Når klima-, energi, og ligestillingsminister Lykke Friis (V) i dag, torsdag, indvier Plusenergihuset i Stenløse Syd, så er det en umulighed, der ser dagens lys.
Plusenergihuset overholder de energikrav, man forventer, vil blive standard i 2020. Og det kan ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) ikke lade sig gøre.
»Vi kender ikke de løsninger, der skal til for at bygge huse, der er 75 procent mere effektive end i dag. Og i det omfang vi gør, så er det meget dyre løsninger. Hvis vi haster en 2020-ramme igennem nu, så risikerer vi at få nogle krav i 2020 som er samfundsøkonomisk og privatøkonomisk dyre og uhensigtsmæssige.«
Sådan forsvarede specialkonsulent i Erhvervs- og Byggestyrelsen, Marie Louise Hansen, at styrelsen mod forventning og løfter ikke har lavet en Lavenergiklasse 2020 i det kommende bygningsreglement.
Forventningen har hidtil været, at energirammen for boliger i 2020 ville ligge omkring 17,5 kWh/m2 pr. år tillagt 550 kWh divideret med det opvarmede etageareal. Men EBST har i høringsudkastet til det nye bygningsreglement strammet energirammen for 2015 en smule, så energirammen i 2020 kan sagtens blive sænket yderligere til 15 kWh/m2 pr. år tillagt 500 kWh divideret med det opvarmede etageareal, når den en gang kommer.
Producerer mere energi end huset bruger
Men de krav kan Plusenergihuset på Kærdalen 17 i lavenergibydelen Stenløse Syd sagtens leve op til i dag. For huset producerer mere energi, end det bruger, fortæller bygningskonstruktør Finn Christensen, direktør for Passivhus Design, der står bag huset.
»Som det ses, kan problemerne løses og er ikke umulige, som mange mener. Fakta er, at vi i Passivhus Design i dag kan bygge huse, der lever op til 2020 krav uden de større meromkostninger.«
Beregnet med programmet Be06, som i dag skal bruges for at bevise at et hus lever op til kravene til energiforbrug, har det 172 m2 store parcelhus et energibehov på 23,5 kWh/m2 pr. år.
Det er umiddelbart en smule højere end tilladt i 2020-klassen, hvor energirammen kun tillader 18,3 kWh/m2 pr. år - hvis politikerne vælger den mest ambitiøse model. Men Plusenergihuset får ca. 40 m2 solceller på taget, og det ændrer energirammen radikalt, så energirammen pludselig hedder -71,8 kWh/m2/år.
Årsagen er, at man i beregningsprogrammet Be06, der bruges til at beregne energirammen bliver kraftigt belønnet for at sætte elproducerende VE-udstyr op.
Men selv hvis Passivhus Design havde valgt solfangere, der ikke bliver belønnet så kraftigt i beregningsprogrammet, ville huset hurtigt komme ned på 19,1 kWh/m2 pr. år., understreger Finn Christensen.
Prisen for hele herligheden, der også er udstyret med varmpepumpe (luft/vand) med energirør, regnvandsopsamling, faskine og intelligent el-installation er 2,5 millioner kroner + grunden.
»Vås«, at man ikke indføre energiklassen nu
Skruer man helt ned for luksussen og bygger et passivhus med en solfanger, så kan man ifølge Finn Christensen bygge et hus i 2020-klassen for en ekstraudgift på 100.000 kr i forhold til et lavenergiklasse 1-hus. Til sammenligning koster det absolut billigste typehus fra Lind & Risør 1,7 millioner kroner for et hus på 176 m2.
Så der er en ingen undskyldning for ikke at lave 2020-klassen nu, mener arkitekt Rie Øhlenschlæger fra AplusB, der er involveret i mange lavenergibyggerier og i gang med at lave en oversigt over danske lavenergibyggerier.
»Det er simpelthen noget vås, at man ikke kan lave klassen nu. Flere af de lavenergihuse og passivhuse, der er opført eller under opførelse, lever op til 2020-kravene,« siger hun.
Eksempelvis har bygningskonstruktøren Peter Grønlund bygget et hus til sig selv, med et energibehov på kun 20,5 kWh/m2/år i Hjortshøj. Og en børneinstitution i Skanderborg, som snart skal opføres vil også opfylde 2020-kravene.
Desuden er der et projekt på vej i Aalborg kaldet Bolig Plus, som udover at opfylde 2020-kravene også producerer nok strøm til at dække hele ejendommens elforbrug - ikke kun det der går til opvarmning og ventilation - på årsbasis. Alle projekterne er opført eller skal opføres på markedsvilkår.
Argumentet om, at det kan skade byggeerhvervet, hvis man laver en skrap energiramme, før hele erhvervet er klar til det, køber hun heller ikke.
»De nuværende lavenergiklasser er frivillige, og det vil en 2020-klasse jo også være. Men det har bare vist sig, at det er en meget effektiv motivationsfaktor at have lavenergiklasser. Men man kan ikke sige, at det belaster byggesektoren specielt, at man laver en frivillig lavenergiklasse for 2020. Det vil snarere styrke sektoren til globale konkurrence«
Erhvervs- og byggestyrelsen sender det reviderede forslag til bygningsreglement ud 1. juli.
Dokumentation
