Nyt håb for 23 år gammelt rumteleskop

Nasa forventer nu, at Hubble-rumteleskopet kan forblive i drift indtil 2018, hvor dets efterfølger James E. Webb rumteleskopet sendes op.

Det var ellers ventet, at Hubble kun ville fungere i fem år efter det sidste servicebesøg i 2009.

Det er nu fire år siden, at rumteleskopet havde besøg fra en rumfærge, men bortset fra en håndfuld mindre tekniske problemer, samt den forventede nedsatte funktion af nogle af Hubbles detektorer, fungerer teleskopets systemer og instrumenter stadig ved deres næsten maksimale styrke.

Viceprojektlederen for Hubble, James Jeletic, fra Nasas Goddard Space Flight Center i Maryland oplyser til CBS, at astronauterne under det sidste servicebesøg har gjort det så godt, at der stor set ikke har været pauser i observationerne siden.

Observationer med to teleskoper samtidig

Hvis der ikke opstår nogle større problemer mellem nu og i slutningen af årtiet, forventer Nasas teknikere, at Hubble stadig vil være i drift samtidig med at dets efterfølger James E. Webb rumteleskopet foretager sine første observationer. Det betyder, at man vil kunne foretage samtidige observationer med de to rumteleskoper.

James Jeletic oplyser, at kravene var, at Hubble skulle kunne overleve i endnu fem år efter det sidste servicebesøg, og han ser ingen hindring for, at dette mål kan opfyldes.

Han påpeger, at selvom Hubble er 23 år gammelt, fungerer det fantastisk. Dette er til trods for, at mange af systemerne og instrumenterne er bygget færdig flere år inden teleskopet blev opsendt, så mange af dem har nu 25 til 30 år på bagen.

Falder til jorden mellem 2030 og 2040

Hubble blev sendt op med rumfærgen Discovery i april 1990 og har siden været serviceret flere gange i årenes løb, indtil rumfærgerne blev sendt på pension forrige år.

Siden sin opsendelse har teleskopet, som er bygget af Lockheed Martin, været medvirkende til en konstant strøm af nye astronomiske opdagelser. James Jeletic forventer optimistisk, at Hubble vil kunne klare sig indtil omkring 2020, såfremt der ikke opstår større tekniske problemer.

De seneste beregninger viser, at Hubble vil falde ned på Jorden mellem 2030 og 2040, hvis der ikke gøres noget, men så lang er Nasa endnu ikke kommet i deres planlægning.

Læs også artikel i Spaceflight Now

Emner : Teleskoper
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kunne det tænkes, at de to teleskoper ville kunne sættes til at fungerer som et stort teleskop, på trods af deres forskelligheder? Ligesom man tidligere har "koblet" jord baserede teleskoper sammen?

  • 2
  • 0

Jeg var, som nybagt ingeniør, sammen med mine daværende kollegaer på ElektronikCentralen i Hørsholm med til at bygge nogle af delene og testudstyret til Hubble i 1978 - 1982. Det var bl.a. styringen af solpanelerne. Dets opsendelse blev jo så ret forsinket, men vi havde den gang nok ikke regnet med at det skulle være i drift så længe.

  • 1
  • 0

Nej. De er ikke indrettet til interferometri, ikke positioneret nær nøjagtigt nok i forhold til hinanden til det, og arbejder i forskellige spektralområder: James Webb teleskopet i indrarødt, Hubble i UV, synligt og nær-infrarødt.

Men de kan samarbejde ved at observere de samme hændelser samtidigt, hvor styrken da vil være netop det, at de ligger i forskellige spektralområder.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten