel naturgasnaturgas,« siger Nicolai Kipp.

Forretningsmodellen skal afprøves i fire sammenhænge:
* Et projekt, hvor flere varmepumper deles om et fælles jordslange-system for at minimere omkostningerne.

 • Et projekt, hvor forbrugere i et område med naturgasfyr tilbydes en lille, billig varmpumpe, som kan køre størstedelen af tiden og styres efter, om elprisen er høj eller lav. Et naturgasselskab skal stå for kundekontakten, og geografisk kommer projektet til at ligge i Horsens Kommune.

 • Brædstrup Fjernvarme vil tilbyde opvarmning til forbrugere i en hel ny bydel, hvor varmen kommer fra varmepumper, som Energy Service har installeret og driver.

 • I det fjerde projekt skal OK stå for salg af varmepumper hvor som helst i hele landet – også med Energy Service som entreprenør og ansvarlig for driften af varmepumperne.

I alle projekter kan Energy Service som driftsansvarlig styre varmepumperne efter elprisen og belastningen på nettet:

»Derfor er projektet først blevet muligt nu, hvor de fleste varmepumper kan kommunikere med omverdenen,« siger Nicolai Kipp.

Rent teknisk vil der både blive tale om væske-vand- og luft-vand-varmepumper. Der er ikke valgt bestemte mærker eller leverandører.

Emner : Varmepumper
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Vi forventer, at varmeprisen for forbrugerne kommer til at ligge under prisen med et oliefyr og 10 pct. under prisen for individuel naturgasnaturgas,« siger Nicolai Kipp.

Jeg vil godt med det samme udtrykke min dybeste respekt, for de kunder som er modige nok til at gå ind på dette koncept. Jeg indrømmer gerne, at jeg er så nærig, at jeg ikke engang tør købe en privatejet varmepumpe, sådan som energipolitikken er i Danmark i disse år.

Jeg er næsten sikker på at dette ender med 8,6 tabte millioner, og adskillige kunder som har betalt overpris for deres varme, via en ugennemskuelig abonnementsordning.

 • 13
 • 2

Jeg synes det er utroligt hvad vores penge kan bruges til. Dette her er bare et nyt styresystem, hvor men fratager en masse mennesker deres egen kreative tanker og for dem der hopper på, bliver stavnsbundet nøjagtig som med fjernvarmen uden mulighed for ændringer, hvor er friheden henne. For mig er det bare endnu mere topstyring med indbygget kontrol + meget dyr

 • 8
 • 2

Har selv haft varmepumpe i et par år. Den kører perfekt. Men mange tøver med investeringen på 125.000 kr for et væske/vand anlæg. Her garanterer man kunden en fast varmepris, som er billigere end olieprisen. Uden nogen investering. Hvis der laves en fornuftig ESCO kontrakt med kunden kan jeg ikke se nogle problemer i det.

 • 5
 • 0

Disse projekter ligner jo til forveksling flere andre projekter inden for energiforsyning, og jeg vil vædde hvad som helst på at kontrakten er så fyldt med ansvarsfraskrivelsesklausuler, at det ALTID vil være den enkelte kunde, der kommer til at sidde med Sorteper, når prisforholdet mellem de forskellige energiformer ændrer sig, eller især (her i DK) når Folketinget vælger at "omlægge energiafgifterne, så de bliver mere retfærdige". Jeg kan sagtens støtte ideen om varmepumper - uanset om det er luft/vand eller jord/vand - men kunderne snyder med garanti sig selv, hvis de ikke selv køber installationen, og får bank eller kreditforening til at finansiere det. Selv et forbrugslån vil være billigere - stadigvæk med garanti.

 • 8
 • 2

Når så firmaet der driver pumperne går konkurs, står kunderne i samme situation som el-bil ejerne i dag. Så stopper pumperne og husejerne har pludseligt intet varmesystem.

 • 2
 • 2

Når så firmaet der driver pumperne går konkurs, står kunderne i samme situation som el-bil ejerne i dag. Så stopper pumperne og husejerne har pludseligt intet varmesystem.

Næppe. Anlægget fordamper ikke bare af sig selv. Kommer kurator personligt og skruer det ned - og hvad skal han så med en bunke brugte varmepumper? Nej det eneste der sker er at du ringer efter den lokale elektriker, som flytter pumpen over på din egen strømforsyning og så har du pludselig super billig varme.

 • 5
 • 4

Ha, el-bil ladestationerne har endda software som tihører et tredje firma, så kurator kun kan sælge virkningsløse stationer uden software

 • 2
 • 0

Relevans? Er elbilerne strandede? Nej vel, de kører stadig rundt. Og husejerne vil stadig have varme. Hvad er din pointe?

 • 3
 • 0

Luft til luft varmepumpe er en utrolig gennemprøvet model - den findes overalt i verden - også i Sverige og Norge - men køb den selv - og køb den i et land hvor de har mere forstand på det end i Danmark, det vil koste det halve, der findes rejsemontører på det område. Og en anden ting: anbring den et sted, hvor den er til at komme til, mht. afvanding ol.

 • 4
 • 0

Baldur,

Den model tror jeg ikke kurator vil være med til.

Det er muligt, at det ikke giver økonomisk mening for kurator at pille anlægget ned, men det giver endnu mindre mening for husejerne, som nok ender med at være betalingsvillige, når strømmen af advokathenvendelser tager til.

Det er nok en god ide at læse det, der står med småt omkring konkurs, eller forlange at få det beskrevet i kontrakten. Men typisk kan folk, der har indsigt nok til den slags, selv financiere anlægget.

 • 2
 • 0

Ja, jeg synes det lyder som en udmærket idé. Hvis jeg forstår det rigtigt er varmepumper ikke det store hit i Danmark. Måske fordi vi langt de fleste steder er vant til fjernvarme, eller måske pga. tradition? Nu arbejder jeg for et firma i Norge og vi bygger i Norge og Sverige - ikke i Danmark endnu. Men i den forbindelse blev jeg på et tidspunkt interesseret i ventilationsanlæg - hvilket har ført mig til en interesse for boligventilationsanlæg. Nu ved jeg så ikke rigtigt om der er forskel på de varmepumper man snakker om her og et boligventilationsanlæg (som jo også indeholder en varmepumpe). Hvis jeg skulle have bygget et hus til mig selv, ville jeg helt klart installere enten Nilan Compact P eller Nibe F750 (med Sam 40 til balanceret ventilation). Det er ganske vist nogle ret dyre anlæg, men de koster da ikke 125.000,- som der er én der nævner. Men den pris er så måske med jordvarme? Fordelen ved disse anlæg er at de også indeholder varmtvandsbeholder, så man ikke behøver at købe og installere to anlæg. Men tilbage til artiklens emne. Jeg synes umiddelbart at idéen er god. Princippet minder vel lidt om privatleasing af bil, hvilket der jo også er både fordele og ulemper ved. For nogen virker det smartest at privatlease og for andre virker det smartest at købe. Det samme gælder vel disse varmepumper og dette Energy Service koncept.

 • 5
 • 0

Hvis der stilles gratis varmepumper til rådighed for Horsens-boere, så kunne man vel overveje at stille elbiler (og gerne hybridbiler) gratis til rådighed for os, der gerne tager imod, - og gerne betaler for den strøm, vi kører på. Jeg melder mig som første forsøgsperson, f.eks. hos DONG.

 • 2
 • 2

Det er vist en journalistisk stramning. Det lyder mere som en anden finanseringsmodel hvor man afdrager med besparelsen i forhold til olieprisen.

 • 2
 • 0

Da varmtvandsbeholderen på vores olie-oser er stået af, så har vi valget mellem en ny (og olie er som bekendt dyrt) -eller at tænke vores opvarmning om.

Vi har fået et tilbud på varmepumpe (og loftisolering- hvis vi altså selv river et værelse ned, og dropper loftet som depotrum) på en 40 000 kr. Det er ret dyrt.

Det ideelle ville være jordvarme- og isolering og.... Alt det dejlige, man ikke har råd til, når man sidder i oliesumpen.

Så jeg ville da godt være med på den ordning, den lyder da go-fin! Y

Vi er nu landet på- at vi får en brændeovn.... I mangel af bedre! Briketter kan man købe i pallevis.

 • 1
 • 0

Hej Jeg nyder at læse indlæg fra jer kompetente folk på ing.dk's fora og tillader mig derfor at spørge jer om flg (hvis der findes et mere korrekt sted at spørge, vil jeg meget gerne have det at vide) : Jeg er netop lungetransplanteret og skal gøre alt hvad jeg kan for at undgå skimmelsvamp. I den anledning har vi totalrenoveret vores kolonihavehus - hevet al gammel isolering ud, opsat nyt og revet en "usund" del af huset ned (dvs 2 fugtskadede tilbygninger). Taget er et relativt nyt tagpap-tag. Udover isolering er træet sprøjtet med noget specielt anti-svamp noget (vistnok en art flydende glas) og der er opsat vådrumsgips uden på isoleringen. Vi har opsat 2 solarVenti og en varmepumpe. Hvad skal jeg så gøre når vi lukker ned for vinteren? Alle siger undgå frost, men nogen siger temperatur på 5-10 grader og andre siger >16 for at sikre sig mod fugt og skimmelsvamp. Min svoger der er en dygtig hånværker mener, at dugpunktet flyttes til isoleringen ved for høje temperaturer om vinteren med tilhørende risiko for fugt i isoleringen. Vores hus har gamle ikke helt tætte enkeltlags-vinduer (men sunde nok, dvs ikke med råd eller lign). Jeg er ligeglad med varmeregningen - det er mit liv det handler om (at undgå skimmelsvamp). Hvilken temperatur mener i jeg bør sætte varmepumpen på, når vi forlader huset til efteråret? Jeg håber helt vildt, at en af jer kan svare mig. Venligst /Jan G Vejling

 • 0
 • 0

1000 tak for svar. Jeg har chekket, at min Panasonic-Inverter ser ud til at starte hvor den slap, hvis man trækker stikket ud. Hvor mange grader skal den evt stilles på, hvis jeg vælger den løsning du anbefaler Karsten og hvad med frost? Luftfugtigheden går vel ikke nødvendigvis ned ved frost - kan huset godt holde til det? /Jan

 • 0
 • 0

Karsten og hvad med frost? Luftfugtigheden går vel ikke nødvendigvis ned ved frost - kan huset godt holde til det?

Ja, huset kan sagtens holde til minus grader - bare ikke vandfyldte installationer. Kan du nævne et byggemateriale som bliver brugt både inden- og udendørs? Men hvis du vil være helt sikker anbringer du en termostat parallel til striben af hygrostater, så varmepumpen slår til ved 5 gr. og stopper igen ved 8 gr.

 • 0
 • 0

Hej Jan! Luftfugtigheden (det absolutte vandindhold i luften) er mindst om vinteren, så hvis du udlufter huset grundigt, før det forlades - og ikke har fyldt huset med planter, som naboen vander hver dag (!)..... så er fugt om vinteren ikke noget problem. Så du kan nøjes med at sætte varmepumpens termostat på 5 (8) grader for at undgå frostsprængning af vandrør og cisterner. Men det lyder, som om moderne vinduer vil kunne reducere elforbruget 40-60-80 %

