Nyt Facebook datacenter i Odense giver mere sort strøm
I Odense kan de lige nu ikke få armene ned i begejstring over FaceBooks særdeles fremskredne byggeplaner for at nyt datacenter i Tietgenbyen. Her skal der bygges 56.500 kvadratmeter datacenter, hvilket både vil give en gevaldig aktivitet i byggeperioden og udsigt til 150 permanente jobs.
I en pressemeddelelse begrunder Facebook selv placering i Danmark og Odense med, at man her kan få adgang til ren og vedvarende energi. I praksis betyder det, at datacentret skal køre på 100 procent VE.
Læs også: »Det er helt uforståeligt, at Apple lægger et datacenter i Danmark«
Hvad det samlede elforbrug bliver, holder Facebook tæt til kroppen. Men af flere fagfolk vurderes det, at centeret i Odense og Apples tilsvarende i Viborg vil bruge mellem 1 og 2 TWh årligt. Tilsammen vurderer Energinet.dk, at tre nye datacentre, hvoraf de to altså er offentliggjort, vil øge forbruget med 3,8 TWh i 2022. Der er ikke mindre end 11 procent af det danske elforbrug i 2015.
100 procent VE giver danskerne mere sort strøm
Facebook forklarer ikke direkte, om det tanken at opføre VE-produktion som modsvarer elforbruget, eller om der skal indkøbes VE-certifikater.
Men hvis det bliver indkøbte VE-certifikater, som skal sikre grøn strøm til de nye datacentre, vil produktionen af strøm til andre elforbrugere komme til at foregå på værker, der primært fyrer med fossile brændsler. Det kan kun betyde, at den samlede andel af VE i det danske elnet i en periode vil gå ned.
Læs også: Apple: Vores danske datacenter skal køre på 100 procent vedvarende energi
Hans Henrik Lindboe fra Ea Energianalyse hæfter sig ved tidsforskydningen; altså sammenhængen mellem, hvornår Facebook begynder at bruge strøm, og hvornår Danmark går i gang med udbygningen af VE, som kan kompenserer for den øgede emission af CO2:
»Grundlæggende handler det ikke om, hvorvidt Facebook køber certifikater eller ej. Det afgørende er, hvilken målsætning for VE vi har i Europa og i Danmark, hvornår vi skal leve op til den og hvordan,« siger han og peger på, at den nye regering har fastsat et mål om 50 procent VE i det danske energisystem i 2030.
Hastighed i udbygningen er afgørende
Det afgørende er altså, hvor hurtigt det øgede forbrug kommer til at påvirke investeringerne i mere sol og vind. Og her ser Hans Henrik Lindboe to muligheder:
Enten håber man på, at prisen for CO2-certifikater stiger, eller at prisen for strøm fra vind, sol og biomasse falder, så det automatisk vil tiltrække investeringer
»Men der er vi altså ikke helt endnu,« siger Hans Henrik Lindbo og tilføjer, at EU peger på at fremtidige VE-tilskud skal baseres på udbud. Så længe der er behov for VE-tilskud, kommer der derfor ingen udbygning uden nye politiske beslutninger.
Læs også: Viborg-formand om Apples spildvarme: Derfor tror vi på smuthul
Så er der den anden og nok nødvendige mulighed: At regeringen kommer med en udbudsmodel, der kan holde dampen oppe på den grønne omstilling i takt med at datacentrene øger elforbruget.
Regeringens 50-procentmål skal øges
Fra Det Økologiske Råd hæfter man sig ved, at regeringens mål om 50 procent vedvarende energi i 2030 skal øges i takt med, at vi får datacentre som dem i Viborg og Odense. Det siger Søren Dyck-Madsen:
»Vi synes grundlæggende, at det er en god ide, at Danmark kommer til at huse de nye datacentre. Men det ekstra elforbrug betyder, at vi ikke længere kan nøjes med 50 procent i 2030 for at nå det mål som regeringen har udstukket,« siger Søren Dyck-Madsen fra Det Økologisk råd.
Læs også: Minister: Flere datacentre på vej til Danmark
Pointen i argumentet er, at Facebook og Apple vil forsynes deres datacentre med 100 procent vedvarende energi. Men hvis det ekstra forbrug ikke skal føre til, at andelen af strøm fra fossile kilder går op for resten af det danske forbrug, så kræver det en højere procentdel. Hvis Facebook “kun” have ønsker at 50 procent som skulle være VE, så ville regeringen have bibeholdt målet om 50 procent.
Facebook kommer selv med transformer
Hos Energinet.dk oplyser pressechef, Jesper Nørskov Rasmussen, at man ikke ved, hvad det kommer til at betyde for CO2-sammensætningen af den strøm, danskerne bliver forsynet med:
»Men umiddelbart må det jo betyde, at der vil blive købt mere strøm fra eksisterende og tilgængelige producenter, dvs. danske kraftværker og øget import. På længere sigt vil køb af flere VE-certifikater alt andet lige betyde, at der udbygges mere med VE,« siger han.
Læs også: Apples datacenter sluger strøm som mindst 175.000 familier
Energinet.dk er lige nu ved at opføre en ny transformerstation i Tietgenbyen, købt og betalt af Facebook, som selv står for installeringen af selve transformeren. Derfor har det heller ikke været muligt at få oplysningerne om transformerens størrelse, ud over at den skal tilsluttes på 150 kV-niveau.
