Nyt patent gør vores mobiler til nødnet under katastrofer

Ved orkanen Katrinas rasen i New Orleans led også det lokale mobilnet af driftsforstyrrrelser, så det var svært at få kommunikeret relevant beredskabsinformation.

Nu har den amerikanske mobilgigant Motorola indgivet en patentansøgning på et system, der vil omdanne mobiltelefoner til kriseberedskab, så de kan videresende information, også selv om det "rigtige" mobilnet er nede, skriver New Scientist.

Motorola forestiller sig, at systemet vil fungere på en måde, hvor mobiler i udkanten af et kriseområde, hvor der er manglende eller stærkt nedsat mobildækning, modtager en krisealarm, der skal sendes videre ind i området.

Systemet baserer sig på en hastig udbredelse af wi-fi-mobiler og ved hjælp af peer-to-peer-teknologi kobler mobilerne sig på hinanden via wi-fi og kan på den måde skabe et net, der kan bruges til at sende information ind i et kriseområde.

Motorola peger i sin patentansøgning på, at godt nok har den amerikanske regering mulighed for at tage kontrollen over alle radio- og tv-kanaler i forbindelse med en krisesituation gennem det såkaldte Emergency Alert System (EAS), men det hjælper ikke så meget i forbindelse med en katastrofe, da der eventuelt ikke er strøm, eller radioen ikke lige er tændt.

Blandt New Scientist læsere er der dog allerede kritiske røster mod selve teknologien. Blandt andet gøres der opmærksom på, at en wi-fi-opkobling vil tage uforholdsmæssig meget båndbredde og i realiteten kun have en rækkevidde, der svarer til, at man kunne råbe til hinanden.

It-blogger på Version2.dk Poul-Henning Kamp gør dog opmærksom på, at de fleste forhold omkring radiokommunikationen kan styres, så den slags problemer undgås.

Han ser derimod større udfordringer i at få systemet til at begrænse sig selv, så det ikke løber løbsk og skaber panik i helt andre områder, ligesom han forudser, at der må indbygges en timerfunktion, der sørger for, at systemet ikke bare bliver ved i det uendelige.

Dokumentation

New Scientist: Cellphones could unite to broadcast disaster alerts

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

har jeg gjort mig for flere år tilbage, og tænkt på problematikken for teleudbyderne. Jo flere data en telefon kan processere og jo kraftigere et wifi signal de kan sende/modtage, jo færre opkald vil blive lavet gennem teleudbyderen. Men ideen er rigtig god til krisesituationer.

 • 0
 • 0

Nogle kraftige WiFi routere på batteridrift, der kan lægges ud i et ramt område, evt fra helikopter, som kan danne noder i et Wifi mesh net?

 • 0
 • 0

et Wifi mesh net?

Et wifi mesh net vil alt for hurtigt dræne telefonen for strøm, men hvis det kun er de nedkastede routere der indgår i mesh kredsløbet, så skal de kun have tilstrækkeligt batteri med, på den anden side hvis routerne kun skal udveksle data indbyrdes så kan en hvilken som helst radioteknologi benyttes, og de skal blot medbringe en udvidet femtocell.

 • 0
 • 0

Min største indvending er "hvordan sikrer man at det kun bruges til legitime beskeder ?"

Perspektivet i at få alle mobiltelefoner på et fodboldstadium til at forkynde "Modstanderne sutter!" vil kunne få MIT's og Stanfords hackere til at blive helt våde i bukserne.

Et par italienske gutter demonstrerede denne slags hul: De ryddede en motorvej ved at kringkaste oplysninger om trafikuheld der ikke fandtes, alle biler med GPS modtagere kørte derefter udenom.

Der skal naturligvis en eller anden slags krypto til.

Det rejser det sædvanlige spørgsmål: Hvem skal have nøglen ?

...og så er det skildpadder hele vejen ned igen igen igen.

Sandsynligvis kunne man få lagt de relevante emergency signaturer ned på SIM kortene af landets teleoperatører.

Når man har løst den slags problemer, er resten trivielt.

Der er naturligvis en masse mindre detaljer der skal tænkes over:

Skal en besked f.eks have en udløbstid (TTL ?) så man kan få dem slået i jorden igen ? (Hvad hvis uret på telfonen går forkert ?)

Hvordan forhindrer man en mobiltelefon der kører ud af området i at sprede sin panik-skabende besked om tornadoer hele vejen fra Kansas til Los Angeles ?

Det rent radiotekniske er derimod det mindste problem.

Radiodelen i en moderne mobiltelefon kan dresseres til lidt af hvert, så man skal naturligvis bruge frekvenser i mobiltelefonbåndene, hvor udbredelsen er bedre end i wifi båndet og således at mobiltelefonerne ikke altid skal overvåge wifi båndet.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Radiodelen i en moderne mobiltelefon kan dresseres til lidt af hvert, så man skal naturligvis bruge frekvenser i mobiltelefonbåndene, hvor udbredelsen er bedre end i wifi båndet og således at mobiltelefonerne ikke altid skal overvåge wifi båndet.

Til dels rigtigt, men man har stadig separate up- og down-link frekvensbånd. Det er ikke rigtig nemt at få to mobiltelefoner til at snakke sammen uden en basestation. WiFi er ideelt her, ægte peer-to-peer kommunikation.

Venlig hilsen

Claus

 • 0
 • 0

Ved nærmere eftertanke kunne mesh måske alligevel være en mulighed, hvis et område dør så kunne yderste fungerende mobilmast mod området gå i krise mode og autoriserede mesh mode for tekstbeskeder, en mode som kun skal være mulig når ingen normale udbydere kommer inden for rækkevidde.(for at sikre at at information målrettes til kriseområdet)

Dvs når udbyderen slukker sin normale drift og tænder for krise mode, så vil alle mobiltelefonerne i den retning selv bygge et netværk til distribution af tekstbeskeder, mobilmasten kunne måske også se telefoner mange led ude, og bruge det overblik til at tildele rettigheder til at sende beskeder retur, eller bare til at hindre tværgående forbindelser.

 • 0
 • 0

jo kraftigere et wifi signal de kan sende/modtage, jo færre opkald vil blive lavet gennem teleudbyderen.

Vi skal ikke tage udgangspunkt i teleudbyderens interesser, tvært imod burde der være skattefinancierede bynet, dvs bor du i byzone så har du adgang til byens wifi net, og kan frit køre sip trafik på det.

I en krise a la orkanen Katrinas rasen i New Orleans, vil et wifi bynet sikker dø samtidig med mobilnettet, så det løser ingen problemer i sig selv.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten