Nyt molekyle kan revolutionere behandling af diabetes

Forskere fra Harvard University i USA har fundet frem til et molekyle, der har potentiale til at revolutionere diabetesbehandlingen. Stoffet ved navn 6bK er foreløbig testet på mus, hvor det øger mængden af insulin i blodet.

I en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature fortæller forskerne, hvordan 6bK hæmmer et enzym, som kaldes insulin-degrading enzyme (IDE). Som navnet fortæller, nedbryder enzymet insulin.

Tidligere har forskerne udført forsøg med mus, der helt manglede enzymet, men her var der betydelige bivirkninger. Udfordringen har været at finde et stof, der hæmmer IDE på den helt rette måde, og som desuden forbliver aktivt i kroppen i lang tid. Det nytter ikke meget med et lægemiddel, der kun virker i få minutter.

Det er nu lykkedes, og diabetesbehandlingen kan få et ekstra ben at stå på. Hidtil er diabetikere blevet behandlet ved at forsyne dem med ekstra insulin, stimulere kroppens produktion af insulin eller gøre kroppen mere følsom over for insulin, og nu er der altså også udsigt til et lægemiddel, der regulerer kroppens nedbrydning af insulin.

Forskerne fra Harvard fandt frem til det virksomme molekyle ved at binde mindre molekyler sammen ved hjælp af korte dna-segmenter – en metode kaldet dna-templated synthesis. Ud af 13.824 molekyler var der seks, der bandt sig til IDE, og ud fra dem fandt forskerne frem til 6bK, som var det bedst virkende.

Der er langt fra lovende forsøg med mus til en effektiv behandling af mennesker, men nu kan medicinalindustrien tage over og forsøge at udvikle et egentligt lægemiddel med 6bK som det virksomme stof.