Nyt letbane-koks i Aarhus: Nu er næste strækning også forsinket på ubestemt tid
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt letbane-koks i Aarhus: Nu er næste strækning også forsinket på ubestemt tid

Et tomt letbanetog på banegården i Århus, som ellers er helt klar. Blandt andet er alle signaler immuniseret, så de ikke bliver forstyrret af magnetfeltet fra køreledningerne. Illustration: Sanne Wittrup

Endnu ved selskabet bag Aarhus Letbane ikke, hvornår passagerne kan stige om bord på de første af de Stadler-tog, som i øjeblikket tøffer rundt på den nye, 12 kilometer lange strækning fra byens banegård til byggepladsen i nord, hvor Skejby Sygehus bliver udvidet.

Læs også: Åbning af Aarhus Letbane udskudt på ubestemt tid

Men nu er også næste strækning af letbanen forsinket, igen på ubestemt tid, og igen fordi letbaneselskabet er gået galt af Trafikstyrelsen, som skal godkende kørslen.

Aarhus Letbane skal foruden den nye jernbane inde i byen, som er færdigbygget, bestå af to eksisterende jernbaner til henholdsvis Grenå og Odder. Grenå-banen har desuden sit eget løb ind gennem byen til at supplere den nybyggede strækning.

Både Grenå- og Odderbanen har været lukket for at blive ombygget med nyt signalanlæg og kørestrøm. Passagererne fra Odder har måttet køre med bus i de seneste halvandet års tid.

Kræver bedre grundlag for test af Odderbanen

Inden letbanen måtte aflyse sin stort planlagte indvielse af strækningen inde i byen 23. september – som i forvejen var forsinket fra juni – var planen at tage Odderbanen i brug i slutningen af november. Siden har et tidspunkt omkring årsskiftet været målet for at betjene pendlerne syd for den jyske hovedby.

Læs også: Her er letbanens sikkerhedsproblemer

Men nu er også den plan udskudt på ubestemt tid. Det skyldes, at Aarhus Letbane ikke kan gennemføre de test på den ca. 30 km lange strækning, som ellers var planlagt til at finde sted i de kommende uger.

Letbaneselskabet havde forventet at benytte Arbejdstilsynets regler som grundlag for testen. De gælder, når der er tale om en ny jernbanestrækning og indebærer, at de 21 overkørsler simpelthen kan spærres af, mens lokoførere og teknikere boltrer sig på skinnerne.

Læs også: Professor om Aarhus Letbane: Man spørger sig selv, hvad i alverden der foregår

Trafikstyrelsen mener imidlertid ifølge letbaneselskabet, at jernbanen skal testes efter reglerne om eksisterende jernbaner. Det vil indebære, at der skal udarbejdes en konkret risikovurdering for hver af overkørslerne, inden testen finder sted. Hvor lang tid det arbejde vil tage, vil selskabet ikke gætte på.

Regionsformand er »tosset« på københavnerne i Trafikstyrelsen

I det hele taget ønsker det aarhusianske letbaneselskab ikke at tale med journalister op til et møde i morgen. Her har formanden for regionsrådet i Midtjylland, Bent Hansen (S), og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) sammen med deres topembedsmænd kaldt Trafikstyrelsens direktør og vicedirektør til Jylland. Inden mødet har Bent Hansen over for Jyllands-Posten erklæret, at styrelsen i København chikanerer Danmarks første letbane, som har kostet 3,5 milliarder kr.

»Jeg er vred, ja, jeg er tosset,« siger han blandt andet til den jyske morgenavis.

Myndighederne i Aarhus hænger selv på regningen for alle forsinkelser. Staten købte sig en enkeltbillet til godt 300 millioner kroner ud af projektet i 2014. Dengang stod det klart, at det oprindelige budget på 1,2 milliarder kr. var langt fra virkeligheden.

Læs også: Kæmpe ekstrabevilling redder kuldsejlet Aarhus-letbane

Siden fik Transportministeriet en lussing af Rigsrevisionen for ikke at have styret projektet tilstrækkeligt professionelt.

Læs også: Statsrevisorerne revser Transportministeriet: Uprofessionel håndtering af Aarhus Letbane

Forsøger at holde specialisterne i Danmark

Letbaneselskabet nøjes med at henvise til en status på selskabets hjemmeside. Heri står kun, at selskabet har »igangsat arbejdet med en eksplicit vurdering af, om styrelsen skal ansøges om testtilladelse (...) for samtlige af Odderbanens overkørsler.«

»Der arbejdes på at holde disse specialister i Danmark, da der er bekymring for, hvornår de kan komme tilbage, hvis de tager hjem eller sendes til andre opgaver,« lyder det ildevarslende for konsulentregningens størrelse.

Tror stadig på åbning til Grenå i løbet af et halvt år

Aarhus Letbane har indkøbt i alt 26 togsæt af tyske Stadler. 14 af dem er en udgave, som er særligt beregnet til strækningerne inde i byen. De har relativt mange ståpladser og en topfart på 80 km/t.

Læs også: På jomfrutur med Aarhus Letbane: Intet er som duften af spritny sporvogn

De sidste 12 togsæt er længere og har en topfart på 100 km/t. De er hovedsageligt tiltænkt den lange strækning til Grenå.

Begge togtyper skal befærde Odderbanen, hvor topfarten bliver 75 km/t.

Aarhus Letbane forventer stadig, at Grenåbanen åbner i løbet af foråret, altså om maksimalt godt et halvt år.

Letbanen kan på grund ekstra spor og muligheden for at køre togsættene i begge retninger uden problemer gå i drift på én strækning ad gangen.

Det lykkedes ikke umiddelbart at få en kommentar fra Trafikstyrelsen.

"Passagererne fra Odder har måttet køre med bus i de seneste halvandet års tid."
Har man mon lavet en risikovurdering af bustransporten? Den krydser mange veje og færdes i øvrigt mellem alle andre trafikanter.
Hvordan ser sådan en risikovurdering for en overkørsel egentlig ud?

  • 30
  • 8

Når bureaukrater får magt som de har agt, så kan alt sættes i stå, - og det er vist det trafikstyrelsen hygger sig med her.
Tænk sig, at køretøjer, som kan forårsage ulykker, får lov at køre rundt på vejene hver dag!
Er der en voksen tilstede?

  • 29
  • 10

Passagererne fra Odder har måttet køre med bus

Samt indlysende nok os fra Grenaa-siden. Den første måned var risikoen stor for ikke at finde de konstant flyttede ruter med diverse turistbusser - men bortset fra manglende mærkning kører busserne nu OK, og da de lange ruter tar den hurtig vej, er køretiden kvik. Men jeg savner mit tog.

  • 17
  • 0