Nyt fund: Levende batteri spiser svovl og sætter strøm til Aarhus Bugt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt fund: Levende batteri spiser svovl og sætter strøm til Aarhus Bugt

Mikrobiologer fra Aarhus Universitet har opdaget en ny type kabelbakterie, der bor i sedimentet lige under havoverfladen i Aarhus Bugt. Den producerer strøm, som var den et batteri.

I en artikel offentliggjort i fagbladet Nature i dag beskriver Nils Risgaard-Petersen, Lars Peter Nielsen og kolleger fra Center for Geomikrobiologi ved Aarhus Universitet, hvordan den svovlspisende bakterie udvikler op til to centimeter lange kabler, der fører elektroner op til havbunden fra det iltfrie og svovlrige miljø længere nede i sedimentet.

I to år har Aarhus-forskerne forsøgt at forstå, hvad der lever i mudderet i Aarhus Bugt, efter at de i 2010 opdagede en række besynderlige kemiske processer i det øverste lag af havbundssedimentet. Det har nu vist sig at være en unik bakterie, der er en fjern slægtning af familien Desulfobulbaceae, som har en stor betydning for svovlkredsløbet i naturen.

Bakterien blev opdaget ved hjælp af en række kreative laboratorieeksperimenter og scanning med elektronmikroskop. Den viser sig at være hundrede gange tyndere end et menneskehår og har 17 eller 15 strømførende tråde under en isolerende membran. Det tænkes, at den er med til at opbygge gode bundforhold, især efter perioder med iltsvind.

»Det er ikke et helt rigtigt batteri. Det er en bakterie, som både virker som et kabel, som en anode og som en katode,« siger Nils Risgaard-Petersen til Ingeniøren.

»Det er ikke sikkert, at man kan høste strøm ud af sådan en. Men det kan godt være, at der i sedimentet også findes nogle symbionter, som kan nyde godt af det. Men det ved vi ikke. Vores hypotese er, at bakterien får energi via denne her proces.«

*Læs i avisudgaven af Ingeniøren på fredag, hvordan biologerne fra Aarhus opdagede den nye type bakterie. *

Få et abonnement på Ingeniøren her

Emner : Bakterier
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ups - Ja der stod jo også at det var beskrevet i 2010 så det behøvede jeg jo ikke at studse over -
Men Ingeniøren havde lukket mit indlæg så jeg kunne ikke nå at redigere min fejl væk.

I øvrigt ærgerligt at Nature kræver betaling for at man kan læse artiklen deri.

  • 0
  • 0

Jeg læste om det i går aftes på Videnskab.dk. Det ledte mig frem til FLinT instituttet på Syddansk Universitet, som arbejder med syntetisk biologi. Meget spændende synes jeg...undersøg selv :-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten