Nyt instrument afslører plutonium-tyve

Forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory har sammen med kollegaer fra Sandia National Laboratories og Oregon State University udviklet et redskab, som kan afsløre, om slyngelstater eller terrorister smugler materiale til en atombombe ud fra et kernekraftværk.

Allerede i dag bliver mængderne af beriget uran og plutonium kontrolleret af det internationale atomenergiagentur (IAEA). Det foregår med regelmæssige, detaljerede inspektioner, der koster tid og penge.

De amerikanske forskere vil løbende måle mængderne af byggemateriale til kernevåben ved løbende at overvåge niveauet af antineutrinoer. Det er flygtige, neutrale partikler, som findes overalt, men bliver skabt i store mængder værkernes berigede uran og plutonium.

Neutrinoer er meget vanskelige at måle, og indtil videre har forskerne kun fremstillet en prototype, som er opstillet uden for San Onofre i Californien. Det er en mindre version af samme type måleapparat, som forskere bruger til studere neutrinoer dannet af Solen. Der er tale om en tæller på et par kubikmeter fyldt med antineutrino-følsom væske.

Med antineutrinomålere kan IAEA foretage direkte målinger af, hvor meget plutonium og uran atomkraftværkerne er i besiddelse af og sammenligne resultaterne med offentlige fortegnelser. Det kan ske på en timelig basis for at tilse pludselige udtagninger eller andre anormaliteter eller over flere uger og måneder for at verificere en stabil drift.

Ifølge forskerne er antineutrinoens signatur vanskelig at efterligne med kunstige neutron- eller gammakilder. IAEA har derudover en række standardteknikker for at undgå, at der bliver manipuleret med deres målingsresultater.

The National Academy of Engineering oplyser, at der er på nuværende tidspunkt findes næsten to millioner kilogram uran og plutonium. 90 procent af det er højere end U-235, og der skal bruges under 10 kilogram plutonium eller en snes kilo højberiget uran for at fremstille en atombombe.

De endelige forskningsresultater vil blive offentliggjort i Journal of Applied Physics.

Dokumentation

Artikel fra American Physical Society

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den nye detektor synes overflødig. Simplere detektorer og videosystemer (med batteri back-up) skal nok fortælle, hvis der foretages ting i strid med IAEA-aftalerne.

  • 0
  • 0

Har jeg ikke ret hvis jeg hævder...

Detektoren kan ikke afgøre, hvor lang en strækning en given neurino har tilbagelagt siden den blev dannet. Dette gør det let at snyde detektoren. Man behøver blot at tage en mindre mængde uran/plutonium og placere den tættere på detektoren og det er derved muligt samtidigt at fjerne uran/plutonium fra reaktoren til andre formål.

Mvh. Simon

  • 0
  • 0

Pengene til denne detektor kommer fra DHS's projekt til sikring af USAs gods og container havne, derfor er den bagvedliggende tiltænkte anvendelse sandsynligvis scanning af shippingcontainere for fissilt indhold.

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten