Nyt muskelvæv bliver fremdyrket på computerchip

11. februar 2009 kl. 14:521
Strukturer af nerveceller eller muskelvæv kan fremdyrkes ved at dyppe chip i en blanding af proteiner, viser forsøg lavet af britiske forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Verden er kommet tættere på at lave chips, der kan bruges til at reparere ødelagte nervesystemer i mennesker.

Gennembruddet skyldes, at forskerne fra Edinburgh Universitet har udviklet en teknik, der tillader neuroner, der er grundcellerne i det menneskelige nervesystem, at vokse i fine detaljerede mønstre på overfladen af en lille computerchip, skriver BBC.

I sidste ende kan det betyde, at chips kan erstatte ødelagte nerver eller muskelfibre i mennesker og eksempelvis bruges i arbejdet med at udvikle proteser i fremtiden.

Edinburgh Universitet har udviklet en metode, der tillader neuroner at vokse i fine detaljerede mønstre på en lille computer chip. (Foto: Edinburgh Universitet) Illustration: Edinburgh Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne printede mønstre på den glatte overflade på chippen, der herefter blev dyppet i en blanding af proteiner, og neuroner blev så stimuleret af chippen og voksede langs mønstrene på overfladen.

Teknikken virker også med stamceller, og det er håbet, at metoden med tiden vil gøre det muligt at få enhver form for menneskevæv til at vokse skræddersyet frem og implanteret som en protetisk væv i kroppen.

En anden mulig afledning af arbejdet er, at det skræddersyede væv kan erstatte dyr i medicinforsøg.

Dokumentation

Edinburgh Universitet

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger