Nyt hus foldes ud på ti minutter

Illustration: Ten Fold Engineering/ framegrab fra Youtube

En lastbil kører ind på en mark med en container på ladet. Da den står stille, foldes fire ben ud fra containeren og sænkes ned på marken. Containeren løfter sig en smule, og lastbilen og traileren kører væk.

Derefter daler containeren lidt ned. Og så begynder magien.

Først folder containerens sider op og danner tagudhæng til begge sider. Derefter skyder ydervægge og gulve ud fra containerens midte båret af et sakseled. Da de er foldet helt ud, drejer gavlvægge ud på plads, så containerens grundplan er blevet tredoblet.

I midten af rummet skilles den midterste mur ad i to sektioner, så deres indersider åbenbares. Her er der sofaer, tæpper, borde og lamper og fladskærms-tv ophængt. Da der er gået ti minutter, er hele ‘huset’ beboeligt.

Huset, kaldet Ubox, er en prototype udviklet af britiske Ten Fold Engineering, som blev grundlagt af arkitekten David Martyn i 2010. Firmaet har udviklet og patenteret sakseled, der er balancerede, så de kan foldes ud og ind med minimale kraftanstrengelser.

‘Vægten af de individuelle stænger i ledene og de dele, som de flytter eller bærer, kan ændres, så de danner stort set perfekt balancerede systemer, eller, som det er tilfældet i flere af vores bygningsdesign, kan leddene kalibreres, så de har en tendens til at bevæge sig i en bestemt retning, fordi det simplificerer foldesystemet,’ forklares det på Ten Fold Engineerings hjemmeside.

Husene kan tilsluttes strøm, vand og kloakering og Ten Fold Engineerings fire ingeniører har desuden udviklet både toilet/bad-enheder, trappetårne og tanke til vand og spildevand, der kan ‘klipses’ på husene, så de kan udbygges og blive mere eller mindre selvforsynende.

Ten Fold Engineering mener, at teknologien kan kan bruges til en lang række formål lige fra pavilloner, shelters, midlertidige kontorer, store flytbare huse, afspærringer og broer til helt små og præcise instrumenter.

Videoen af prototypen har givet firmaet enormt meget opmærksomhed og omtale hos blandt andre CNN , Inhabitat og Dezeen og mange henvendelser. Men ifølge den britiske avis The Mirror vil virksomheden ikke oplyse, om de har solgt nogle af de cirka 830.000 kroner dyre huse endnu.

Emner : Huse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er historien ikke mere at de har lavet et godt hængsel? Jeg er meget imponeret over deres evner indenfor rendering, men der er ikke meget der får mig til at tro det er meget mere end CGI.

  • 10
  • 1

B x L x H og vægt i det viste modul.

Er det standard 40 fod container-størrelse eller hvad ?

Prisen svarer ikke til katastrofehjælp - men nok en FN VIP lejr.

Hvad kostede IKEA husene mon ?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten