Nyt job? Derfor er den sidste tid i det gamle så vigtig

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 27/03-2014

Når du har skrevet under på ansættelseskontrakten til et nyt spændende job, kan det måske være svært at holde dampen oppe på din snart forhenværende arbejdsplads. Men pas på, de sidste dage i det gamle job kan være yderst vigtige.

Her er syv gode råd både om formelle krav og hensigtsmæssig opførsel, når du vil videre til en ny arbejdsplads.

Vil du videre med karriere? Læg dit cv på Jobfinder.

1 Husk at varsle
Opsigelsesvarslet er én måned til en måneds udgang. Siger du f.eks. op den 15. april, løber dit opsigelsesvarsel til den 31. maj. Hvis din ansættelseskontrakt indeholder en aftale om et gensidigt forlænget opsigelsesvarsel, skal du respektere det, fremgår det af ida.dk.

Hvis du er ansat med prøvetid og siger op, inden prøvetiden er udløbet, kan du sige op med én dags varsel. Prøvetiden må maksimalt være tre måneder.

2 Opsigelsen skal være skriftlig
Selvom I har en uformel omgangstone på din arbejdsplads, skal din opsigelse være skriftlig. Ifølge IDA.dk er der ingen lovkrav til indholdet i en opsigelse, og her foreslår de følgende ordlyd:

’Jeg opsiger hermed min stilling til fratræden den (=dato for udløbet af opsigelsesvarslet).’
Husk at sætte dato for opsigelsen på, og bed din arbejdsgiver skrive under på din egen kopi af opsigelsen, lyder rådet fra IDA.

3 Sig farvel, så du kan sige goddag igen
Ukeavsien Ledelse anbefaler i en artikel, at du træder varsomt, når du skal sige op. Fortæl ingen på din arbejdsplads, at du er på vej væk, før du har afleveret din opsigelse. Lad være med at lufte frustrationer over jobbet, arbejdspladsen og/eller kolleger.Tænk på, at du måske vender tilbage til firmaet engang, selvom det virker umuligt lige nu.

4 Fremhæv det positive
Du behøver ikke redegøre for, hvorfor du siger op, men hvis din chef spørger, så forsøg at svare så ærligt, du kan – men med en positiv tilgang. Fremhæv det mest positive ved jobbet. Det får dig til at fremstå som en positiv person.

Læs også: Kontrakt: Det vigtige skal på skrift

5 Du slutter først den sidste arbejdsdag
Fortsæt med dit arbejde, som om du ikke skal stoppe. Det er vigtigt, at du klør på til sidste dag. Andre vil anerkende dig for det - og nogle arbejdsgivere har en tendens til at basere deres anbefalinger på netop din indsats i opsigelsesperioden. Det kan også betale sig at opføre sig ordentligt til sidst, hvis du senere har brug for en reference fra din gamle chef.

6 Planlæg i god tid
Inden opsigelsen er det klogt at få styr på dine arbejdsopgaver. Du bliver ikke populær, hvis du siger op midt i et stort projekt, som kun du har det fulde overblik over. Inden du indleverer din opsigelse, bør du derfor have en plan for, hvordan du kan afslutte eksisterende opgaver og projekter. Hvis du tilmed kan anbefale nogen og/eller har mulighed for at hjælpe med at oplære din afløser, giver det gode point hos chefen.

Læs også: Hvad kan man gøre, når virksomheden varsler fyringsrunde?

7 Brænd ikke dine broer
Måske får du brug for en reference, eller måske bliver du interesseret i at komme tilbage ved en senere lejlighed. Husk, at du ikke er den eneste, der skifter job. Tidligere kolleger kan hurtigt blive dine kolleger igen – og så er det naturligvis en fordel at have et godt forhold til dem.