Nyt lovforslag slukker lyset for danske solceller
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt lovforslag slukker lyset for danske solceller

Et nyt lovforslag fra Skatteministeriet vil forringe de økonomiske vilkår for solcelle-investeringer markant, og det vil reelt stoppe den spinkle udbygning med solceller i Danmark, mener Dansk Solcelleforening:

»Solcelle-anlæg har i forvejen lange tilbagebetalingstider. Hvis man yderligere forringer økonomien, vil det tage livet af det spæde marked for solceller, og det er vel ikke regeringens politik,« siger bestyrelses- medlem i Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen fra Energimidt.

Ideen med det nye lovforslag er at ligestille afregning for solceller, husstandsvindmøller og andre små vedvarende energianlæg under 6 kW.

I dag afregnes solceller således, at den producerede solcellestrøm simpelthen fratrækkes solcelle-ejerens elforbrug på årsbasis. Det betyder, at solcellestrømmen reelt afregnes med elprisen inclusive afgifter - omkring 2 kroner per kWh.

Med det nye forslag skal denne afregning foregå på månedsbasis og eventuel overskudsproduktion blot afregnes med 60 øre per kWh.

»For solcellerne, som jo producerer meget mere om sommeren end om vinteren, vil det klart give en dårligere økonomi,« forklarer Flemming Kristensen.

Ifølge forslaget er de fleste solcelleanlæg under 1 kW og ændringen vil derfor ikke betyde alverden for økonomien. Men Flemming Kristensen påpeger, at den gennemsnitlige anlægsstørrelse tværtimod er 3 kW, hvor de nye regler vil betyde et minus på 500 kroner om året.

I det økologisk råd kalder civilingeniør Søren Dyck Madsen lovforslaget misforstået:

»Når man udbygger med så meget vindkraft som i Danmark, har man brug for vedvarende energianlæg, som producerer på andre tidspunkter og det gør solcellerne. Derfor er det forfejlet at straffe solcellerne økonomisk,« siger han.

Heller ikke energipolitisk ordfører fra regeringspartiet Venstre, Lars Christian Lilleholt, er begejstret for forslaget:

»Det er et unødvendigt bureaukratisk forslag, at man skal afregne månedligt, når det drejer sig om så små mængder strøm. Det er den helt forkerte vej, og jeg vil straks tage kontakt til skatteministeriet for at få lavet forslaget om,« siger han til Ingeniøren.

Han tilføjer, at han slet ikke kan se, hvem der kan have interesse i forslagets nye afregningsprincipper.