Nyt monster-kabel til Norge endelig i drift
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt monster-kabel til Norge endelig i drift

Efter udsættelse på i alt en måneds tid er det 700 MW kraftige Skagerak 4-kabel mandag sat i kommerciel drift, meddeler norske Stattnett.

Dermed er den teoretiske kapacitet for transport af strøm mellem Danmark og Norge øget fra 1000 til 1700 MW.

Samtidig har det norske transmissionsselskab opgraderet transmissionsnettet fra Kristiansand transformerstation, hvor Skagerak-forbindelsen tilsluttes, og langs kysten op mod Oslo til transformerstationen Rød i Skien.

»De nye anlæg bidrager samlet set til en sikrere strømforsyning og til bedre muligheder for at udnytte den vedvarende energi, som bliver produceret både i Norge og Danmark,« siger projektleder for Skagerrak 4, Arve Strandem, i en pressemeddelelse om begge projekter.

Hvor meget den nye opgradering vil afhjælpe den kapacitetsbegrænsning på Skagerak-forbindelsen, som Stattnet har varslet overfor elmarkedet de næste tre år, er usikkert.

I maj 2013 varslede selskabet således – til Energinet.dk’s store fortrydelse - at kapaciteten i det nye kabel vil være begrænset i nogle perioder – netop fordi det norske transmissionsnet endnu ikke er stærkt nok til, at de store mængder strøm kan transporteres gennem landet fra nord og ned til Skagerak-forbindelsen eller fra Skagerak-forbindelsen og ud i det norske elnet.

Ifølge Stattnets meddelelse til elmarkedet vil kapaciteten være begrænset omkring en femtedel af tiden i et normalår.

Læs også: Norge opgiver at sætte fuld kraft på nyt milliardkabel til Danmark

Men ellers er ideen med det nye jævnstrømskabel, at Norge skal kunne importere mere vindkraft fra danske vindmøller, når vinden blæser, og norsk vandkraft kan lyse op i danske huse, når der ikke er vind til vindmøllerne.

Ifølge Stattnet vil den nye forbindelse til Danmark også sikre Norge bedre importmuligheder i tørår med begrænsede vandmængder i vandkraftmagasinet.

Skagerrak 4 er som nævnt en jævnstrømsforbindelse med en kapacitet på 700 MW og en spænding på 500 kV, og det er første gang, at man anvender en VSC (Voltage Source Converter) konverter-teknologi ved så høj spænding og effekt, oplyser Stattnets projektleder.

Ud over jævnstrømskabler i havet og på jorden mellem Kristiansand Station og Tjele i Danmark, består projektet af to ensretter-faciliteter, der forbinder kablet med hver sit indenlandske vekselstrøms-transmissionssystem. På dansk side bliver landkablet ca. 90 km langt, mens søkablet bliver ca. 140 km.

Den oprindelige dato for idriftsættelse af Skagerrak 4-forbindelsen var 1. december, men prøvedriften blev forlænget og idriftsættelsen udskudt til 11.december på grund af tekniske problemer, som blev konstateret umiddelbart før afslutningen af prøvedriftsperioden for anlægget.

Senere blev der fundet endnu en fejl, som betød udskydelse af kommerciel i driftsættelse til 27. december, men det blev altså først i dag, mandag den 29. december, at det nordiske elmarked kan få glæde af den nye forbindelse.

Læs også: Nyt elkabel til Norge forsinket

Det samlede anlægsbudget for Skagerak 4 lyder på cirka 3,3 milliarder kr. Den danske del af investeringen ventes at blive cirka 1,8 mia. kroner.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...det norske transmissionsnet endnu ikke er stærkt nok til, at de store mængder strøm kan transporteres gennem landet fra nord og ned til Skagerak-forbindelsen eller fra Skagerak-forbindelsen og ud i det norske elnet.

Er begrænsningen ikke kun i sydgående retning? Det er da i hvert fald hvad de siger i den citerede artikel fra 2013. Der er heller ikke pt. annonceret begrænsninger i nordgående retning på Nord Pool Spot.

 • 1
 • 2

...som kort, præcist og forståeligt kam forklare hvorfor man kører jævnstrøm i disse forbindelser?
alt det normale mennesker lærer er at der er større tab over lange afstande ved jævnstrøm.

 • 1
 • 2

Tabet kommer fra strøm igennem en ohmsk modstand. Jo større strøm, jo mere energi omsættes til varme. Effekt-tabet P i et kabel med modstanden R er P=R*I² hvor I er strømstyrken.

For en given effekt, der ønskes overført, kan man sænke strømmen ved at hæve spændingen. Tabet har ikke direkte noget at gøre med om strømmen er veksel- eller jævn-strøm, kun størrelsen af strøm. Uden moderne halvledere var den mest praktiske måde at hæve spændingen til lange el-ledninger, at bruge transformatorer, og de behøver vekselstrøm for at virke godt. Derfor var vekselstrøm nødvendig for at hæve spændingen fra generatorerne til transmissions-ledningerne, og derefter sænke den til forbrugerne, og dermed sænke tabet over de lange strækninger ved brug af højspænding.

Der er mindre tab i jævnstrømskabler, fordi lederne indbyrdes har en kapacitet/kondensator-virkning, der gør at der løber en ekstra "reaktiv" strøm til at op og aflade denne kapacitet for hver sinus-periode ved vekselstrøm.

Ydermere, kan to AC-net, der ikke er helt synkrone, ikke kobles direkte sammen.

 • 3
 • 0

Ret mig hvis jeg tager fejl: Er der ikke også den fordel ved jævnstrøm at isoleringen kun skal dimensioneres til den nominelle spænding, hvor den ved vekselspænding skal dimensioneres til spidsværdien (√2 højere end mærkespændingen)?

 • 2
 • 0

Man behøver ikke være stærkstrømmer. Det er fundamental elektronik alle kabelforbindelser vil hvis de er lange nok ikke overføre nogen energi, fordi kablet bliver lig en uendelig stor impedans. Jo højere frekvens jo hurtigere sætter denne virkning ind, derfor køre Sverige og Norge med 16 2/3 Hz på det elektriske togsystem.
En andnen fordel man skal ikke synkronisere frekvensen på de to sider. Og i nogle tilfælde har man brugt vandet som returledning. Til gengæld skal man være i stand til at lave ensretning og vekselrettere for 500kVolt niveau - ikke noget for begyndere og svagstrømmer- der skal man virkelig være stærkstrømmer.

 • 0
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten