Nyt koncept vil producere fremtidens fjernvarme uden ild
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt koncept vil producere fremtidens fjernvarme uden ild

energilagring, European Energy, varmelager,

Solceller, vindmøller, varmepumper og store vandfyldte sæson-varmelagre er rent teknisk kendte elementer.

Men i European Energys Giga Store-koncept vil man kombinere tingene på en ny måde for at opnå målet: At kunne fabrikere fjernvarme med overskudsstrøm fra sol og vind i stedet for med ild.

Læs også: Nyt energilager skal opsamle grøn energi i varme sten

Det forklarer idémanden bag projektet, adm. direktør for European Energy, Knud-Erik Andersen.

Selskabet udvikler solcelle- og vindmølleparker i hele Europa og vandt for nylig et stort udbud af tysk-betalte solcelleparker, der skal etableres i Danmark.

»Vi ser ind i et energisystem med masser af vind og sol, fordi prisen efterhånden er kommet så langt ned på disse teknologier. Med et stort overskud af grøn strøm i perioder kan det hænge sammen at bruge overskudsstrøm til at opvarme store, landbaserede sæsonvarmelagre med - eller inddæmmede bassiner ved kysten ud for de store byer,« siger han.

Læs også: Siemens bygger fuldskala ellager efter dansk idé

Principskitse for European Energys sæsonlager-koncept, placeret ud for kysten. Overskudstrøm fra sol og vind lagres som varmt vand, der anvendes i det nærliggende fjernvarmesystem. Lageret kan også indrettes på land, som man kender det fra damvarmelagre i Gram og Vojens. Kilde: European Energy.

Masser af solceller på låget

Med til ideen hører, at hvert lager er udstyret med en række vindmøller, og at låget på lageret er indrettet, så det kan bære masser af solcellepaneler.

»Hvordan det store låg skal designes, så det kan klare vægten, er lidt af en udfordring, som vi for tiden arbejder sammen med DTU om at løse,« siger Knud-Erik Andersen.

Læs også: Fjernvarmeselskaber ser på store varmelagre

Under og imellem solcellepanelerne bliver luften opvarmet af det store varmetab i solcellerne, og den varme luft anvendes som medie for store luft-vand varmepumper, der opvarmer vandet inden det ryger ind i varmelageret.

»Luftens høje temperatur øger virkningsgraden på varmepumperne. Fra en COP på normalt 3-4 til 5-6,« påpeger Knud-Erik Andersen.

Fjernvarme til hele København

European Energy har forhandlinger i gang med Esbjerg by om et varmelagerprojekt i EU-regi, men man har også skitseret et varmelagerprojekt, der kan sørge for fjernvarme til hele København.

Låget til det store varmelager skal både isolere lageret og kunne bære de mange solcellepaneler. Man anslår et varmetab fra lageret på 20 pct.

Her tænker man anlægget placeret på et lavvandet område på Middelgrunden, hvor man kan genbruge de eksisterende vindmølle-pladser.

Læs også: Energiprofessor til politikere: Vi har ikke brug for flere biomasse-værker

I alt 140 MW solceller og 80 MW vind tænker man opstillet i forbindelse med selve lageret, som også i perioder vil trække på overskudsstrøm fra for eksempel Kriegers Flak havmølleparken.

Københavner-projektet har ifølge Knud-Erik Andersen en fin økonomi, selvom det ikke er til at lokke konkrete tal ud af ham:

»Hvis der ikke var en business-case i det her, ville vi slet ikke røre ved det,« siger han.

Afgifts-fritagelse nødvendig

Han forklarer, at anlægget slet ikke er så dyrt, som man måske skulle tro, fordi området ved Middelgrunden er lavvandet, og fordi de kystnære vindmøller producerer langt billigere strøm end havmøller:

»Økonomien i projekterne er dog afhængig af, at vi ikke skal betale afgift af egetforbruget af sol- og vindstrøm til varmepumperne, der opvarmer vandet til varmelageret. Vores slutprodukt er fjernvarme, som der ikke i sig selv er afgift på«, påpeger han.

Læs også: Danmark kan hente milliardgevinst ved at bruge vindmøllestrømmen selv

Han tilføjer, at heller ikke biomasse – som i dag leverer store dele af fjernvarme i København – er afgiftsbelagt.

Knud-Erik Andersen ser også varmelager-konceptet som del af en regulering af den forventede, bastante overproduktion fra sol og vind, som vil komme i perioder, når Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler.

Læs også: EU-Kommissionen anerkender behov for standby-kraftværker

Konceptet præsenteres torsdag på en fjernvarme-konference på Christiansborg.

Læs hvidbogen om konceptet her.

Kommentarer (26)

Hvorfor er der brug for et coldstorage? Kan man ikke bare bruge overfladevandet i Øresund. Det har vel meget af året højere temperatur end vandtemperaturen i sådan et coldstorage og vil dermed give varmepumperne højere COP.
Og m.h.t. til køling så er vandet under termoklinen jo koldt året rundt.

  • 0
  • 2

Det fremgår af videoen at formålet med kuldelageret er at levere fjernkøling. Du har naturligvis ret i at det gælder om at trække varme til varmepumpen fra den varmeste tilgængelige kilde.
Er der dybt nok i f.eks. Øresund til at der er koldt (~ 5 deg C) i nederste lag året rundt?

  • 0
  • 2