Nyt mini-anlæg: Bølgekraft bliver plug and play

Som en korkprop i vandet dukker iværksætteren Per Resen Steenstrup atter op på bølgekraft-scenen, efter at hans Wave Star-projekt i 2010 blev overtaget af Danfoss-brødrene Jørgen og Mads Clausen, og han selv måtte forlade firmaet.

Nu gælder det helt små bølgekraftanlæg til nichemarkeder, altså steder, hvor alternativet ellers ville være en dyr dieselgenerator, og hvor de små bølgekraftanlæg ifølge Resen Steenstrup godt kan konkurrere:

»Jeg er kommet til den erkendelse, at vi er nødt til at udvikle bølgekraftteknologien ’nedefra’ – altså begynde med små størrelser – og til nichemarkeder. Det er derfor, at den danske vindmøllebranche kom så godt i gang, modsat for eksempel Sverige, hvor fiasko med en stor vindmølle stoppede al udvikling i 20 år,« siger han.

Per Resen Steenstrup tilføjer, at store fuldskala-bølgekraftanlæg også er meget dyre at bygge og dermed svære at finansiere i en krisetid, ligesom der stadig ikke er feed in-tilskud til strøm produceret på bølgekraft.

»Bølgekraftanlæg skal altså kunne klare sig uden tilskud, og det kan de her, når de konkurrerer med små dieselgeneratorer,« siger han.

1 gange 1 meter modul

Konceptet til sit nye anlæg har Per Resen Steenstrup fundet hos en iværksætter i Houston, Texas, og han har sikret sig rettighederne til teknologien. Foreløbig er bøjen afprøvet i Biscayen med et godt resultat.

Anlægget, som helst skal placeres på vanddybder over 8-10 meter, findes i tre forskellige modulstørrelser. Det mindste modul i serien måler 1 gange 1 meter, vejer 45 kg og kan producere 70 watt i 0,6 meters bølgehøjde. Det skulle kunne give 420 kWh om året.

Det største modul er på 5 kW og kan producere 20.000 kWh årligt ved 1,6 meter høje bølger. Ideen er så, at man kan koble modulerne sammen, hvis man gerne vil have et større anlæg ud af det.

Ifølge Per Resen Steenstrup koster et 5 kW-anlæg komplet med montage omkring 700.000 kroner, og det kan tjene sig selv hjem på to-fire år, hvis det skal konkurrere med dieselanlæg. Når der ikke er indregnet et el-lager i prisen, er det, fordi man regner med, at dieselanlægget kører videre som back-up.

Per Resen Steenstrup forestiller sig, at strømmen fra disse anlæg kan bruges til maritime aktiviteter, hvor man ellers ville anvende en dieselgenerator. Som eksempel nævner han entreprenørarbejde til søs på koralrev, drift af fiskefarme eller afsaltning af saltvand.

Et jysk firma, Greenscan, som forhandler ’Resen Waves’, går derimod efter et marked med flere sammenkoblede moduler og vil gerne love en tilbagebetalingstid på omkring otte år.

»Vi er i forhandling med flere kommuner om sådanne anlæg. Kommuner, der gerne vil have et grønt image. Vi kombinerer typisk bølgekraftanlægget med andre typer vedvarende energi-anlæg som solceller og en vindmølle på taget, så der hele tiden er noget, der producerer,« forklarer salgschef Karl Andreassen fra Greenscan.