Nyt forskningsprojekt vil lade den intelligente by drive af solceller

En af partnerne i det nye projekt, virksomheden Nordic Firefly, har tidligere udviklet elektronik, LED-modul og batteri i denne redningsstige til havne, som Lars Techt Myrhøj og Stefan Urup Kaplan har designet for TrygFonden. Det kvalificerer næppe som intelligent byrumsinventar men er et eksempel på, hvordan solceller i dag kan drive belysning i byrummet. En af udfordringerne for det nye projekt bliver så at komme uden om batteriet som energilager. Illustration: Nordic Firefly

Tre danske virksomheder og DTU Fotonik vil kaste nyt lys over de hypede begreber smart city, intelligent byrumsinventar og IoT – eller rettere:

Projektet vil lade dimserne i den smarte by drive af det sollys, der allerede falder på dem.

Formålet er bl.a. at skære ned på forbruget af batterier og kombinere forsyningssikkerhed og mobilitet.

»Vi arbejder frem mod en grøn IoT-løsning, drevet 100 pct. af sol, uden miljøbelastende batterier og med en meget lang levetid, fordi energilageret ikke løber tør, så længe løsningen ser dagslys,« siger specialkonsulent Peter Poulsen fra Institut for Fotonik på DTU, der er teknisk projektleder på projektet, der lyder navnet 'Solcelledrevne IoT løsninger – Grøn IoT'.

Han fremhæver to tekniske løsninger fra projektpartnerne, der skal gøre det muligt at nå målet: En lille converter, der bruger meget lidt energi og kan drive et system med et lille areal solceller samt en kommunikationsløsning, der også kræver meget lidt strøm, hvilket muliggør solcelledrift. Den energilagring, der er nødvendig for at en enhed kan fungere f.eks. om natten, skal i projektet ske i f.eks. en kapacitor, som han fremhæver som miljømæssigt bedre end et batteri.

Fra passiv til interaktiv

Det nye forskningsprojekt har designvirksomheden Out-sider som projektansvarlig, og her siger adm. direktør Ib Mogensen, at man de seneste år er kommet langt med at integrere solcelledrevet lys i byrumsinventar som f.eks. bænke og andre »passive produkter«:

»Men vi vil gerne gå skridtet videre til interaktive produkter og måske helt op til performative produkter,« siger han og tilføjer, at projektets fokus vil være på løsninger, der kan gøre byen bedre for løbere, gående og cyklister:

»Der findes rigtig meget smart city-udstyr, der fortæller hvor mange cykler, der kører forbi, hvordan luftforureningen er, eller hvor der er ledige parkeringspladser. Men ikke så meget, der er for the sake of people,« siger han – uden dog at give eksempler på, hvad et konkret resultat af projektet kunne være.

»Men vi har sat to antropologer til i august og september at undersøge udfordringer, problemer og ønsker der, hvor folk færdes. Det kunne udkrystallisere sig i produkter, vi slet ikke har tænkt på,« siger han.

Er batterier bare billigere?

At gøre elektronik selvforsynende, f.eks. i byrummet, er langt fra en ny ambition, og Ingeniøren beskrev sidste år, hvordan mange af de projekter på området, der er lanceret gennem de seneste ti år, er faldet til jorden – bl.a. fordi teknologierne til energihøst stadig er relativt dyre, og prisen på batterier bare falder og falder.

»Det tror jeg er en af forklaringerne på, at teknologier til energihøst har udviklet sig meget langsomt over de seneste fem-ti år,« sagde Dushan Vuckovic, senior embedded system designer hos Force Technology, dengang.

Bag det toårige forskningsprojekt, der vil forsøge at knække nødden, står udover Out-sider og DTU Fotonik virksomhederne Nordic Firefly og Presto Engineering Denmark. Projektet har modtaget midler igennem initiativet Elforsk, der er brancheorganisationen Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jo - der findes opkoblet og solcelledrevet byudstyr for the sake of people.

Bikeep docks gør det rigtig nemt for cyklisten ved brug af kontaktløs kort eller app at parkere sin cykel med sikkerhed for, at den også står der næste morgen og i næste uge.

Bikeep stationer kan drives af solceller (http://www.cykelsikring.nu/cykelparkering/...) og kan i en version med tunge plade-fødder derfor placeres flytbar og uafhængig af net tilslutning.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten