Nyt kosttilskud: Spis træ til

Takket være et enzym fra Novozymes fremstiller papirproducenten Nippon Paper Chemicals (NPC) i Japan nu cellobiose af træ i stor målestok.

Træmasse består af cellulose, som er en slags sukker, der er ufordøjelig, men omdannet til cellobiose - en anden form for sukker - bliver det letfordøjeligt for mange dyr og mennesker.

På længere sigt kan cellobiose anvendes som kosttilskud og i funktionelle fødevarer til mennesker, da det fungerer som et probiotikum, der stimulerer væksten af godartede bakterier i tyktarmen og derved giver bedre fordøjelse og optag af næringsstoffer samt mulig stimulation af immunforsvaret.

God effekt hos smågrise
NPC tilsætter i første omgang cellobiosen til dyrefoder, og smågrise har vist sig at øge vægten omkring 10 pct. mere, hvis de får tilskuddet.

Tidligere metoder til produktion af cellobiose har haft alt for lille udbytte, men med de danske enzymer er udbyttet steget til 90 pct.

»Den nye enzymteknologi kan omdanne cellulose til en meget værdifuld ingrediens i dyrefoder eller i funktionelle fødevarer til mennesker. Processen gør således cellulose til et meget mere værdifuldt produkt,« siger funktionschef Henrik Lund fra Novozymes.

NPC opførte sidste år et anlæg med en kapacitet på 80 ton om året, og forventer, at cellobiose også kan anvendes i kosmetik.