Nyt gigantisk oliefund i Nordsøen

I den norske del af Nordsøen har Statoil sammen med sine partnere gjort et gigantisk oliefund. De foreløbige beregninger estimerer, at der ligger omkring 200-400 millioner olieækvivalenter i Aldous Syd-prospektet, hvor boringerne har fundet sted.

Ifølge en pressemeddelelse fra Statoils partner Lundin Petroleum vil brønden blive boret i en vertikal dybde på 2.083 meter i en havdybde på 112 meter. Fundet i Aldous Syd er betydeligt i sig selv, men ifølge Teknisk Ukeblad er der tegn på, at det kun er en lille del af et endnu større felt.

Sidste år fandt Lundin Petroleum 100-400 millioner tønder olie i Avaldsnes-prospektet, der ligger i den samme struktur.

»Vi har indikationer på, at der er det, vi kalder kommunikation mellem disse to fund. Men vi kan ikke sige mere om det totale omfang, før den sidste afgrænsningsbrønd på Avaldsnes er fuldført,« siger Ola Anders Skauby, der er informationschef i Statoil, til Teknisk Ukeblad.

Statoil vil næste år i gang med at bore yderligere i Aldous Syd-prospektet for at finde ud af, om der gemmer sig mere olie.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tillykke til Norge der sidder rigtig godt i det - alt imens den olie der findes i Grønland har vi givet væk.

 • 0
 • 0

Tænk hvor mange indvandrere de nu får råd til at lukke ind.

 • 0
 • 0

Tillykke til Norge der sidder rigtig godt i det - alt imens den olie der findes i Grønland har vi givet væk.

Vi har da også givet den olie væk der er i nordsøen, dels til Norge, dels til Mærsk....

 • 0
 • 0

For os, der ikke umiddelbart kender alle disse navne på nye olie-prospekter, ville det være fint med et kort hvor det er markeret hvor det sted er som omtales, eller i det mindste koordinater, så man kunne finde det på Google Earth eller i et godt gammeldags atlas.

 • 0
 • 0

Små oliefund kaldes idag altid gigantiske, mega eller lignende. Lad os se på, hvad det aktuelle fund står for...

Verdens forbrug af " olie" liquids er ca 85 mbbl/dag Fundet er 200- Bekræftet - måske 400 Mbbl . Vi antager midt imellem = 300.M bbl - Oil in place. Med en gennemsnitlig udvindingskvote i Nordsøen på ca 33% af "oil in place" (pt) så kan der udvindes 100 M bbl over en række år- fx 20 år. 100M bbl svarer til verdens forbrug i 1.2 dage. Over 20 år svarende til ca 5 M bbl årlig.

I dagens priser ca 120 $ barrel (Brent )solgt til 3 mia DKK og minus produktionsomkostninger- som man kun kan gætte på- men de er normalt ret høje i nordsøen- Vi sætter dem til 60 $ barrel inclusive infrastruktur = halvdelen af salgspris.. Ialt tjenes årligt 1.5 mia DKK årligt - fordelt på 4.5 mio nordmænd = 330 danske kroner på Nordmænd pr år. Man kan diskutere om det er meget... mvh/Anders

 • 0
 • 0

I artiklen står et sted: "der ligger omkring 200-400 millioner olieækvivalenter.." Der er ikke noget, der hedder "et olieækvivalent". Det er ikke en enhed! Der er "en ton olieækvivalent" eller "en tønde olieækvivalent", men der skal en måleenhed med i angivelsen. Det svarer lidt til at sige, at min kuglepen er 13,5 centi lang. Nå, det var nok blot en skrivefejl. Men selve oliefundet er da interessant. Med masser af naturgas fra Rusland/Sibirien, olie og gas fra Grønland og mere olie fra Nordsøen... kan vi leve med en masse vindmøller i lang tid. (;-).

 • 0
 • 0

Det svarer lidt til at sige, at min kuglepen er 13,5 centi lang.

Eller at en katon mælk vejer cirka et kilo.

... Øv! Man kan ikke vinde hver gang.

 • 0
 • 0

Pointen er at de har olie, og det har vi ikke. javist er det et mindre fund, men det er skuda en råvare som vi ikke har. Det er muligt at det ikke skaffer Norge så mange penge på kistebunden, men det er trods alt mere end i vores farvande, hvor vi ingenting har.

 • 0
 • 0

De nye oliefund der kommer frem rundt om i verden er desværre bar med til at gøre den nødvendige forskning i alternative energiformer mindre atraktiv, men vi må jo da håbe, at vi når at få vores lille klode gjort beboelig hurtigst mulig.

 • 0
 • 0

javist er det et mindre fund

hmm, overskriften fastslår at det er et "gigantisk oliefund", måske det er udstrækningen dvs. arealet der er gigantisk?

 • 0
 • 0

De nye oliefund der kommer frem rundt om i verden er desværre bar med til at gøre den nødvendige forskning i alternative energiformer mindre atraktiv,

Mjae, hvis man lægger indtægterne i en oliefond, og tilbagefører midlerne som støtte til lovende VE teknologier, så kan det kickstarte en udvikling som den fri kapital ikke har midler og risiko profil til.

 • 0
 • 0

vigtige detajler mangler for at man kan vurdere, hvad det er de har fundet.

 1. Er det 200-400 millioner, som ligger dernede - eller er det mængden man forventer man kan hive op?

 2. Hvad er de samlet energiudgifter til konstruktionen og udvindingen? - for de skal jo modregnes for at give et netto overskud?

 3. Hvad er kvaliteten af det fundne - er det sour heavy lort eller sweet light crude? Betydningen heraf er også utroligt vigtig.

Men selvom alle spørgsmålene måtte falde utroligt godt ud er det stadigvæk et temmeligt ligegyldigt fund.

Den her slags nyheder er i virkeligheden mere deprimerende end så meget andet for det viser desperationen i olieindustrien: Vi leder efter svært tilgængelige, dårlige resourcer til høje omkostninger - og det er ikke fordi vi leder efter ekstra udfordringer og ekstra udgifter.

Når man er nået til denne del af kurven bliver EROEI markant værre meget hurtigt og på trods af at USA har haft 40 år med ufattelig rigdom kan man ikke påstå de har formået at vende deres produktionstrend med noget mærkbart - så hvilken teknologi er det lige som skal redde dagen og hvor mange milliarder mennesker skal lide af underernæring og dø før man opfinder de her smarte nye ting?

En af de værste former for bedrag er nok shale-gas og tar-sands - hvis de virkeligt skal være vores energikilde - så står det godtnok slemt til.

De kører p.t. med underskud på trods af høje energipriser - priserne skal cirka fordobles for at give en fornuftig indtjening. Derudover er deres udvindingsprofil dybt elendig - de nye brønde holder ikke mere end 1-3 år før de er i terminal decline (og de er jo sædvanen tro startet med de bedste steder først). Derudover er det ekstremt destruktivt.

Hvorfor er det lige at vi skal vækste - uden at have en plan for, hvordan vi klarer udfordringerne i fremtiden? Er det planen at man - død og helvede - vil kollapse og rive hele vores civilisation i småstykker? Er det det man kalder rettidig omhu og forsigtighedsprincippet?

Som en såkaldt selvudråbt intelligent art må man sige at vi opfører os udsædvanligt tumbet og absolut uden erkendelse af, hverken fysiske grænser eller fremtidsudsigter. Instinktivt opfører tudser sig klogere end vi nogensinde har gjort (slå selv op, hvorfor).

Der mangler i den grad politisk lederskab og ansvarstagelse.

 • 0
 • 0
 1. Hvad er kvaliteten af det fundne - er det sour heavy lort eller sweet light crude? Betydningen heraf er også utroligt vigtig.

Er det da ikke derfor man omregner til "olieækvivalenter" grundenheden er tønder, når alt omregnes til tønder fed olie, kan du jo netop sammenligne felter med forskellig kvalitet.

 • 0
 • 0

Jeg fandt følgende definition på tons of oil equvivalents :

tonne of oil equivalent (TOE)

Definition

Unit representing energy generated by burning one metric ton (1000 kilograms or 2204.68 pounds) or 7.4 barrels of oil, equivalent to the energy obtained from 1270 cubic meters of natural gas or 1.4 metric tons of coal that is, 41.87 gigajoules (GJ), 39.68 million Btu (MMBtu), or 11.63 megawatt hours (MWh).

Alternativt er der også en enhed der hedder barrel of oil equivalent :

Barrel of oil equivalent From Wikipedia, the free encyclopedia

The barrel of oil equivalent (BOE) is a unit of energy based on the approximate energy released by burning one barrel (42 US gallons or 158.9873 litres) of crude oil. The US Internal Revenue Service defines it as equal to 5.8 × 106 BTU.[1] The value is necessarily approximate as various grades of oil have slightly different heating values.

5.8 × 106 BTU59 °F equals 6.1178632 × 109 J, about 6.1 GJ (HHV), or 1.7 MWh.

If one considers the lower heating value instead of the higher heating value, the value for one BOE would be approximately 5.4 GJ (see Ton of oil equivalent).

One BOE is roughly equivalent to 5,800 cubic feet of natural gas or 58 CCF. The USGS gives a figure of 6,000 cubic feet (170 cubic meters) of typical natural gas.[2]

A commonly used multiple of the BOE is the kilo barrel of oil equivalent (kboe or kBOE), which is 1,000 times larger.

Other common multiples are the BBOe, (also BBOE), or billion barrel of oil equivalent, representing 109 barrels of oil, used to measure petroleum reserves,[3] and million barrels per day, MMbd (or MMBD), used to measure daily production and consumption.[4] Also used is the Mtoe, or Millions of tonnes of oil equivalent, a metric measurement equivalent to approximately 0.006841 BBOE.[5]

The BOE is used by oil and gas companies in their financial statements as a way of combining oil and natural gas reserves and production into a single measure.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten