Nyt havmøllefundament skal stå sin prøve i gigantisk havmøllepark

Efter halvandet års test har Dong Energy nu besluttet at benytte en ny type fundament – et såkaldt bøttefundament – på cirka en tredjedel de 174 vindmøller i verdens største havmøllepark, Hornsea Project One, på britisk territorium i Nordsøen.

Læs også: Dong bygger verdens største havmøllepark til en million britiske hjem

Det oplyste Dong Energy i forbindelse med præsentationen af 2015-årsregnskabet torsdag.

Bøttefundamentet, der vejer 850 ton, på kajen hos Bladt Industries før afsejling i august 2014. Illustration: Sanne Wittrup

Det nye koncept ved navn Suction Bucket Jacket kombinerer et sugebøttefundament med en svejst gitterkonstruktion, hvor fundamentets ben suges fat i havbunden ved hjælp af undertryk i den omvendte bøtte. Sugebøtteprincippet er velkendt fra olie-gasindustrien.

Dong Energys adm. direktør Henrik Poulsen forklarede ved regnskabspræsentationen, at selskabet føler sig meget sikre på konceptet:

»Når vi allerede nu annoncerer, at vi vil bruge teknologien på en tredjedel af møllerne på Hornsea Project One, så er det, fordi vores test på Borkum Riffgrund viser, at det virker,« sagde han.

Læs også: Dong tester nyt fundament i tysk havmøllepark

Han forklarede videre, at Suction Bucket Jacket-fundamentet er en strategisk teknologiudvikling, der sigter mod, at man med tiden kan placere vindmøllerne på dybere vand og også anvende større vindmøller på de enkelte fundamenter.

»På Hornsea havmølleparken ligger vanddybderne på mellem 23 og 40 meter. Her giver det god mening at bruge bøttefundamenterne på bestemte placeringer,« siger Henrik Poulsen.

Han tilføjer, at fundament-teknologien også er en uundværlig del af de fortsatte bestræbelser på at reducere omkostningerme på havvind. Selskabets mål er i første omgang 75 øre pr. kWh i 2020.

Fidusen ved Suction Bucket Jacket-fundamentet er en modulopbygget, relativt let, struktur samt en nem og ikke mindst lydløs installationsproces. Det kan være vigtigt i farvande, hvor man stiller skrappe støjkrav til installationsprocessen.

Det nemme i installationen ligger i, at man kan undvære installationsfartøjer til monopælene, idet man blot hejser fundamentet ned på bunden, hvorefter bøtterne suger fundamentet fast til bunden på 3-6 timer.

Til gengæld kræver bøttefundamenterne en temmelig stor kran på skibet, som skal kunne løfte fundamenterne ned i vandet.

Læs også: 850 ton tungt og 57 meter højt møllefundament klar til at stå til havs

Det nye design egner sig til vanddybder mellem 30 og 60 meter og til havbundstyper med sand og eventuelt kalk og til vindmøller på 6 MW og derover.

Dong Energy har udviklet på det nye fundaments-koncept i cirka tre år – delvis støttet af midler fra et britisk udviklingsprogram.

I august 2014 blev det første fundament udskibet fra Bladt Industries i Aalborg, hvor fundamentet er svejst op.

Fundamentet blev sejlet ned til Dong Energys tyske havmøllerpark, Borkum Riffgrund, hvor det blev installeret med en 3,6 MW vindmølle oven på.

Læs også: Så blev Dong Energys havmøllefundament suget på plads

Illustration: MI Grafik
Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

de fleste løsninger forbundet med vindmøller er jo traditionelt i stål, da det er hvad den industri arbejder med. Dog kunne man vel opnå en bedre løsning med beton ?

  • 1
  • 0

Sikkert nok Aleksis, men et fundament i beton af den højde skal jo også armeres....med stål!

Det er helt givet et spørgsmål om pris og holdbarhed.

Man skal erindre at de første hurtigløbere, vindmøllerne fra FL Smidt og KZ under krigen havde betontårne.......og det samme har Tvind møllen.

  • 3
  • 0

@alexis borderon

de fleste løsninger forbundet med vindmøller er jo traditionelt i stål, da det er hvad den industri arbejder med. Dog kunne man vel opnå en bedre løsning med beton ?

Der er ingen tvivl om at stål er det traditionelle materiale. Teknisk er beton fuldt muligt, man kan f.eks se offshore installationer hvor understellet er bygget i beton.

I forhold til det nævnte projekt kunne jeg se 3 fordele som kunne tale for beton: 1) Der skal bygges over 60 stk hvilket kan give belæg for at bygge noget genbrugelig forskalling. 2) Fundamentet kan bygges sådan den kan flådes ud og ballasteres på plads, alà en sænkekasse, herved spares det store offshore installation fartøj. 3) Man undgår det komplekse malesystem.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten