Nyt fund af Jupiter-lignende planet

Blandt de otte nye planeter, som et hold forskere fra Geneves Observatorium har fundet, er endnu en der ligner vores egen Jupiter. Holdet af astronomer under ledelse af Stephane Udry og Michel Mayor, præsenterede de otte nye planeter på en det videnskabelige møde om planeter uden for solsystemet, i Washington.

Den nye Jupiter-lignende planet er fundet omkring stjernen HD-190360A, der også kaldes Gliese-777A. Den er på størrelse med vores egen sol, der befinder sig 52 lysår fra Jorden, og menes at have en masse der svarer til Jupiters. HD-190360A kredser i en cirkulær bane omkring 548 millioner kilometer fra moderstjernen. Til sammenligning kredser Jupiter i en afstand af 780 millioner kilometer fra Solen.

Bane og masse beregnes

Det er den anden Jupiter-lignende planet, der er blevet fundet inden for de sidste uger. Tidligere, har de to erfarne planetjægere, Geoffrey Marcy og Paul Butler, fundet en tilsvarende planet omkring stjernen 55-Cancri. Denne planet er fire gange større end Jupiter, har en let elliptisk bane og kredser om sin moderstjerne sammen med to andre indre planeter.

Ligesom Geoffrey Marcy og Paul Butler planeter, er Udrys, fundet ved hjælp af Doppler-skifte, hvor en slingren i planetens bane afsløres på grund af planeternes tiltrækning. Over længere perioder kan man så estimere masse, baner og omkredsningstider for de planeter, der kredser omkring.

Grænsetilfælde

Fundet af de otte nye planeter bringer antallet af hidtil kendte planeter uden for Solsystemet op på over hundrede. Det nøjagtige antal afhænger af den præcise definition af en planet, da der finde grænsetilfælde, som måske kan være brune dværge. De første Jupiter-lignende planeter, der blev fundet, var kæmpe gasplaneter i en elliptiske bane på kun nogle få millioner kilometer i diameter. De nye planeter er mindre, mere på Jupiters størrelse og kredser i mere cirkulære baner længere ud.

Jupiter-lignende planeter menes at været en indikation på, at der måske også findes andre, mindre og måske jordlignende planeter i kredsløb om de samme stjerner.