Nyt navn for mini-himmellegemer: Plutoider

Pluto har de seneste to år fået den ene skuffelse efter den anden, Først blev den ikke længere regnet for en planet. Senere konstaterede astronomerne, at den ikke engang er den største dværgplanet.

Nu er der endelig en smule trøst at hente. Den International Astronomiske Union har givet den gruppe af legemer i solsystemet, som er for små til at være planeter, det nye navn »plutoider«. Beslutningen blev truffet på et møde i Oslo i denne uge, to år efter unionen på sin generalforsamling besluttede at indføre den nye kategori af dværgplaneter.

I 2003 opdagede astronomerne et nyt objekt i Kuiperbæltet, som siden fik navnet Eris. Det viste sig at være omkring 27 procent større end Pluto. Det fik Den International Astronomiske Union til i 2006 at nedklassificere Pluto fra en rigtig planet til en dværgplanet - et objekt, der kredser om Solen, som er i hydrostatiske ligevægt, men som har tilstrækkeligt masse til gravitationsmæssigt at dominere den region, hvor det bevæger sig.

Navnet plutoiderne var foreslået af astronom-unionens komite for små himmellegemer, Small Body Nomenclature.

Plutoider er ifølge definitionen legemer, som kredser omkring Solen i en afstand, som er større end Neptuns. Samtidig skal de have tilstrækkeligt masse til at blive næsten kugleformede, men området omkring dem må ikke være renset for andre objekter.

Der kendes kun to plutoider: Pluto og Eris. Pluto har tre måner, Charon, Hyrda og Nis, men Eris kun har en kendte måne, Dysnomia. Astronomerne forventer dog, at der vil blive navngivet flere plutoider, efterhånden som de bliver opdaget.

Dværgplaneten Ceres er ikke en Plutoide, da den kredser i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Astronomerne mener at Ceres i dag er den eneste af sin type, og derfor vil deres union ikke forslå en separat gruppe for sådanne dværgplaneter.

Dokumentation

Den International Astronomiske Unions pressemeddelelse

Emner : Planeter