 • 0
 • 0

Tak for svar. Jeg er ved at blive vanvittig af det her. Det er som om forskellige eksperter siger forskellige ting. Skal jeg ikke regne med det her http://www.pumpemanden.dk/nyttig-info/somm... ? Jeg har spurgt Bolius eksperten om det samme som i denne tråd og han råder mig til slet ikke at sove i huset. Det betyder rigtig meget for mig, at undgå fugt OG at føle mig sikker på, at der ikke opstår fugt/skimmelsvamp i efterår/vinter -perioden. Mener i, at det er korrekt, at hvis det er for varmt kan der opstå kondens i isoleringen (der er ikke er fugtafgivende ting i huset, som f.eks. planter). Jeg glæder mig rigtig meget til jeres svar. () /Jan

 • 0
 • 0

Tak for svar. Jeg er ved at blive vanvittig af det her. Det er som om forskellige eksperter siger forskellige ting. Skal jeg ikke regne med det her http://www.pumpemanden.dk/nyttig-info/somm... ? Jeg har spurgt Bolius eksperten om det samme som i denne tråd og han råder mig til slet ikke at sove i huset. Det betyder rigtig meget for mig, at undgå fugt OG at føle mig sikker på, at der ikke opstår fugt/skimmelsvamp i efterår/vinter -perioden. Mener i, at det er korrekt, at hvis det er for varmt kan der opstå kondens i isoleringen (der er ikke er fugtafgivende ting i huset, som f.eks. planter). Jeg glæder mig rigtig meget til jeres svar. () /Jan

 • 0
 • 0

Må indrømme en abonnement betalt varmepumpe lyder ret dyrt. Da der selvfølgelig ikke er nogle selskaber der ligger ud for en varmepumpe uden at få pengene retur på et tidspunkt..

Og en varmepumpe hvis man vælger de rette modeller / mærker kan faktisk reducerer forbruget ret drastisk hvis det sammenlignes med olie eller el paneler..

Alberte... http://www.krattet-el.dk/varmepumper/ kig her omkring varmepumper og hvis du skal have ny varmepumpe. vi samarbejder med flere varmepumpe eksperter

 • 0
 • 0

En af grundene til, at I oplever forskellige gode råd, er, at vi ikke ved nok om huset. Hvis f.eks. huset har gulv direkte på jord, kan der jo komme fugt op igennem gulvet. Men vi ved det jo ikke. En ting er 100% sikkert: fugten i udendørs luften er mindst om vinteren og allermindst i frostvejr. Så lidt udluftning (ventilation) om vinteren mindsker fugten i huset. Og når så en varmepumpe (eller lidt elvarme) holder temperaturen på 5-8 grader, så kommer der heller ikke frostskader. En anden positiv ting er, at skimmelsvampe trives dårligt ved lav temperatur. HVIS I vil gå med lemrem og seler, kan I jo anskaffe en affugter (det er en lille varmepumpe). Den sænker luftfugtigheden til næsten nul, og afleverer vandet i en beholder, der af og til skal tømmes. De små er ret billige, men støjer lidt, så den skal kun køre, når I bor i huset, men ikke er hjemme!

 • 0
 • 0

1000 tak for det solide svar. Huset har trægulv på strør og er ca 20 cm over jord. Der er 2 lag gipsplader med 100mm Rockwoll imellem og den yderste træbeklædning er indvendig sprøjtet med noget anti-svampe noget (vistnok noget flydende glas). Jeg forventer efter det seneste svar, at købe en affugter. - Det kunne måske være smart, hvis den kunne aflevere sit vand ud af huset, -men så risikerer man måske frost i det rør den måtte aflede til? Jeg forestiller mig bare, at det vand den opsamler genfordamper, hvis den ikke tømmes. Vi skal ikke bo der selv om vinteren. Jeg håber, at de 2 Solarventi og varmepumpe på 8-10 grader (og evt en affugter) er tilstrækkeligt. Der er opsat fugtighedsmåler, som jeg forventer at checke engang imellem i vintersæsonen (f.eks. når affugter skal tømmes)... Her i Sommer har fugtigheden været på mellem 40 - 52 hele tiden. 1000 tak for jeres søde svar! /Jan

 • 0
 • 0

Arh tak! Det er jo en skov man ikke kan se for bare tæer. Det vil jeg gøre. (Vores hus er faktisk kun et rum på 20m2 med en håndvask så det skal nok blive effektivt). /Jan

 • 0
 • 0

Hej Nu har jeg købt en absorptionsvarmepumpe i Harald Nyborg. Jeg regner med at sætte varmpepumpe på 20 grader vinteren over og affugter på 40. Der er godtnok lidt hul ud til omgivelserne fra 2 Solarventier - jeg håber ikke jeg skal opvarme og affugte hele Amager på grund af dem. Yderst har huset brædder, så vindpap, vådrumsgips, isolering (100mm) vådrumsgips med filt. Skal jeg være bekymret for et evt dugpunkt i isoleringen på grund af den store temperaturforskel til vinter, når der nu ikke er ophold i huset ? Tror i ikke ovenstående r det bedste jeg kan gøre. Svenskerne har jo god erfaring med fritidshuse og jeg syn's de siger her http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/ind... at temp på omkring 8-10 grader ikke giver mening... /Jan

 • 1
 • 0

Tine:

Det ideelle ville være jordvarme- og isolering og.... Alt det dejlige, man ikke har råd til, når man sidder i oliesumpen.

Det er pudsigt som isolering altid nævnes i forbindelse med en varmepumpe. Så tror da pokker at opvarmningen kan blive billigere, men det ville det jo også med isolering uden skift til varmepumpe. Oftest er kravet om isolering begrundet i at fremløbstemperaturen skal ned, men det kan også klares med større/bedre radiatorer. Helt firkantet må gevinsten være større jo mere varme man bruger, men desværre stiger prisen for varmepumper ret meget med effekten i modsætning til olie eller gasfyr.

 • 1
 • 0

Du har fået mange gode råd, men det fremgår ikke rigtigt hvor teknisk-videnskabeligt du er orienteret.

Jeg vil aligevel gå helt tilbage til en diskussion om årsag-virkning.

Skimmelsvamp udbredes ved spore, og findes stort set overalt. Når de rette betingelser er tilstede: fugtig + temperatur vil de formere sig, og de nye spore og afgivne stoffer er skadelige.

Derfor handler forebyggelse om at undgå steder med vækstbetingelserne, og det kan man læse om hvad er.

Disse betingelser opstår for eksempel: - uventilerede og kølige steder; en væg bag et køkkenskab eller klædeskab med bagklædning er sådant et sted. Også i en fast sokkel er der risiko. Så alle steder i dit hus, hvor luften ikke kan cirkulere er risiko-steder.

Materialerne betyder noget. Visse materialer suger fugt - f.eks. Gipsplader og tapet. Nu skriver du om vådrumsgips, og det er et rigtigt valg. Men er der andre steder, hvor fugt kan absorberes (tæpper) og måske afkøles ?

Hvis du efter en gennemgang af huset ikke har "skumle steder" bag/under skabe og lignende, og du ikke har især tapet og sædvanlig gipsplader, så har du lavet den passive forebyggelse.

Den aktive forebyggelse består i at forebygge betingelserne opstår (altså den kritiske temperatur+fugt kombination). Her er naturligvis målinger (der findes både stand-alone termometer+hygrometer OG ikke mindst relativt billige loggere som aflæses på en PC. Og naturligvis online målere). Muligvis er god udluftning, 15-30 minutter, når huset forlades OG store, åbne, luftventiler tilstrækkelige. Måske skal du også (fortsat udluftning) skride til affugtere (som faktisk også opvarmer) eller opvarmning. Men igen, der skal måles ! Det nytter jo ikke at bringe det kolde hus op i netop den gode vækstzone for skimmelsvampene ! Men husk, at både affugtning og varme kan koste betydeligt - og det kan måske være tilstrækkeligt at lufte kraftigt igennem. Måling, måling, måling !

P.S.: Husk, at klimaet i e.g. Sverige og Norge er væsentligt mere tørt OG at deres elpris er måske 1/5 eller 1/10 af Danmark .....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten