Nyt kuld af de fremmeste forskere får stor særbevilling fra Villumfonden
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt kuld af de fremmeste forskere får stor særbevilling fra Villumfonden

Den russisk-fødte amerikanske statsborger Eugene Polzik, der har været i Danmark i et kvart århundrede, er en af de nye Villum Investigators. Han er verdenskendt forsker inden for kvanteoptik. Illustration: Niels Bohr Institutet

11 professorer er udpeget til Villum Investigators og modtager hver bevillinger på mellem 30 og 40 mio. kr. til deres forskning i de næste seks år.

De er udvalgt blandt 80 ansøgere.

To kommer direkte fra udlandet, men flytter nu sig selv og deres forskningsaktiviteter til Danmark.

Det er Yong P. Chen fra det amerikanske universitet Purdue i Indiana, der nu vil forske i nanoteknologi og kvantecomputere på Aarhus Universitet, og Staffan Persson, der forsker i biologi, plantecellevægge og cellulose og nu flytter fra University of Melbourne i Australien til Københavns Universitet.

Yderligere tre udlændinge, der allerede er i Danmark. er blandt de udpegede.

Det er Josep M. Guerrero, der er ingeniør og forsker i fremtidens el-systemer og bæredygtig energi ved Aalborg Universitet, den kinesiske biolog Guojie Zhang på Københavns Universitet, og den russisk fødte kvantefysiker Eugene Simon Polzik fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Kemikerne i Aarhus snupper tre

Blandt de seks danskere er hele tre kemikere fra Aarhus Universitet:

Bo Brummerstedt Iversen, der har opbygget en international forskergruppe inden for materialeforskning, Henrik Stapelfeldt, der studerer molekyler og kemiske reaktioner med teknikker baseret på laserpulser og elektriske felter, og Karl Anker Jørgensen, som forsker i asymmetrisk kemisk katalyse.

De sidste tre er Lars Birkedal, der arbejder med teoretisk datalogi - nærmere bestemt logik og semantik - på Aarhus Universitet, Carsten Rahbek fra Københavns Universitet, der forsker i makroøkologi og de grundlæggende principper for diversitet af liv på jorden, samt Per Christian Hansen fra DTU, der inden for matematik, informatik og computervidenskab vil kaste sig over såkaldte inverse problemer.

Mennesker frem for projekter

Ved udvælgelsen er der først og fremmest lagt vægt på forskernes hidtidige virke og deres evne til at opbygge internationalt anerkendte forskningsmiljøer - snarere end de konkrete projekter.

»Gennem langsigtet finansiering er tanken at give forskerne ro og mulighed for at fordybe sig i den forskning, der optager dem allermest, for derigennem at styrke forskning, der kan føre til gennembrud og overraskende resultater,« lyder det fra Villum Fondens forskningsdirektør Thomas Bjørnholm, der tidligere har været prorektor på Københavns Universitet.

Den første gruppe af Villum Investigators blev udpeget for to år siden.

Læs også: 11 af Danmarks topforskere får kæmpebevillinger fra Villum Fonden

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten