Nyt kort viser den europæiske luftforurening lige nu

Illustration: European Environment Agency

De aarhusianere, der vågnede tidligt i morges, stod op til et acceptabelt niveau af forurening. Imens måtte beboere i København, Paris og Prag indånde lettere forurenet luft ved daggry.

Det afslører et nyt interaktivt kort over forureningen i EU, som giver borgere mulighed for at tjekke luftkvaliteten i deres hjemby, inden de træder ud af døren.

Det Europæiske Miljøagentur (EEA) og EU-Kommissionen har i dag offentliggjort det digitale kort, hvor brugere kan få et hurtigt overblik over forureningen i en lang række byer i EU.

Servicen har fået navnet ’European Air Quality Index’, og nysgerrige EU-borgere finder kortet på agenturets hjemmeside.

Her kan danskere følge graden af forurening i blandt andet København, Aarhus, Aalborg og Odense. Kortet opdateres løbende time for time afhængigt af de stationer, som foretager målingerne.

Læs også: London: Ny afgift på dieselos viser allerede resultater

Ikke alle lande deltager

Der er fokus på særligt fem syndere, der skader menneskers helbred og miljøet: partikelforurening, (PM2.5 og PM10), O3, NO2 og svovldioxid (SO2).

Forskellige stationer i medlemslandene måler løbende luftforureningen, hvorefter de sender data til det interaktive kort. Oversigten viser, at luftkvaliteten i Danmark måles i de største byer i landet, men også Ulfborg i Vestjylland, Bagenkop på Langeland samt Roskilde har stationer, hvorfra at forureningen overvåges.

Det interaktive kort tilbyder brugerne mulighed for at spole tiden tilbage og kigge på niveauet for forurening gennem de seneste 47 timer.

Næppe overraskende tydeliggør kortet, at luftkvaliteten er værst i Polen, hvor flere byer markeres med den røde advarselsfarve, som symboliserer ringe eller meget dårlige luftforhold. Ligeledes tumler byer i blandt andet Spanien, Frankrig og Tjekkiet løbende med luftkvaliteten under de accepterede niveauer i EU.

Læs også: Ekspert om dieselforbud: Forbyd gamle dieselhakkere - ikke de nye

Det lader imidlertid til, at nogle nationer endnu ikke oplyser deres forureningstal til EEA, der står for kortet. Hverken Italien, Bulgarien eller Rumænien har tilgængelige data på siden.

Hjemmesiden giver desuden mulighed for at se udviklingen i de individuelle forureningskilder for den seneste uge.

Hvis man dykker en smule ned i detaljerne, kan man se, at Københavns haltende morgenluft skyldes, at NO2-niveauet lå ekstra højt. I Paris og Prag var synderen partikelforurening.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der nogen der ved, om tallene faktisk er sammenlignelige? Her tænker jeg på den episode der var i København, hvor man syntes at tallene var for høje, og så satte man bare målerne lidt højere op i luften. Den danske luft ser mistænkeligt ren ud i forhold til eksempelvis Norge eller Irland.

  • 0
  • 1

De kilder som bruges til dette kort, og flere - en komplet meteorologisk suite - er tilgængelig på earth.nullschool.net. Siden viser globen med vindmønstre, og det er så muligt at se støv (aerosol optical thickess 550nm), små partikler under én mikrometer, 2.5 mikrometer og 10 mikrometer - dertil også SO4.

Men det stopper ikke der - vindhastighed, lufttemperatur, luftfugtighed (relativ, i forhold til tilgængelig regn, total vandmængde), tryk, jordvarme - og havstrømme oveni.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten