Nyt materiale til sårbehandling beskytter mod resistente bakterier

Illustration: Anna-Lena Lundqvist/Chalmers University of Technology

Et nyt materiale til sårbehandling har set dagens lys. Materialet er en særlig form for hydrogel, der beskytter mod alle typer af bakterier – også dem, der er resistente over for antibiotika.

Det er en gruppe forskere ved Chalmers University of Technology i Sverige, der står bag materialet.

Opfindelsen træder ind i kampen mod antibiotikaresistente bakterier, som ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO udgør en af de største trusler mod den globale sundhed.

Læs også: SDU udvikler medicin mod resistente bakterier – men firmaernes pengekasse er lukket

Ifølge organisationen er løsningen dels at ændre brugen af antibiotika, men også at udvikle medicinske og bæredygtige teknologier til at undgå bakterierne.

»Efter at have testet vores nye hydrogel på forskellige typer bakterier observerede vi en høj effektivitet, også ved de bakterier, der er blevet resistente over for antibiotika,« siger Martin Andersson, der er professor ved Institut for Kemi og Kemiteknik ved Chalmers University of Technology og ledende forsker i undersøgelsen i en pressemeddelelse.

Materialet har været lang tid undervejs og har primært haft det formål at reducere den systemiske brug af antibiotika. De resistente bakterier forårsager ofte en sygdomstilstand, der kaldes hospitalsinfektion, som er livstruende og udbredes med hastige skridt over hele verden.

En en dansk kontekst rammes omkring 60.000 danskere hvert år af infektionen. Det vides ikke med sikkerhed, hvor stor dødeligheden ved infektionen er, eller hvad den koster det danske sundhedsvæsen. Det anslås dog, at omtrent tre procent dør af infektionen, og at omkostningerne løber op i omkring én milliard kroner om året.

Imiterer immunsystemet

Det aktive stof i den bakteriedræbende gel er antimikrobielle peptider, som også findes naturligt i immunsystemet.

Forskere har i lang tid forsøgt at bruge peptiderne medicinsk, men uden en særligt høj succesrate, da peptider hurtigt nedbrydes, når de kommer i kontakt med kropsvæsker, heriblandt blod.

Det problem er forskerne dog kommet omkring ved at udvikle den nanostrukturerede hydrogel, som skaber et beskyttende miljø for peptiderne og forhindrer dem i at komme i kontakt med patienternes blod.

»Med disse peptider er der meget lav risiko for, at bakterier udvikler resistens, da de kun påvirker bakteriens yderste membran. Det er nok den vigtigste grund til, at de er så interessante at arbejde med,« siger Martin Andersson.

Læs også: Covid-19-patienter risikerer antibiotikaresistent lungebetændelse oveni

Forskerne arbejder gennem virksomheden Amferia AB på at få det sårhelende plaster på markedet. Foreløbig har materialet skabt stor interesse verden over, modtaget betydelige investeringer og flere priser.

Materialet forventes at opnå CE-mærkningen i løbet af 2022 og testes desuden i øjeblikket på dyr i flere veterinær klinikker i Europa.

Forskernes resultater blev publiceret i tidsskriftet ACS Biomaterials Science & Engineering.