Nyt flisanlæg skal forsyne det halve Grindsted med overskudsvarme
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt flisanlæg skal forsyne det halve Grindsted med overskudsvarme

Fødevarevirksomheden Dupont har etableret et nyt industrielt flisanlæg på deres fabrik i Grindsted. På billedet ses den nye lagerhal, hvor træflisen opbevares. Illustration: Dupont

Kul skal erstattes med biomasse i et nyt flisanlæg skal tages i brug på en fabrik i Grindsted. Ved at gå over til træflis, kan firmaet Dupont årligt fortrænge 64.000 ton CO2 og forsyne halvdelen af byens 3.700 varmekunder.

Fabrikken i Grindsted producerer fødevareingredienser. For fabrikkens egen energiproduktion kan der spares 45.000 ton CO2, ved at erstatte forbruget af 18.000 ton kul med 55.000 ton flis.

Læs også: Flisfyret Asnæsværk vil gøre Novo-fabrik CO2-neutral

Overskudsvarme erstatter naturgas

For at få mest muligt ud af energien, skal anlæggets overskudsvarme anvendes i byens fjernvarmenet. Her har virksomheden indgået en aftale med Grindsted El- og Varmeværk, der ligger få hundrede meter fra fabrikken.

Når Dupont kan levere halvdelen af forsyningens varme, er de med til at erstatte naturgas og fortrænge udledningen af 19.000 CO2 ton årligt.

Læs også: Dalum Papir vender dyr energi til egen fordel

»Det er en stærk og fleksibel løsning, der er helt i tråd med vores vision om at være en bæredygtig og innovativ virksomhed. Vores egen omstilling til flis gør, sammen med leverancen fra Dupont, at vi kan levere miljøvenlig varme til en særdeles attraktiv pris til vores 3.700 forbrugere,« siger René Heiselberg Gier, der er direktør i Grindsted El- og varmeværk.

Den lokale forsyningsvirksomhed etablerede eget flisanlæg i 2015. Her kunne virksomheden nøjes med at bygge et mindre anlæg, fordi overskudsvarmen fra Dupont var medregnet fra start.

Vigtigt at udnytte vanddamp

Projektet har bestået af to dele, hvor kedlen er blevet ændret til at kunne fyre med flis, og der er bygget et anlæg til at omdanne varme fra røggassen til fjernvarme. Da flis har et vandindhold på 40-45 procent, er det vigtigt at få udnyttet vanddampen.

Læs også: Sindal Varmeforsyning bygger avanceret biomasse-ovn

»I forhold til at fyre med kul får vi en masse vand med ind, når vi fyrer med træflis. Derfor hænger økonomien nøje sammen med mulighederne for at kunne anvende energien fra den damp, der dannes. Dampen er ikke varm nok til, at vi kan bruge den i vores egne processer. Aftalen med Grindsted El- og Varmeværk er derfor en vigtig forudsætning for projektet,« siger Karsten Kjærgaard, der er ansvarlig for energiforsyningen hos Dupont.

Det er Hededanmark, der skal levere træflis til Duponts anlæg. De skal dokumentere, at træet stammer fra bæredygtig skovhugst, der ikke stammer fra skovrydning. Som en del af aftalen skal leverandøren også tage asken retur og sørge for, at næringsstofferne bliver ført tilbage til skovområder.

Læs også: »Verden kan ikke holde til at brænde lige så meget træ af, som danskerne gør«

Anlægsprojektet har modtaget et tocifret millionbeløb fra en tidligere pulje, der støttede omstilling til vedvarende energi i procesindustri.

En af de største udgifter har været etablering af en stor lagerhal til opbevaring af flis, foruden ombygning af kedlen og et anlæg til at omdanne damp til fjernvarme.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Og når Danmarks største eksportsucces - arbejdspladser i industrien- slår til igen, får borgerne i Grindsted et ordentligt hak opad i varmeprisen, samtidig med at de stadig skal betale for de ekstra installationer.

 • 4
 • 1

Det bliver vel hentet fra de russiske/baltiske skove, hvorved "grøn" energi i Danmark bliver forvandlet til en økologisk katastrofe i den del af verden - men ude af øje ude af sind; bare det ser grønt ud her.

 • 5
 • 2

"Fabrikken i Grindsted producerer fødevareingredienser. For fabrikkens egen energiproduktion kan der spares 45.000 ton CO2, ved at erstatte forbruget af 18.000 ton kul med 55.000 ton flis"

Så der skal fragtes 3x mere (målt per vægt enhed) brændsel til Grindsted, kommer det dertil per lastvogn eller benyttes det togspor, der løber ind til Dupont?
Eller sagt på en anden måde er miljøbelastningen for transporten af skiftet fra en energiform til en anden engeri for indkalkuleret, når nu der skal bibringes brændsel og bortskaffes rester?

 • 0
 • 1

Skal vi ikke holde op med at brænde kulstof af sammen med ilt, og hælde affaldet ud i naturen?
Uanset om dette anlæg er CO2 frit eller ej, så giver det lokale problemer i begge ender af forsyningskæden.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten