Men, en lydfil der afspilles på noget helt andet udstyr siger absolut intet om lyden i denne enhed.
De dybe svenske skove gemmer på råmaterialer til meget andet end tændstikker. Det har en gruppe forskere ved Kungliga Tekniska Högskola (KTH) i Stockholm vist ved at udvikle et helt nyt højttalermateriale ud af cellulose.
Træfibre og cellulose har været brugt til højttalere, lige siden højttaleren blev født. Men det har først og fremmest været som kabinetter og traditionelle membraner. Den slags højttalere har en kraftig magnet. En membran sættes i bevægelser ved at være direkte forbundet til en spole, som sidder i magnetfeltet.
Højttaleren fra KTH er helt anderledes opbygget. Her er der ikke nogen magnet, og membranen er ikke koblet til spolen. I stedet har forskerne skabt en membran bestående af en tørret magnetisk cellulose-gel. Den magnetiske egenskaber fremkommer ved at få magnetiske nanopartikler til at hæfte sig til cellulosefibrene. Det betyder, at det bliver de magnetiske partikler i selve membranen, som påvirkes af spolen og dermed sætter membranen i bevægelse.
Richard Olsson, der er lektor på institut for Fiber og Polymerteknologi og har stået i spidsen for udviklingen af det nye materiale, mener, at lydkvaliteten er mindst lige så god i den nye højttaler som i de traditionelle:
»Muligvis er den bedre, takket være den jævne fordeling af kræfterne, der skabes i membranen,« siger han.
Materialet er blevet patenteret, og nu skal forskerne undersøge, om det kan bruges til andre formål end højttalermembraner:
»Vi vil kigge på tilpasninger, så materialet kan styres via et magnetfelt. Det kan for eksempel være i form af en aktiv støddæmpning for biler eller tog,« siger Richard Olsson.
Læs hele artiklen her og lyt til musi afspillet på den nye højttaler her.
Men, en lydfil der afspilles på noget helt andet udstyr siger absolut intet om lyden i denne enhed.
Såvidt jeg læser artiklens fig 4c og afsnittet om akustisk måling opnår de et lydtrykniveau på 50-60 dB i 5 cm's afstand ved 1W. En konventionel enhed præsterer 80-90 dB i 1 meters afstand med 1W.
Enig den er ikke så effektiv, men højtaleren har så andre fordele.
Selve den bevægelige del af højtaleren, har en lavere vægt, hvilket burde kunne give bedre lyd. Højtaleren har ikke en stor magnet og kurv, som forstyrer luftflow og begrænser måden kabinetter kan bygges på. Højtaleren kan muligvis give bedre lyd i TV, bærbare, væghængt musikanlæg og andre tynde apparater.
Til sidst burde man kunne lave en hybrid, med kegleformet membran som konventionelle enheder, derved kan man få spolen tættere på magneten, for at hæve effektiviteten.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard