Nyt mølletårn-design skaber 200 danske arbejdspladser
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt mølletårn-design skaber 200 danske arbejdspladser

Produktionen af et nyudviklet vindmølletårn har givet 200 nye arbejdspladser – primært med fabrikation af segmenter til tårnet, som samles ude på møllepladsen. Det vil sige fra opklipning af coils (stål i ruller) til mekanisk bearbejdning, overfladebehandling og montagearbejde – i henholdvis Vejle, Rudkøbing og Langeskov samt i Andresen Towers datterselskab i Thailand.

For at komme så langt har det været nødvendigt at få demonstreret og dokumenteret selve montageprocessen, hvilket inkluderer en specielt konstrueret mobil enhed. Ellers ville Andresen Towers ikke have været i stand til at sælge sit koncept til Siemens Wind Power, der i dag distribuerer tårnet til kunderne.

Her har 2,5 mio. kroner i støtte fra EUDP været med til at fremme demonstrationprojektet. Og selv om der har været rejst tvivl om, hvor mange nye arbejdspladser projektet har skabt, holder direktør Tom Andresen fra Andresen Towers' moderselskab, IAI Holding, fast ved, at EUDP-projektet har været med til at skabe 200 job.

Læs også: Ministeriets tal for nye grønne job har ingen hold i virkeligheden

»Formålet med projektet var at bevise, at montagen af et tårn kan ske på to dage. Hvis montagen ikke foregår rationelt, forsvinder den samlede gevinst ved konceptet. Fordelene ved tårn-designet er lavere transportomkostninger og muligheden for at fremstille højere tårne med stor bunddiameter,« forklarer han.

Nye arbejdspladser hos det firma, der fremstiller montageenheden og monterer tårnene i praksis, tæller ikke med i de 200 nye arbejdspladser, da disse job ikke ligger i Andresen Towers.

Hos EUDP har man også tjekket tallet med Tom Andresen, og kontorchef Nicolai Zarganis ser derfor ikke nogen grund til at ændre på hverken dette tal eller andre tal for jobskabelse i den omtalte effektvurderingsrapport af EUDP-programmet.

Ifølge rapporten havde programmets projekter fra 2009 til i dag skabt 493 direkte job, og for hver brugt støttemillion blev der skabt 2,5 arbejdspladser.

»EUDP-programmets målsætning er dog ikke at skabe job, men at kommercialisere energiteknologi. At vi samtidig skaber arbejdspladser, er en behagelig sidegevinst,« siger kontorchefen.

Direktør Tom Andresen siger, at man selvfølgelig altid kan diskutere, om man ikke ville have fået dokumenteret montageprocessen alligevel – uden tilskuddene fra EUDP.

»Det havde vi nok gjort, men tilskuddet fra EUDP har uden tvivl fremskyndet processen og sikret en mere grundig dokumentation,« siger han.

Ifølge effektvurderingsrapporten mener 41 procent af projektdeltagerne, at deres projekter ville være blevet realiseret uden støtte fra EUDP. Dog så i mindre skala og på et senere tidpunkt – eller begge dele.

Segment-tårnene er relativt høje tårne, som er velegnede til skovområder, hvor rotoren skal op i en vis højde. Siemens har for eksempel leveret vindmøller med segment-tårne til projekter i Sverige.

Se video fra montage af tårnet på Stamåsen Vindfarm.

Håber at det er varige job der bliver skabt når de koster 400.000 kr/stk.

Kontanthjælp (udvalgte satser)Sats pr. md Sats pr. år Varighed [år]
Fyldt 30 år, forsørger børn 14.203 kr. 170.436 2,35
Fyldt 30 år, andre 10.689 kr. 128.268 3,12
Under 25 år, udeboende 6.889 kr. 82.668 4,84
Under 25 år, hjemmeboende 3.324 kr. 39.888 10,03

  • 2
  • 3

Førhen brugte man mølletårne produceret af en anden virksomhed. Eftersom de har mistet ordrer betyder det vel at et tilsvarende antal folk er blevet overflødige der. Ergo er den samlede jobskabelse lig nul. Er den nye process mere effektiv end den gamle, er resultatet endda negativt.

Det er selvfølgelig positivt for Andresen Towers, men for alle os andre spiller det ingen rolle om folk er ansat hos den ene eller den anden mølletårnsproducent.

Det med at have skabt 200 job, skal derfor tages med en gran salt.

  • 4
  • 0