Nyt laboratorium skal redde de skrantende honningbier

26. januar 2011 kl. 10:234
Honningbier bliver i stigende grad syge og dør, og derfor vil EU-Kommissionen nu etablere et dyrelaboratorium for bier, som skal sikre bedre lægemidler og undersøge biernes sundhed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er hårdt at være honningbi. Ikke alene er der meget arbejde, men der er også masser af sygdomme, og årsagen til bidøden er stadig uopklaret.

Derfor vil EU-Kommissionen nu komme de stakkels bier - og ikke mindst de trængte biavlere - til undsætning ved blandt andet at  sørge for, at bier bliver en del af en ny dyresundhedslov, som skal sikre flere veterinære lægemidler til at komme ondsindede parasitter til livs, end det er tilfældet i dag, fortæller specialkonsulent på Fødevareministeriets kontor for bæredygtighed Kim Holm Boesen.

»Bandt andet er varroa-miden en kraftigt belastning for honningbifamilierne, og de har stort set udryddet alle vilde honningbifamilier i Danmark. Det er et enormt problem, for honningbien har stor betydning for bestøvningen, både i naturen og for landbrugsproduktionen, her er værdien af bi-bestøvningen i milliardklassen, « forklarer han og uddyber:

»Vi kunne jo ikke spise æbler, hvis ikke bierne havde været forbi som bestøver, så det er vigtigt at sikre, at der hele tiden er fokus på, at biavlerne har adgang til effektive midler til at holde parasittrykket i ave,« siger Kim Holm Boesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De konkrete initiativer på EU-plan er endnu ikke nedfældet, men foreløbig har Kommissionen fået nikkende tilkendegivelser fra EU-landenes landbrugsministre om, at arbejdet skal fortsætte, og at de selv vil se videre så sagerne i arbejdsgrupperne. Det skete i mandags, da Kommissionen fremlagde sin meddelelse om honningbiernes sundhed for ministrene.

Bliver bier syge af pesticider?

Blandt Kommissionens bekymringer er brugen af pesticider i landbruget, som de mener, bør undersøges nærmere i forhold til biers sundhed. Derimod mener de ikke, at der er belæg for at konkludere, at GMO'er skulle påvirke bierne.

Desuden arbejder de på at forenkle den gamle veterinærlovgivning og erstatte den med en dyresundhedslovgivning med fokus på forebyggelse. Her vil de gerne have bier med, om ikke andet for at sikre en overvågning af bierne, da det er et problem, at man endnu ikke ved præcist, hvorfor stadig flere bier dør over hele verden.

Derfor vil Kommissionen oprette et referencelaboratorium for byer, der skal åbnes inden udgangen af april i år, og som - ligesom EU's andre laboratorier for dyresundhed - skal gå aktivt ind i sørge for sunde og raske bier. En af mærkesagerne er at sikre flere lægemidler til bier, da markedet for dette er ret lille. Det kunne også gøre det nemmere med fødevaresikkerheden med et større udvalg af lægemidler, så dyrlæger ikke er nødt til at finde alternativer, der måske kan afgive reststoffer i honningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er 700.000 biavlere i EU, hvoraf 97 procent avler bier som hobby, og tilsammen bliver der produceret 200.000 ton honning om året.

Dokumentation

EU's hjemmeside om bier

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
26. januar 2011 kl. 16:16

Det er måske værd at bemærke, at hovedparten af danske biavlere ikke bruger lægemidler til deres bier.

Mens Varroamiden i en del andre lande konsekvent bekæmpes med pesticider, så har man i Dansk Biavlerforening udviklet en metode, der består af en kombination af en mekanisk indsats og behandling med naturligt forekomne organiske syrer.

3
26. januar 2011 kl. 15:19

Hei, det hjelper ikke lenger å behandle symptomer. Legemidler er symptombehandling. Nå må man se på roten til ondet. VI bruker stråling for å drepe bakterier i krydder og vi bruker stråling for å drepe kreftceller. Hva gjør all strålingen fra trådløse sendere og andre kilder til elektromagnetisk stråling med alle levende vesener? Det finnes forskning som viser alvorlige helseskader fra slik stråling på insekter, amfibier, bier, fugler, dyr, planter, trær og mennesker. Det er på tide å innse at vi må finne andre teknologier for mobil kommunikasjon. Det er på høy tid. Sissel Halmøy Generalsekretær Folkets Strålevern, Norgewww.stralevern.no

2
26. januar 2011 kl. 13:42

Selvfølgelig skal det ikke undersøges om tidens radio- og mikrobølgestrålinger er med til at gøre biere mere sårbare for andre skadelige kræfter. Men det er ikke kun menneskers immunforsvar, som forringes af bestrålinger. Ganske som med Round Up, så lytter politikerne ikke før end det er for sent.. Det er nu der skal forebygges imod skadevirkninger af bestrålinger på miljø, dyr og mennesker, og bier er ekstremt sårbare..De fungerer vel som kanariefugle i miner..

1
26. januar 2011 kl. 11:35

For 35 år siden havde DK et internationalt anerkendt forskningsinstitut "Statens Biavlsforsøg", som blev sparet væk for 35 år siden. Meget fremsynet!