Nyt krav til skibe: Sænk NOx-udslippet med 75 procent

28. oktober 2016 kl. 16:274
Nyt krav til skibe: Sænk NOx-udslippet med 75 procent
Illustration: Miljøstyrelsen.
International søfartsorganisation har godkendt Danmarks ønske om renere udstødning fra skibene. Nye grænseværdier gælder dog kun skibe bygget efter 2021.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nordsøen og Østersøen er kommet på listen over de farvande, hvor der indføres skrappe krav til skibenes udslip af sundhedsskadelige kvælstofilter (NOx).

På et møde i går, torsdag, godkendte FN's søfartsorganisation IMO, at de to farvande bliver optaget på listen over områder, hvor NOx-udslippet skal ned med 75 procent.

Det kaldes også NECA-områder for NOx Emission Control Area. I alt 14 lande blev i juni enige om at indsende ansøgningerne om at sætte Nordsøen og Østersøen på listen over havområder, hvor de mest forurenende skibe skal formenes adgang.

'De skærpede krav vil betyde, at nye skibe bygget efter 1. januar 2021, der sejler i Nord- og Østersøen – dvs. alle farvande i og omkring Danmark – skal sænke udledningen af NOx med 75 pct. i forhold til skibe, der bygges i dag,' skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse om aftalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrelsen fremhæver, at Nordsøen og Østersøen kommer blandt 'de havområder i verden, hvor der bliver gjort mest for at nedbringe luftforureningen'. Styrelsen vurderer, at både havmiljøet forbedres, og at sundhedstilstanden højnes for befolkningerne omkring farvandene.

»Samtidig er det godt nyt for danske teknologivirksomheder, der har ekspertisen og kan levere de renseløsninger, som skibsfarten har brug for,« siger miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i sin pressemeddelelse om aftalen.

I Nordsøen og Østersøen har skibene siden sidste år skullet leve op til krav om lavere svovlindhold i brændstoffet, nemlig højst 0,1 procent.

Torsdag godkendte IMO også endeligt en global reduktion af svovlindholdet i skibenes brændstoftanke, uanset hvor i verden de sejler. I dag må den såkaldte bunker fuel indeholde op til 3,5 procent svovl. Fra 2020 bliver det sænket til 0,5 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutningen om at sænke svovlindholdet på globalt plan blev allerede truffet i 2008. Dengang skete det dog med et forbehold for, om der kan skaffes rent brændstof i tilstrækkelige mængder i 2020. Ifølge Miljøstyrelsen konkluderer et ekspertstudie, at det godt kan lade sig gøre.

Styrelsen understreger, at EU i forvejen havde vedtaget et krav om højst 0,5 procent svovl i skibstankene i Europæiske farvande fra 2020.

»For Danmark var det vigtigt at få skabt klarhed over, hvornår svovlkravet skulle træde i kraft. Derfor glæder det mig, at der nu er enighed om en dato, som både erhverv og myndigheder kan planlægge efter,« siger Esben Lunde Larsen i sin pressemeddelelse om svovlkravet.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
29. oktober 2016 kl. 10:03

Det er næsten ikke til at få hænderne ned af begejstring over at svolvindholdet begrænses fra 3,5 til 0,5%. Standarden for 95 oktan og diesel er 10mg/kg og har været det i flere år - 0.001% hvis jeg altså klarede øvelsen med kommaerne korrekt.

http://www.eof.dk/Viden/Temaer/Benzin/Artikler/produktstandarder

Ing, kan i arbejde på at perspektivere indholdet i artiklerne lidt mere, man kun evt også sammenligne nuværende krav til udstødning af skibe i Københavns havn med bilerne

2
28. oktober 2016 kl. 19:24

Er det ikke lidt overkill at begrænse NOx-udledningen på til havs? Det kan ikke være særligt meget NOx, der når ind til land og befolkningen, for det meste vil vel ret hurtigt blive opløst i regn, tåge eller havvand? Men det er måske mest for besætningens skyld? Der er selvfølgeligt andre forhold ved kystnær sejlads som i fx. havne.

1
28. oktober 2016 kl. 17:20

Udmærket at der nu sættes skærpede krav til luft-emissioner fra skibe.

Hvad med Kattegat, regnes det for en del af Nordsøen?

Eller er der fri udstødning for fuld udblæsning når man sejler gennem Kattegat?