Nyt nanomateriale: Fjerlet, ekstremt klæbende og stærkere end stål

Lodretstående kulstofnanorør dyrket på en silicium-wafer kan være vejen frem for dansk industri.

Det mener Jens Vinther, som er adjunkt på Aarhus Maskinmesterskole og uddannet diplomingeniør i nanoteknologi fra Aalborg Universitet. Samtidig har han oprettet virksomheden Nanosteel, hvor han prøver at gøre nanomaterialer synlige på dansk grund.

I efteråret passede han derfor en professor i nanoteknologi op på University of Texas at Dallas for at indgå et samarbejde.

Læs også: Sådan vikles nanowirer til superstærke tråde

»De var nået langt i forskningen inden for nanomaterialer og var i gang med at se på muligheden for at benytte det til at fremstille kunstige muskler. De havde ikke tænkt på kommercialisering af det som jeg, så vi indgik et samarbejde, og jeg fik en prøve med hjem,« fortæller Jens Vinther.

Hvad amerikanerne kunne, var at dyrke 'nanoskove' af kulstofatomer på et substrat og herefter bruge 'træerne' som et stærkt klæbende materiale, der er let og stærkere end stål.

Nanoskove er et af de seneste skud på stammen, når det gælder stærke materialer, der kan udføre samme opgave som f.eks. stål, men som vejer meget mindre og er nemmere at behandle.

Med skove menes, at små lodretstående kulstofnanorør bliver dyrket på en overflade, så de stritter lige op i vejret som voksende træer. Samles rørene til en plade eller wire, har det i forhold til vægt om omfang en særlig styrke og ledningsevne.

Læs også: Sådan vikles nanowirer til superstærke tråde

Den prøve, som Jens Vinther har hentet i Texas, er dyrket på en silicium-wafer, hvor der er påført et 5 nm tykt jernlag, der fungerer som katalysator.

Denne wafer bliver lagt ind i en ovn, eller reaktor om man vil, der bliver sat til omkring 1.100 grader, hvorefter man leder en kulstofholdig gas ind, som i varmen deler sig i kulstof- og brintatomer.

Kulstofatomerne binder sig til katalysatoren, og på den måde bliver nanoskoven bygget op, ved at kulstofatomerne indlejrer sig i et 'hønsetrådsgitter'.

»Det tager to timer at producere en prøve af nanoskov, der er en kvart mm høj. Det fantastiske er, at når man trækker i trådene, så klistrer de sammen og bliver drejet 90 grader. 1 cm nanoskov bliver til en 3 meter lang og 18 mikrometer høj plade, der kan trækkes ud med op til 7 meter pr. minut,« fortæller Jens Vinther.

Han har selv en prøve hjemme på størrelse med et kreditkort, og han sidder nogle gange og trækker lidt i trådene for at lade sig fascinere af synet.

Op til 100 gange stærkere end stål

Denne aerogel, som materialet danner, kan derpå fortættes med ethanol. Når det fordamper på materialet, skrumper det i højden 360 gange i en fortætningsproces, hvor det opnår stor styrke, forklarer Jens Vinther.

»Man kan kun se materialet ovenfra, når man trækker det ud og fortætter det. Fra siden er det helt usynligt, men målt på trækstyrke er det op til 100 gange stærkere end stål. En plade på 1 mm vil bestå af 20.000 lag og have en massefylde på 500 kg/m3,« siger han.

»Ingen i Europa kender endnu til det her med at trække plader ud på den måde. Der har længe været forsket i kulstofnanorør, som bliver lavet til en form for spaghetti, men forskerne har ikke tidligere kunnet lave velordnede lodretstående nanorør, der kunne trækkes ud til plader eller vikles til en tråd,« siger Jens Vinther.

Ifølge Jens Vinther er materialet oplagt til at erstatte kobber i kabler eller til at sammensvejse plastic, da tråden er 1.000 gange bedre ledende end kobber, og pladen absorberer energi i mikrobølgeområdet. Det ville også kunne erstatte materialer som glasfiber eller kulfiber, fortæller han.

»Det skal bare en tur i mikroovnen med plastic på begge sider, så smelter det og binder sig sammen. Det er op til 20 gange stærkere end kulfiber, og så koster det ikke så meget at producere, fordi råmaterialet kommer fra en gasflaske,« siger han.

Jens Vinthers drøm er, at den danske industri skal få øjnene op for nanomaterialets egenskaber, og at han selv kan opstille maskinerne og måske fungere som konsulent i produktionen af materialet.

I første omgang handler det dog om at skrabe to millioner kroner sammen for at købe en ovn at dyrke materialet i, så han kan sende prøver ud til virksomhederne.

»Men det er svært,« erkender Jens Vinther.

»De virksomheder, jeg viser materialet til, kan alle sagtens se fordelene, men i dag skal en investering helst give et konkret økonomisk afkast inden for 1-2 år. Sådan bliver dette jo ikke, for der skal først udvikles mere på det, og så skal er der en masse sikkerhed omkring det, der skal klarlægges,« fortæller han.

Nanomaterialer er i søgelyset for at forårsage skader på menneskers lunger, fordi de ultrafine partikler mistænkes for at gå direkte i lungerne eller blodstrømmene og kan medvirke lungesygdomme og kræft, ligesom med asbest.

»Det er vigtigt. Om ikke andet kan det være med til at stille krav til, under hvilke omstændigheder materialet skal produceres i storskala. Det er alt sammen vigtig viden, og selv hvis vi skulle ende med, at materialet er for bøvlet at producere sikkert, vil der uden tvivl være mange lande, der er interesserede i vores viden om eventuelle bivirkninger,« siger han.

Læs også: Svært at teste om nanoprodukter er farlige

Ifølge Jens Vinther er andet trin i planen en maskinopstilling, der kan producere materialet døgnet rundt.

»Det bliver en udfordring, men hvis vi kan komme op på at producere syv meter i minuttet, kan man begynde at bruge det i industrien. Måske kan man sætte mange maskiner op i en parallel proces, hvor katalysatoren genbruges,« siger han.

Virksomheden Skytem i Aarhus har vist stor interesse. Skytem bruger omfattende måleudstyr til at scanne Jordens opbygning - udstyr, som er udviklet på Aarhus Universitet, hvor Kurt Sørensen er professor. Han er desuden medindehaver af Skytem.

Senest har virksomheden opmålt grundvandet i Antarktis ved hjælp af teknikken, hvor en stor sekskantet træramme flyves over Jorden i helikopter. Rammen er omviklet med kabler og fungerer som en spole, hvori der opbygges en strøm, der danner et magnetfelt.

Læs også: Grundvand i Antarktis kortlagt med helikopterbåret dansk system

Dette arbejde betyder meget tid i helikopter, som koster omkring 10.000 kroner i timen at have i luften.

Men kan de mange kabler udskiftes til et lettere materiale, vil der være mange penge at spare på brændstof, fortæller Kurt Sørensen.

»Hvert kilo betyder noget i en helikopter. Hvis vi kan erstatte vores kobberkabler, der vejer omkring 150 kilo, med et materiale, der måske blot vejer 15 kilo, vil det betyde meget for os. I princippet betyder det, at vi kan flyve halvanden gang mere, end vi gør nu, for de samme penge,« siger han.

»Rammen med kablerne er lavet af glasfiber, og vi ville kunne bruge nanomateriale til at forstærke den. Det ville sandsynligvis kunne reducere vægten med yderligere 40-50 kilo,« siger Kurt Sørensen, som kalder materialet for 'revolutionerende'.

»Jeg kan ikke forstå, at det ikke rigtigt sætter af herhjemme. Men nu er vejen til beslutning måske også kortere for os, fordi vi er en mindre virksomhed, som kan få virkelig stor gavn af det. Som jeg ser det, er potentialet eventyrligt stort,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

http://ing.dk/artikel/93005-nanohoejttaler...

Det ligner til forveksling den maskine (=identisk) jeg så i 2008 da jeg besøgte FOXCONN forskningscenteret (en del af Tsinghua Universitet) i Beijing i 2008 . De havde lavet en maskine der spandt kulsof nanotråd i metervis til brug i termoakustiske nanohøjttalere... men det kan selvfølgelig være at de havde stjålet ideen fra Baughman i Dallas, en af verdens førende eksperter i nanorør-"tekstiler".

De viste en stor maskine de havde bygget som netop rev nanorørerne af 30 cm skiver og spandt det til en tråd, og de viste også kabler lavet på denne måde.

Det ville være fedt hvis det blev brugt til noget, så held og lykke!!

 • 0
 • 0

Det burde ikke være en uoverkommelig opgave at skrabe 2 mio sammen fra forskellige kilder.

Da det er grundforskning / grundudvikling er det naturligvis vanskeligt for eksisterende virksomheder at se mulighederne på kort (likviditetsmæssig) sigt.

 • 0
 • 0

Jeg har lavet en web-præsentation af materialet, som I kan se. Den tager en time og i den første halvdel fortæller jeg om materialet, i den sidste halvdel fortæller jeg om de forretningsmæssige og samfundsmæssige perspektiver. Foredraget kan ikke søges på Youtube, men man kan sende linket videre. I den sidste del er der nogle gange, hvor billedet fryser. Det er ikke din afspiller.

Enjoy :-)

http://www.youtube.com/watch?v...02Wk

 • 0
 • 0

Undskyld støjindlæg, hvis de kun er mig...

Jeg har problemer med linket - det leder mig bare til youtube forside? Måske er det de 3 punktummer?

 • 0
 • 0

Da telefonen kom frem, var der reelt ikke den fjerneste idé om, at folk 100 år senere, ville høre "Tucata Et Fugue i D-mol" fra deres lomme, og tænke.. "Fuck, det er mor" ...

Det bedste bud, ud over en og anden gut, der vidst nok lavede AT&T på baggrund af Alexander Graham Bell's opfindelse ( de lavede et hurtigt patent, uden om Mister Bell ) var, at "Telefonen er en fin opfindelse, måske er der engang en, i hver en by"...

Der var ingen der anede hvor fed den skulle gøre verden.

I min ydmyge mening, er det fuldsstændigt det samme her:

Den leder data og elektricitet, med samme effektivitet som lyslederkabler, til en brøkdel af prisen og 100x så stærkt og let som deres fiberbaserede modsvar.

Med andre ord, ikke lige nu, men når produktionen er i top, så er det her, ganske enkelt, den nyeste industrielle guldmine:

 • Alt hvad der hedder kobberledninger = forældet.

 • Alt hvad der hedder glasfiber internetbackbones = forældet

og det er bare det jeg, med min gængse viden, ved.

Med andre ord, det er hele verdens hardlines, der kan lægges om med det her produkt, så, hvis man har en skrue rigtigt i kraniet og, hvilket jeg detsvære ikke har, kroner til at købe den mands aktier for, så køber man ind til man er ved at sprænges, og venter de 3-5 år før opfindelsen virkelig slår igennem, og høster bedre end Facebook's første aktionærer.

Det er mit bud.

Simon

 • 0
 • 0

Hmm kom til at sende, før jeg havde redigeret færdigt - Det endelige indlæg er her:

Ud over det, så er der, Ca. alle andre industrier som helhed. Næsten alle grene af fysisk produktion vil se ekstreme fordele ved et afsindigt hårdført stof, der intet vejer, og som er så billigt at "brug og smid væk" ikke er et problem - specielt inden for bil og rumfarts industrien, men også alle andre grene hvor det er nødvendigt med stor slidstyrke, lille vægt og overkommeligt pris, vil se store fordele.

Reelt vil jeg personligt ikke være overrasket hvis stoffet, inden for 25-50 år, bliver kendt som "utrolium", med det ene udgangspunkt alene, at det vil findes i næsten alle produkter.

Med andre ord

Kære Jens Vinther. Jeg er ikke rig, men lad mig vide hvilke aktier jeg skal købe, så kan jeg sætte et par hundrede af om måneden og dermed garantere mit otium.

Simon.

Ps. Sidste detalje her må være: Helle Thorning, som så mange andre ministre, snakker om, at Danmark skal være førende IT og videnssamfund.og skal der på nogen måde være noget, der giver os en radikal fordel i den fremtidige verdensøkonomi, så er det, uden tvivl, dette stof.

Det er igen mit bud.

S.

 • 0
 • 0

Hvor er det fantastisk at se et indlæg, der i dén grad beskriver mine tanker, min iver og min fustration over hvornår vi vågner op . .

Nanoteknologi siges at være dén teknologi, der kommer til at drive den anden industrielle revolution frem. Indtil nu har vi fra dampmaskinens opfindelse "kørt i samme spor", men vi har gjort det til perfektionisme - men nu kommer den anden industrielle revolution !

Da jeg i 2003 sagde mit gode job op som ordrekoordinator på Nordisk Wavin i Hammel i en alder af 37 for at læse nanoteknologi "fra bunden" var det med håbet om at kunne være med til at ruste vores samfund mod de udfordringer vi står over for.

Og nu har jeg jo altid været interesseret i opfindelser og mekanik, så da jeg i 2005 så artiklen, hvor teknologien med at dyrke velordnede lodretstående kulstofnanorør, der kan trækkes ud til stærke plader, vikles til en meget ledende tråd og hvor grundstoffet er let tilgængeligt og billig, ja så sov jeg ikke i 3 dage . . . Jeg begyndet at regne på, hvad der kunne laves af ting og sager, skiftede studie fra iNANO instituttet i Aarhus til diplomingeniør i nanoteknologi på AAU, oprettede firma Nanosteel (www.nanosteel.dk) og startede min lange vandring igennem "dødens dal", der er gabet mellem universitetsverdenen og virksomhederne.

Heldigvis er jeg eksportsælger af uddannelse og har også en økonomisk en af slagsen, så jeg var godt rustet, men på SU igennem 7 år har det været op ad bakke af skulle løbe det igang, når man knapt havde råd til kopiere den store artikel i Erhvervsbladet

http://www.business.dk/evb-archive/nano-st...

Men det skal nok komme. . . Nu vil jeg stå af bussen og gå på arbejde. . . Tak for ordene.

Jens Vinther

 • 0
 • 0

Kære Jens Vinther Ja, vi kunne bruge mange flere af din slags ... Jeg er lystfisker og har nogle fluestænger fra producenten Sage, lavet i IM6 kulfiber. Hvis nanostængerne er 20 gange stærkere end kulfiber, så vil det være en gave til alle fluefiskere. Og da fluestænger laves af rå klinger, synes jeg, det vil være oplagt at fremstille væv af nanotråd, der så kan vikles om koniske kerner og blive amalgameret med en harpiks af en slags. Det er forholdsvis lavteknologisk, og der vil bestemt være basis for en masseproduktion ...

Og så ville jeg da også gerne investere lidt i dit projekt, hvis det bliver til en mulighed. God vind med trådene!

;) F.

 • 0
 • 0

Jeg sad og tænkte på et andet område, hvor det kunne være interessant - nemlig til pile til bueskydning. Nu melder historien om at dette materiale er meget stærkt, men ikke om, hvorvidt det er fleksibelt - gerne så fleksibelt at det altid vender tilbage til sit udgangspunkt, efter at have været bøjet. Man tror måske ikke at en pil skal kunne bøje, men det skal den - den skal have en vis stivhed som skal passe til buen og skytten - det er en lidt større videnskab så det skal jeg ikke komme så meget ind på her. Nutidens moderne pile er lavet af enten, et aluminiumsrør, et kulfiber rør, et aluminiumsrør med et lag kulfiber udenpå eller et kulfiber rør med aluminium udenpå. Se eksempler her: http://www.eastonarchery.com/products/hunt... (jagtpile) og http://www.eastonarchery.com/products/targ...(skiveskydnings pile). Eller se katalogerne her: http://www.eastonarchery.com/downloads

Hvor mange pile der bliver solgt på verdensplan om året ved jeg ikke - men jeg tror det er et par stykker.... :-) Og de materialer og materialesammensætninger jeg har nævnt har man brugt i årtier, selvfølgelig med stadig forfining, stærkere osv. Samt selvfølgelig træpile til traditionel bueskydning. Så lidt nytænkning på denne front, kunne være velkommen.

 • 0
 • 0

Hey Jens

Der er enthusiasme, viden og gå-på-mod i dine ord.

Det er det der skal til for at nå igennem med et forkants projekt som det du beskriver.

Så held og lykke med "utrolium!"

Jeg har også svært ved at se at et materiale (her taler jeg om nanorør/grafen familien) der har et sådan sæt af attraktive egenskaber, ikke på et tidspunkt kommer til at redefinere hvordan vi gør mangt og meget.

Ellers er det da lidt pinligt for os forskere og ingeniører.

 • 0
 • 0

Se at komme igang med at udstede 'små' aktier, til alle de, der tror på din idé...også selvom om det kun er for et par hundrede kroner. Så runder du lynhurtigt de 2 mio. ;-) Jeg lægger gerne 200,- kr. om måneden i nogle år.

 • 0
 • 0

Jeg kan næsten ikke udtrykke hvor meget jeg har set frem til en "opfindelse" som denne.

Ligesom så mange andre er jeg af den opfindelse at nano-tech vil være den hovedsagelige årag og drivkraft bag den anden industrielle revolution.

Og det er her jeg tænker du har ramt plet. Hell, makker, du har måske uden at vide det (selvom du sikkert ved det) kickstartet den nye industrielle revolution.

Og kan kun være enig med Rogert Münzberg her: Udtsed små aktier, så skal du se pengene vælte ind!

Best of luck med dit projekt, jeg glæder mig til at se det fuldt realieret.

Michael.

 • 0
 • 0

En gældsat dame har lige været fremme i medierne med den oplysning, at hun i løbet af et par uger fik skrabet små 150.000 kroner sammen til at betale hendes bankgæld. Donationerne til dette projekt kom fra "venner" og "venners venner" på facebook, i størrelsordenen 1.000 til 10.000 kroner. Sligt må kunne lade sig gøre for at skaffe kapital til dit projekt, her i andelsbevægelsens fæderland.. Bare kom igang ! Vi er med på vognen, her på matriklen !

 • 0
 • 0

Det produkt minder utroligt meget om edderkoppespindets egenskaber, som man har ønsket sig i hundredevis af år, og bl.a. beskrevet i romanen "Fountains of Paradise" af Arthur C . Clarke, som omhandler bygningen af en rumelevator. At Jens ikke får hjælp fra dansk industri til at bygge et par maskiner og starte en prøve produktion op, er en falliterklæring af de helt groteske.. Især når vi ved, at store fonde bruger milliarder af kroner til at investere i vejtunneller, infrastruktur og ølproduktion i Kina.. Enten mangler visonerne i jantelovens fædreland, eller også er vejen gennem Valley of Death mineret af lobbyister fra industrier, som ser deres indtjening fra fremtidige byggerier truet af de åbenlyse muligheder i "nanostålet"

 • 0
 • 0

Jeg er overvældet over den positive respons.

Det har været utroligt fustrerende at stå på sidelinien og råbe og "slå i puden". Jeg mener oprigtigt, at der er en god sag her. Helt utrolige egenskaber, mange jeg selv ikke er helt klar over endnu. . Jeg har for snart længe siden sat ialt 6 anonncer i Jyllandsposten og Erhvervsbladet og der har været en rigtig fin to-sidet artikel i Erhvervsbladet med overskriften

"Nanostål skal kickstarte den næste industrielle revolution"

http://www.business.dk/evb-arc...tion

Mange store virksomheder har været interesserede, men hver gang er det løbet ud i sandet. Jeg har 5 gange været hos Velux for at forklare om den mulighed, at man kunne ligge et lag ufortættet semi-transparent nanostål i vinduerne og så om aftenen sætte ca. 2,5 volt til vinduet og så havde man en, ellers sort flade, som lyste op om aftenen. De har hver gang været helt vilde, men hver gang er det løbet ud i sandet. Som noget at det første kontaktede jeg NKT - og de var helt "oppe at køre". "Jens kom straks og hold foredrag på engelsk for alle vores ledere", men igen løb det ud i omstruktureringer og nye chefer, der LIGE skulle orienteres og . ..

Grunden til at jeg nu 2 gange (hidtil forgæves) har kontaktet Aftenshowet er, at jeg vil fortælle Hr. og Fru Danmark, at her er der en nyhed, der har potentiale til at ændre og forbedre rigtig mange ting i vores erhvervsliv.

Jeg drømmer om, at vi kunne lave crowd-funding, for hvis bare 5000 personer gav 500 kr., ja så var vi kørende. Tænk, hvis vi lønmodtagere gik sammen, når nu industrien har alt for travlt med at diskutere patenter og hvem, der skal have hvilken del af kagen, og skrabte de 2 mil. (excl. moms) sammen og så bare kom igang med at give industrien en masse prøver, så de kunne se, om der var potentiale i stoffet og skabe nogle arbejdspladser til vores børn . . .ja så havde vi set et helt nyt fænomen, hvor det ikke var kapitalen, der satte dagsordenen, men os andre, der trådte i karakter og skubbede dette her åbenlyse lovende materiale frem.

Se dét er hvad jeg vil fortælle hele Danmarks befolkning, og jeg vil som på videoen trække og vikle ufortættet nanostål ud til ledninger og vi kan lave test af ledningsevnen og primitive styrketest på for åben skærm.

Jeg har endnu ikke trukket i dén prøve, der lligger lige her ved siden af mig, og jeg kan næsten ikke vente med at se, hvad det kan og hvordan det opfører sig.

I næste uge vil jeg kontakte DR igen og måske også TV2 og høre, om ikke de har interesse i at lave et indslag.

Lad os nu komme igang. Jeg er klar og har det hele på plads til at vi kan komme igang.

Endnu engang tak for jeres opmundrende ord - det er overvældende.

Hilsen Jens Vinther

 • 0
 • 0

Indiegogo crowd funding - kunne være løsningen.

På styr på det med ophavsret, og lav så en engelsk video - og lav nogle artikler på engelsk.

Fortæl så om dit projekt på indiegogo - du kan garanteret få andre ude i verden til at se en fordel i dit materiale, så meget at de vil investere i det nødvendige maskineri.

Det bedste ville være hvis du næsten kan demonstrere nogen af alle de egenskaber - jeg tænker miniature vindue med lys i - miniature lampe med lys i selve lampeskærmen, og derefter nogle af styrke genskaberne. Jeg tvivler ikke på at det du siger er sandt, men jeg tror bare i de her krise tider er det nødvendigt at vise at det du siger rent faktisk er sandt (at det ikke er snake oil), så firmaer / investorer kan se at der stort set ingen risiko er i en investering, og at de kan tjene meget på den på grund af materialets egenskaber.

Jeg skal lige bemærke at du ikke kan bruge Kickstarter, så brug http://www.indiegogo.com/

Indiegogo om "Learn How to Raise Money for an Idea": http://www.indiegogo.com/learn-how-to-rais...

gogo Jens :)

 • 0
 • 0

Here's to Jens and the other crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes... the ones who see things differently -- they're not fond of rules... You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them, but the only thing you can't do is ignore them because they change things... they push the human race forward, and while some may see them as the crazy ones, we see genius, because the ones who are crazy enough to think that they can change the world, ARE THE ONES WHO DO

Ku' være at Jens sku' invitere til et træf, hvor de som er interesserede i at være behjælpelige med at finde alternativ finansiering eller assistere med tilsvarende gøremål. Kender selv alt for godt frustationen af at stå alene med ideer, som alle siger er gode, men ingen gider / vil / kan hjælpe med til at føre ud i livet.

 • 0
 • 0

Kan NKT ikke være en partner?? : http://www.nkt.dk/dk/Menu/Koncernen/NKT+Ca...

Med den oms. er investeringen jo ingenting. Og de har om noget i DK en struktur til at udvikle og markedsføre et banebrydende kabel til hele verden. Samtidig er der vel også mange mange muligheder, som er "gratis" at udvikle med bare en brøkdel af overskuddet fra kablet!?! Jens Vinter!!! Kør nu denne her hjem ;-) Bare gi mig 0,001% hvis det går igennem ....

 • 0
 • 0

...hvor en stor sekskantet [b]træramme[/b] flyves over Jorden i helikopter.

Rammen med kablerne er lavet af [b]glasfiber[/b]...

En træramme lavet af glasfiber? Træ lavet af glasfiber er vel også et meget revolutionerende materiale?

 • 0
 • 0

Jeg går ud fra du kender denne her pulje.

Citat (lidt langt med der står noget om 375 mio kr)

"

Energiteknologisk udvikling og demonstration

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, fremmer ny klimavenlig energiteknologi, der øger forsynings-sikkerheden og realiserer Danmarks erhvervspotentialer på energiområdet.

EUDP støtter udvikling og demonstration af nye innovative energiteknologier. Formålet er, at fremme en effektiv anvendelse af energi og bidrage til at gøre Danmark uafhængig af fossil energi i 2050. Samtidig skal projekterne udvikle danske erhvervspotentialer til gavn for vækst og beskæftigelse. EUDP fremmer desuden internationalt samarbejde om ny energiteknologi.

EUDP støtter 19 nye projekter EUDP’s bestyrelse har d. 6. december 2012 besluttet at støtte 19 nye energiteknologiske projekter og 18 internationale samarbejdsprojekter med tilsammen 195 millioner kroner.

Oversigt over energiteknologiske udviklingsprojekter 
Oversigt over internationale samarbejdsprojekter 

Næste ansøgningsfrist Der er afsat 375 millioner kr. til EUDP i 2013. Programmet har to ansøgningsfrister, som er fastlagt til den 6. marts og 12. september.

Informationsmøde om brændselsceller I samarbejde med IRD, DGC og EUDP inviterer TREFOR Energi torsdag d. 28. februar 2013 til informationsmøde om brændselscelleanlæg, CE-mærkning og hvordan DMFC kan anvendes i fremtiden. Se programmet og læs mere om informationsmødet her.

Informationsmøder om støttemuligheder EUDP, Vækstfonden og DI Energibranchen satte i januar fokus på, hvordan danske virksomheder kan blive bedre rustet til at udvikle grønne løsninger.

På to konference dage, hos henholdsvis Insero i Horsen og DONG Energy i København blev der informeret om finansieringsmuligheder til udvikling af ny energiteknologi. Projektledere fortalte desuden om deres erfaringer med EUDP-støttede projekter, og der var mulighed for at vende projektideer med projektkonsulenter fra EUDP.

" Held og lykke

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten