Nyt høreapparatet sidder fast på tanden

Via svingninger fra tanden vil den amerikanske firma Sonitus Medical give folk, der har høretab på det ene øre, stereohørelsen tilbage uden brug af operationer.

Hjælpen hedder SoundBite, og navnet skal tages bogstaveligt. SoundBite benytter nemlig tændernes og knoglernes naturlige ledningsvæv til at transmittere lyd til det indre øre.

SoundBites sender lyd ved forsigtigt at vibrere tænderne og kæbebenet. SoundBites opfanger lyd ved hjælp af en mikrofon, der er placeret i øret og forbundet til et lille apparat placeret bag øret. Dette apparat transmitterer lyden til anordningen i munden, der så sender små lydbølger gennem kæben til sneglen i øret.

Her behøves ingen operation, og begge elementer er nemme at tage ud. Når høreapparatet først sidder fast på tanden, er det stort set usynligt.

Sonitus Medical mener, at SoundBite kan hjælpe de mennesker, der har fået beskadiget deres ydre og mellemste øre.

Høretab på det ene øre rammer omkring 2 ud af 10.000 mennesker verden over, og tabet af stereolyd kan blandt andet være farligt, når man færdes i trafikken.

Der findes andre høreapparater, der udnytter knoglernes ledningsvæv. Men her bliver en titaniumstift typisk boret ind i kæben eller kraniet for at transmittere lyden til ørets snegl.

SoundBite er endnu ikke godkendt af de amerikanske myndigheder (FDA), så der vil nok gå et par år, før vi vil se den i handlen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, man har længe vidst, at lyd forplanter sig fint fra tænderne og via kæben over til den "sære snegl" For mange år siden hørte man om folk, der hørte mellembølgeradio via ensretning pga. kviksølvoxid fra plomber eller karborundum-støv mellem tænderne, hos en arbejder i en fabrik i Arkansas (USA). De hele ligner gammel viden, der bliver genopdaget af en ny generation. :-)

 • 0
 • 0

Er det ikke bare en vandrehistorie med radio gennem sølvplomber? Det har jeg selv set en eller anden aften i mythbusters. Så må det være rigtigt, eller hvad?

 • 0
 • 0

Mythbusters kommer ikke altid frem til de rigtige konklutioner, jeg mindes specielt en jeg så hvor de manede myten om at en CD kan eksplodere i jorden, og jo det kan de i den virkelige verden, drevet bliver meget deformt, og det som var en CD bliver til meget små fragmenter.

Tilbage til tandhøjtaleren, så tror jeg kun den virker med egen tand med rødder ned til kæbebenet, ikke gebis, mindes også der for mange år siden var noget fremme om et skjold der skulle ligge fast mod nakken hvor lyden vist gik ind via kraniet.(det opfordrer til en vits om en hulrumsforstærker)hø hø

Med sådan en monteret må det give håndfri betjening af mobiltelefonen en helt ny betydning, eller i forbindelse med radio/walk man, luk munden vi gider ikke høre P3 nu.

Gad vide om selvsving(den høje tone der somme tider kommer fra hørehæmmede) også kan give isninger i tænderne.

 • 0
 • 0

Mythbusters kommer ikke altid frem til de rigtige konklutioner, jeg mindes specielt en jeg så hvor de manede myten om at en CD kan eksplodere i jorden, og jo det kan de i den virkelige verden, drevet bliver meget deformt, og det som var en CD bliver til meget små fragmenter.

Jeg har oplevet at komputeren blev sur ramte mig med en cdrom,

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten