Nyt eksperiment afviser teori for bølgefunktionens kollaps

Plus3. oktober 2020 kl. 14:0022
Nyt eksperiment afviser teori for bølgefunktionens kollaps
Her ses en situation, hvor en partikel eller et objekt er i en superposition og derfor er to steder på samme tidspunkt. Se resten af illustrationen nederst i artiklen. Illustration: Sandro Donadi et al, Nature Physics.
I et underjordisk eksperiment er det undersøgt, om tyngdekraften kan være årsag til, at makroskopiske objekter ikke kan være i en superposition.
Artiklen er ældre end 30 dage

KVANTEFYSIK Mysteriet om bølgefunktionen består endnu

Erwin Schrödinger udviklede sit tankeeksperiment med katten, der er død og levende på samme tid, for at vise absurditeten i kvantemekanikken, hvor bølgefunktionen, som bærer hans navn, er den helt centrale størrelse.

For Schrödinger var det en selvfølge, at katte ikke kan være i en superposition af levende og død, selv om det var en helt naturlig følge af Bohrs fortolkning af kvantemekanikken.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
8. oktober 2020 kl. 10:41

Det var også stort set det, Jamie Farnes's teori gik ud på (se linken til mit tidligere svar); men det hænger ganske rigtigt ikke sammen og er meget ulogisk.

På wiki er en mere logisk mulighed: Positiv og positiv masse tiltrækker hinanden, negativ og negativ tiltrækker også hinanden, mens negativ og positiv frastøder hinanden. Dette virker logisk, og vil teoretisk muliggøre et negativt univers, der er identisk med vores. Mens, at vores univers, og det negative univers, vil frastøde hinanden, og flyve bort fra hinanden. Hvis denne teori er korrekt, så vil den negative masse - hvis den er i vores univers - være der hvor den kan være længst væk fra alt stof, f.eks. mellem galaxer. Jeg mener så til gengæld at det er ulogisk, at den negative masse er usynlig. Men, hvis negativ masse, når det omsættes til energi, også giver negative fotoner - tjah, så må de vel være mere end sorte, og måske absorbere normale fotoner uden at afgive energi.

21
8. oktober 2020 kl. 09:50
20
8. oktober 2020 kl. 00:06

Da masse med samme fortegn frastøder hinanden

Er dette i overensstemmelse med massetiltrækningsloven?

https://www.matematikfysik.dk/fys/noter_tillaeg/tillaeg_gravitationsfeltet.pdf

Umiddelbart virker det til at være en fortegnsfejl i din teori!

Men, det du skriver, minder lidt om denne artikel om mørkt stof:

https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/den-mystiske-morke-energi-der-fremskynder-universets-udvidelse

Og denne artikel af Jens Ramskov:

https://ing.dk/artikel/moerkt-stof-moerk-energi-blot-negativ-masse-222412

I Jens Ramskovs artikel gås mere i dybden med hvordan positiv og negativ masse fungerer: Positiv masse tiltrækker hinanden, negativ masse frastøder hinanden, og positiv og negativ masse, skubber hinanden i samme retning. Dette sidste syntes jeg er lidt svært at begribe. Med det som Jens Ramskov skriver, vil to negative masser der er i hinandens felt, også have positiv potentiel energi, og det syntes jeg er lidt mærkeligt. Energimæssigt, ser den negative masse ikke ud til at have negativ energi ifølge formlen e=mc2, men også beside positiv energi. En partikel med positiv og negativ masse, ser ikke ud til at udkompensere hinandens energi.

Dette kan -så vidt jeg kan se - måske give problemer. Antages, at vi omsætter masse til stråling/energi, så vil det altid være positivt. Og dette gælder tilsyneladende også negativ masse. Omsættes det til stråling, så vil denne stråling også beside en positiv energi. Og her har vi så problemet. Normalt kan masse ikke forsvinde. Den flyttes.

19
7. oktober 2020 kl. 16:56

Mener du, at æteren indeholder både positiv og negativ masse?

Formodentlig kun negativ. Jeg beskrev det hele for over 2 år siden her: https://ing.dk/artikel/moerkt-stof-moerk-energi-blot-negativ-masse-222412#show_comments .

Eller, mener du, at æteren indeholder mere negativ masse end positiv, og at den derved skubber universets stjerner fra hinanden?

Da masse med samme fortegn frastøder hinanden, men masse med modsat fortegn tiltrækker hinanden - præcis som ved ladning - giver min model både en plausibel forklaring på tyngdekraften incl. Casimir effekten og på den mystiske, mørke, ekspanderende energi, som ifølge traditionel fysik skulle udgøre ca. 70 % af universets masse; men som de naturligvis heller ikke har nogen forklaring på. Masse og vakuum er jo ikke forenelig, og Einstein har jo pr. definition ret, selv om alle eksperimenter og observationer beviser det modsatte. Sidst var det billederne af et sort hul, som ikke så meget som antyder krumning af rummet, selv om den burde være så stærk omkring et sådant, at man burde kunne se bagsiden, så hans forklaring på tyngdekraften, som også er illustreret med figuren i denne tråd, hænger i en meget tynd tråd! Man skal dog tage de ca. 70 % med et gran salt, for traditionel fysik kan jo ikke engang forklare de enkelte solsystemers bevægelser i en galakse uden at modificere naturlovene (MOND) eller indføre mystisk, hypotetisk mørk masse, som ingen nogensinde har detekteret, og som skal have en aldeles usandsynlig desitetsfordeling og stabilitet, for at regnestykket passer, så det kan sagtens være præcis 50 % i stedet, hvilket er mit bud.

17
5. oktober 2020 kl. 15:49

... hvilket er i strid med energibevarelsen og dermed vrøvl!

Nej, partikel + antipartikel, hvis de har samme masse, så bliver den samlede masse den dobbelte. Så der er energibevarelse. Undskyld den upræcise formulering.

På nuværende tidspunkt, ved jeg ikke af at vi har set negativ masse noget sted i universet, eller i partikler vi selv frembringer.

15
5. oktober 2020 kl. 00:20

Æteren.
Elektromagnetisk stråling der opmargasineres i en flaske, vil have positiv masse.
Nej, negativ.

Hvis du propper lys eller elektromagnetisk stråling i en beholder der er totalt reflekterende, eller f.eks. i en superleder, så får den ekstra masse. Det har man målt.

Det er korrekt, at hvis du har to lysstråler, så afhænger det af den retning de sendes, om de tiltrækker eller frastøder hinanden.

Under alle omstændigheder, vil enhver form for masse, som omsættes til stråling, da vil strålingen have samme masse, som den forsvundne masse hvis den anbringes i en beholder hvor strålingen holdes fast.

Dette gælder også når antipartikler og normale partikler opløser hinanden. Massen forsvinder ikke, men udløser stråling med energi der svarer til den dobbelte masse, og som vejer det dobbelte, hvis den anbringes i en tæt beholder. Antipartikler har derfor også positiv masse.

13
4. oktober 2020 kl. 12:36

Re: Hvorfor et kolaps</p>
<p>Du kan måske tale om en æterdensitet i forbindelse med elektromagnetisk stråling - men elektromagnetisme er kun en mindre del af det som verden består af.</p>
<p>Nej, præcis halvdelen, da mængden af negativ masse må være lig med mængden af positiv masse, ligesom mængden af negativ ladning også er lig med mængden af positiv.

Og hvor finder vi så den negative masse?

Kan vi finde den negative masse i vores univers - eller skal den findes udenfor vores univers?

Elektromagnetisk stråling der opmargasineres i en flaske, vil have positiv masse. Findes en anden type elektromagnetisk stråling, der har negativ masse?

12
4. oktober 2020 kl. 12:15

Du kan måske tale om en æterdensitet i forbindelse med elektromagnetisk stråling - men elektromagnetisme er kun en mindre del af det som verden består af.

Nej, præcis halvdelen, da mængden af negativ masse må være lig med mængden af positiv masse, ligesom mængden af negativ ladning også er lig med mængden af positiv.

Hvis vi taler om en æterdensitet i forbindelse med elektromagnetisk stråling, så vil også være naturligt, at denne falder, hvis verdensrummet ekspanderer - altså, lyshastigheden burde øges, fordi at rummet ekspanderer.

Ja, og det er netop også præcis det, ætermodellen viser. Densiteten (u0) falder med 3. potens af størrelsen; men kompressibiliteten (e0) stiger med 1. potens, så når de to ganges sammen for at få lyshastigheden c = 1/sqrt(u0 x e0), er resultatet, at lysets hastighed er proportional med størrelsen, hvilket også er nødvendigt, hvis lyset fra en hændelse i et ekspanderende univers ikke skal modtages 2 gange,

Det er kun fordi, vi har defineret u0 til at være en konstant, at lyshastigheden også ser ud til at være det!

11
4. oktober 2020 kl. 11:35

Hvorfor tror du ikke det? Faktisk er hele vores SI-system defineret ud fra æterdensiteten, så den kender jeg med uendelig mange betydene cifre, og det er det, der ud fra Newtons love har gjort mig i stand til at beregne selvinduktionen af en kort spole med ganske god nøjagtighed, hvor man ud fra traditionel fysiks formel (se <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Inductance">https://en.wikipedia.org/wiki…; ) regner en faktor 8 galt, som jeg tidligere har gjort opmærksom på her på ing.dk.

Du kan måske tale om en æterdensitet i forbindelse med elektromagnetisk stråling - men elektromagnetisme er kun en mindre del af det som verden består af.

Hvis vi taler om en æterdensitet i forbindelse med elektromagnetisk stråling, så vil også være naturligt, at denne falder, hvis verdensrummet ekspanderer - altså, lyshastigheden burde øges, fordi at rummet ekspanderer.

10
4. oktober 2020 kl. 08:29

Det er da godt nok lidt mærkeligt, at man kan have felter, tyngde-, elektriske- og magnetiske felter sådan uden noget medie,

Det er ikke bare mærkeligt - det er selvfølgelig umuligt.

Der findes kun to slags energi - potentiel energi og kinetisk energi. Energien i et E-felt er potentiel energi, som lige så godt kunne måles i ætertryk (Pa) som i V/m, og energien i et B-felt er kinetisk energi, som på tilsvarende måde lige så godt kan måles i kg/(s m2) som i T.

Den absolut eneste forskel i forhold til klassisk, mekanisk Newton-fysik er, at massen er negativ, men det er ikke mere mystisk end negativ ladning.

9
4. oktober 2020 kl. 08:18

Uanset om vi tror på æter teorier, eller andre teorier f.eks. superstrengsteorier, så tror jeg aldrig, at vi helt kommer til at vide, hvad det tomme rum præcist er.

Hvorfor tror du ikke det? Faktisk er hele vores SI-system defineret ud fra æterdensiteten, så den kender jeg med uendelig mange betydene cifre, og det er det, der ud fra Newtons love har gjort mig i stand til at beregne selvinduktionen af en kort spole med ganske god nøjagtighed, hvor man ud fra traditionel fysiks formel (se https://en.wikipedia.org/wiki/Inductance ) regner en faktor 8 galt, som jeg tidligere har gjort opmærksom på her på ing.dk.

At så verdensrummet ekspanderer og æterdensiteten dermed falder med 3. potens af den lineære ekspansionsgrad, er en anden sag; men det betyder, at vi oplever lyshastigheden som konstant uanset verdensrummets ekspansion, hvad den absolut ikke er set udefra, og det har ført til nogle fejlslutninger.

Tyngdekraft og rødforskydning, tror jeg aldrig du vil kunne forklare med æterteori.

Det er da lige netop det, jeg kan med min model! Rødforskydningen fremkommer matematisk ud fra modellen og passer også med Virgo Cluster, som ellers ikke kan forklares ud fra Hubbles lov, og i modsætning til traditionel fysik, giver modellen også et plausibelt bud på årsagen til tyngdekraften incl. Casimir effekten.

7
3. oktober 2020 kl. 22:00

En meget lang historie, som jeg ikke orker at fortælle her. Jeg arbejder på et skrift; men grundidéen, som også Maxwell og Tesla bekendte sig til, er bl.a. beskrevet her: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Aether_theories">https://en.wikipedia.org…; ; men der er talrige andre links.

Tyngdekraft og rødforskydning, tror jeg aldrig du vil kunne forklare med æterteori - disse kræfter, er så langtrækkende, at det er umuligt, at de kan fungere ved interaktion mellem små partikler. Måske kan tyngdekraften forklares med einsteins relativitetsteori, kombineret med partikler der sløver lysets hastighed ned, så der derved opstår en kraft. På samme måde, tror jeg at rødforskydningen kan forklares ved en lokal påvirkning af naturkonstanterne, måske der skyldes en særlig partikelfelt, eller tid.

6
3. oktober 2020 kl. 21:29
3
3. oktober 2020 kl. 17:57

Det er hele teorien, der burde kolapse hurtigst muligt, for mage til vrøvl skal man da lede længe efter :-)</p>
<p>Partikler der kan være flere steder på en gang? Tja, hvis de partikler har ladning og/eller masse, er det et brud på energibevarelsen (partiklens potentiel energi), så det kan ikke lade sig gøre, og der kan heller ikke være usikkerhed på impulsen, for så er den kinetiske energi udefineret!

Hvordan vil du bevise, at partiklerne ikke har taget en veldefineret vej til målingen, og således der ikke er noget mystik? Den eneste mystik er erkendelse af, at vi ikke kender til vejen. Og vi ved ikke, hvordan partiklen har fundet på vejen.

Jeg fatter simpelthen ikke, at man tilsyneladende leder efter de mest spekulative og vanvittige forklaringer som multiuniverser, superstrengsteorier etc. hver eneste gang, der er noget, man ikke forstår, i stedet for at tænke bare en lille smule logisk; men moderne fysik efter Maxwell og Tesla er desværre blevet ren religion, hvor visse modeller under ingen omstændigheder må drages i tvivl, selv om ingen er i stand til at forsvare dem!

Når at det er noget, som vi ikke ved, så er det vel naturligt at opfinde spektulative og vanvittige forklaringer! Det er med til at holde interessen vedlige. Tror du, at vi vil få nye fysikere, uden teorier om, at vores gamle moster lever endnu i et andet kopiunivers, at det er muligt at tage tilbage i tiden og rede vores forældre fra døden, og at vi kan være flere steder på en gang? Næh, uden moderne fysik, vil universiteterne være tomme. Det skal til, for at få de unge til at interessere sig for naturvidenskab.

2
3. oktober 2020 kl. 17:17

Behøver superpositionen at kolapse?

Det er hele teorien, der burde kolapse hurtigst muligt, for mage til vrøvl skal man da lede længe efter :-)

Partikler der kan være flere steder på en gang? Tja, hvis de partikler har ladning og/eller masse, er det et brud på energibevarelsen (partiklens potentiel energi), så det kan ikke lade sig gøre, og der kan heller ikke være usikkerhed på impulsen, for så er den kinetiske energi udefineret!

Bølger opstår ved impulsudveksling mellem mange partikler; men siden man smed æteren ud, er den jo ikke længere en mulighed for at gøre rede for bølgefunktionen, så man må gang på gang opfinde den ene mere forvrøvlede forklaring efter den anden hver eneste gang, æteren stikker sit hoved frem, og det gør den overalt i fysikken lige fra dobeltspalteeksperimentet på kvanteniveau til beskrivelse af bjælkegalakser på makroniveau.

Al energi er kraft gange vej E = F x s, og ved kinetisk energi erstatter man så kraften med masse gange acceleration, så der står E = m x a x s = ½ m v^2. Derfor er kinetisk energi uden masse aldeles utænkelig, og da energien i et B-felt er kinetisk energi, må B-feltet nødvendigvis være forårsaget af masse i bevægelse, og der er altså ingen masse i vakuum, hvilket dermed beviser æterens eksistens!

Jeg fatter simpelthen ikke, at man tilsyneladende leder efter de mest spekulative og vanvittige forklaringer som multiuniverser, superstrengsteorier etc. hver eneste gang, der er noget, man ikke forstår, i stedet for at tænke bare en lille smule logisk; men moderne fysik efter Maxwell og Tesla er desværre blevet ren religion, hvor visse modeller under ingen omstændigheder må drages i tvivl, selv om ingen er i stand til at forsvare dem!

1
3. oktober 2020 kl. 16:37

Behøver superpositionen at kolapse? Jeg forstår det sådan, at det først er når der sker en omsættelse af energi i funktionen, at der sker et kolaps. Så længe, at der ikke er en energimæssig vekselvirkning, burde superpositionen teoretisk kunne vedblive altid.