Nyt droneskjold skal beskytte mod terror og ulykker
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt droneskjold skal beskytte mod terror og ulykker

droner selex
Foto: Selex ES

Den rivende udvikling inden for civile droner udgør en stadigt tiltagende hovedpine for forsvars- og sikkerhedsmyndigheder. Blandt de mange potentielle nye farer er militante grupper, der benytter droner mod soldater eller civile terrormål.

En rapport fra tænketanken Center for a New American Security fremhævede sidste år, at lavprisdroner kan markere et paradigmeskift for amerikanske landtropper, der i mere end et halvt århundrede ikke har stået over for lufttrusler. Forskerne bag rapporten peger blandt andet på Nato-troppernes massive udfordringer med vejsidebomber i Irak og Afghanistan, som kan videreudvikles i form af lavteknologiske dronemonterede sprængladninger.

Læs også: Trafikstyrelsen: Ikke meget at stille op mod droner ved lufthavne

Med de mange civile droner følger også risikoen for ulykker, som adskillige gange over de seneste år er blevet aktualiseret af droner, der har bevæget sig faretruende tæt på fly og lufthavne. Dertil kommer nye muligheder for industrispionage og de mere usædvanlige sikkerhedsbrister, som da en drone under massiv mediebevågenhed landede på plænen foran Det Hvide Hus sidste januar.

Derfor lancerer det britiske forsvarsfirma Selex ES nu et såkaldt droneskjold, som skal registrere og opsnappe droner, der udgør en sikkerhedsrisiko. Systemet, som har fået navnet Falcon Shield, har været under udvikling i tre år og blev i slutningen af 2015 præsenteret på en forsvarskonference i London.

Selex ES, som er en del af industrikonglomeratet Finmeccanica, beskriver Falcon Shield som et system af passive elektrooptiske og elektroniske overvågningssensorer kombineret med radar, som leverer en fuldt integreret proces med afsløring, identifikation og sporing af dronetrusler, og som kan fungere i mange forskelligartede miljøer, fra åbne landområder til byzoner.

Systemet kan bruges til at skyde en fjendtlig eller vildfaren drone ned, men det trækker også på Selex ES’ eksisterende systemer til elektronisk krigsførelse, og brugeren kan derfor alternativt afbryde eller overtage kontrollen med en faretruende drone og navigere den hen til en bestemt destination.

Ingeniøren har tidligere omtalt antidronesystemer, som jammer styresignalet og afbryder kontrollen med dronerne, hvilket vil få de fleste dronetyper til at lande selv eller returnere til deres udgangspunkt.

Læs også: Nyt forsvarssystem jammer dronesignaler

Et eksempel er reaktiv spotjamming, som hos danske MyDefence Communications, der tidligere er blevet anvendt til at jamme vejsidebomber under forsvarets internationale missioner. Men Selex ES’ system adskiller sig tilsyneladende fra eksisterende systemer ved evnen til helt at overtage styringen af dronerne.

De tekniske specifikationer fra producenten er sparsomme, men Falcon Shield bliver et system af systemer, der blandt andet indeholder det langtrækkende kamera NERIO-LR og det ultralangtrækkende NERIO-ULR, som begge er udviklet til overvågning og rekognoscering, og som i dag bliver markedsført til grænseovervågning og kystbevogtning, såvel som et kamera- og radartårn og et infrarødt HD-kamera.

Se selskabets egen præsentationsvideo her:

Kommentarer (5)

En autonom drone uden styresignaler, men med forprogrammeret destination, styret via A-GPS, kan kun fanges via radar, og skal skydes ned, for at stoppe den. Gad vide hvordan man har tænkt sig at det skal ske?

  • 2
  • 0

Hvis jeg har bygget en drone med Ardupilot er det jo snildt at gøre den krypteret.

Ja de kan jamme den, men de kan ikke tage kontrollen. Og som nævnt tidligere så ville man jo nok gå GPS vejen, så dronen selv flyver til målet, og man bare kan slippe den fri og flygte, når man ønsker at anvende den.

Hvordan vil de i øvrigt jamme alle frekvenser? risikerer de så ikke også at ramme andre ting? Kan forestille mig der skal et ret kraftigt signal til, og hvis jeg vil bryde loven, så overholder jeg nok ikke standard frekvenserne.

Det her ser ud til at virke bedst mod køb-i-br droner, og ja de er måske nok problemet lige først, men vent nu bare til de får nogle ingeniør-typer med flair for Opensource på sagen.. Så har vi problemer.

Og lige en tanke - Hvis jeg har 2 kg sprængstof, med kuglelejer hele vejen rundt om, under min drone, ønsker man så virkelig at skyde den med laser? Jeg håber ikke der er nogle mennesker i nærheden.

  • 0
  • 0