Nyt NASA-program skal udforske Solsystemet

Rumfartsorganisationen får cirka det samme beløb som tidligere år, dog er der afsat lidt mere til forskning og udvikling i stedet for til gennemførelse missioner. Den største ændring, er et nyt program til udforskning af vort eget solsystem.

Ifølge budgetforslaget får NASA en forhøjelse på omkring en procent i forhold til dette års budget, dvs. 126,3 milliarder kroner mod 125,1 milliarder sidste år. NASAs budget er en del af det totale statsbudgetforslag, som det Hvide Hus fremlagde sidste mandag. Ifølge forslaget er der afsat flere penge til forskning og teknologi, men en del af pengene kommer fra andre budgetposter inden for de bemandede flyvninger, så det drejer sig hovedsagelig om en ompostering.

Rumstationen får en smule mindre i 2003 end i år, men det er ifølge planerne, da der samtidigt er et fald i de tilhørende hardware aktiviteter, efterhånden som rumstationen bliver samlet i kredsløb.

En af de største ændringer i det nye budget, er en ændring i filosofien omkring de videnskabelige sonder til udforskning af solsystemet. I 2003 budgettet er missionerne til Europa og en forbiflyvning af Pluto blevet sløjfet og erstattet af et nyt program kaldet ”New Frontiers”. Dette program vil blive bygget over samme model som NASAs vellykkede Discovery-program, der bruger små billige videnskabelige missioner. New Frontiers skal dog udforske solsystemet. De videnskabelige missioner vil blive udvalgt i konkurrence og må højest koste 5,5 milliarder kroner.

NASAs nye direktør Sean O´Keefe siger, at NASA vil arbejde på at forkorte flyvetiden for missioner til solsystemets yderste planeter. Til det formål, er der i budgettet afsat lidt over en milliard kroner til udvikling af nye fremdriftsmidler, radioaktive generatorer, nukleare kilder til ionmotorer og andre.

I budgetforslaget er der også åbnet mulighed for at nogle af NASAs 10 rumcentre kan slås sammen eller helt lukkes. En mulighed er, at flytte aktiviteterne fra Ames research center i Californien til et universitet, og andre mindre NASA-centre kan måske sammenlægges med militære faciliteter.

Budgetforslaget, der blev offentliggjort sidste mandag er kun det første udkast. Det vil tidligst blive godkendt af Kongressen til september eller oktober. Normalt foretager de ikke større ændringer i budgettet, men ændrer på mindre detaljer ved at flytte penge rundt mellem de forskellige budgetposter.