Nyt materiale skaber magnetisk højttalermembran

De dybe svenske skove gemmer på råmaterialer til meget andet end tændstikker. Det har en gruppe forskere ved Kungliga Tekniska Högskola (KTH) i Stockholm vist ved at udvikle et helt nyt højttalermateriale ud af cellulose.

Træfibre og cellulose har været brugt til højttalere, lige siden højttaleren blev født. Men det har først og fremmest været som kabinetter og traditionelle membraner. Den slags højttalere har en kraftig magnet. En membran sættes i bevægelser ved at være direkte forbundet til en spole, som sidder i magnetfeltet.

Illustration: KTH
Forskere ved KTH i Stockholm har bygget en prototype på en højttaler, hvor den traditionelle membran er udskiftet med et nyt magnetisk materiale. Dermed kan højttalerens egen magnet fjernes. Illustration: KTH

Højttaleren fra KTH er helt anderledes opbygget. Her er der ikke nogen magnet, og membranen er ikke koblet til spolen. I stedet har forskerne skabt en membran bestående af en tørret magnetisk cellulose-gel. Den magnetiske egenskaber fremkommer ved at få magnetiske nanopartikler til at hæfte sig til cellulosefibrene. Det betyder, at det bliver de magnetiske partikler i selve membranen, som påvirkes af spolen og dermed sætter membranen i bevægelse.

Richard Olsson, der er lektor på institut for Fiber og Polymerteknologi og har stået i spidsen for udviklingen af det nye materiale, mener, at lydkvaliteten er mindst lige så god i den nye højttaler som i de traditionelle:

»Muligvis er den bedre, takket være den jævne fordeling af kræfterne, der skabes i membranen,« siger han.

Materialet er blevet patenteret, og nu skal forskerne undersøge, om det kan bruges til andre formål end højttalermembraner:

»Vi vil kigge på tilpasninger, så materialet kan styres via et magnetfelt. Det kan for eksempel være i form af en aktiv støddæmpning for biler eller tog,« siger Richard Olsson.

Læs hele artiklen her og lyt til musi afspillet på den nye højttaler her.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Såvidt jeg læser artiklens fig 4c og afsnittet om akustisk måling opnår de et lydtrykniveau på 50-60 dB i 5 cm's afstand ved 1W. En konventionel enhed præsterer 80-90 dB i 1 meters afstand med 1W.

  • 0
  • 0

Enig den er ikke så effektiv, men højtaleren har så andre fordele.

Selve den bevægelige del af højtaleren, har en lavere vægt, hvilket burde kunne give bedre lyd. Højtaleren har ikke en stor magnet og kurv, som forstyrer luftflow og begrænser måden kabinetter kan bygges på. Højtaleren kan muligvis give bedre lyd i TV, bærbare, væghængt musikanlæg og andre tynde apparater.

Til sidst burde man kunne lave en hybrid, med kegleformet membran som konventionelle enheder, derved kan man få spolen tættere på magneten, for at hæve effektiviteten.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten