Nyt dansk flowbatteri skal sikre bedre økonomi i solceller

Danske forskere fra Aarhus Universitet har udviklet et nyt flowbatteri til private, som allerede er på vej på markedet for at hjælpe solcelleejere med at lagre energi.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitets Institut for Ingeniørvidenskab.

Det nye batteri er baseret på vanadium-teknologien, der gør det muligt at skalere effekt og energikapacitet uafhængigt af hinanden, og lektor Anders Bentien, der er en af forskerne bag batteriet, mener, at det vil være til stor nytte for de private solcelleejere, der vil kunne tjene batteriets pris ind i løbet af ti år.

»Almindelige forbrugere med solcelleanlæg bruger kun ca. 25 pct. af solenergien, resten sælger de. Med vores vanadium-anlæg vil det typisk hæves til op mod 50 procent, hvilket gør solenergien til en klart bedre forretning. Og det vil være med et batteri af moderat størrelse. Man kan i princippet med tilstrækkeligt stort batteri nå op på 100 procent, men det vil ikke kunne betale sig,« siger han ifølge pressemeddelelsen.

Læs også: Danske forskere gemmer solens stråler i væsker

Privat lagring af overskydende energi fra solceller er en bedre forretning end at sælge energien tilbage til nettet, da ejerne får betydeligt mindre betaling for deres strøm, end de selv skal betale, når de så skal bruge den senere.

De vanadium-baserede batterier er dog relativt omkostningstunge, da vanadium er dyrt. Prisen er omkring 1.500 kroner pr. kilowatttime lagerkapacitet, men Anders Bentien og hans kolleger arbejder allerede nu på næste generation af batteriet, der skal baseres på organiske elektrolytter, hvilket skal sænke prisen pr. kilowatttime kapacitet til mindre end 550 kroner.

Første generation af flow-batteriet kommer på markedet om mindre end et år, og det er allerede nu ved at blive installeret i et energineutralt boligbyggeri i Søborg.

Emner : Batterier
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

For at vide i hvor høj grad man kan dimensionere til den typiske kogespids (f.eks. tre kogeplader hver på 2kW), så kunne det være rart at kende prisen per effekt for flow-batteriet. Den er jo sandt nok afkoblet fra prisen per energi (som er givet ved prisen på mængden af elektrolyt-væske).

Hvor meget forventes prisen per effekt at falde?

 • 3
 • 0

De har stiftet et firma bag, Visblue. Så vidt jeg kan se, har de ikke engang en hjemmeside endnu. Der kunne sikkert blive en fin artikel ud af at snakke med dem, men pressemeddelelsen er desværre bare en gang hype. Æv.

 • 0
 • 8

For at vide i hvor høj grad man kan dimensionere til den typiske kogespids (f.eks. tre kogeplader hver på 2kW), så kunne det være rart at kende prisen per effekt for flow-batteriet.

Ja, det ville være rigtig interessant om folkene bag firmaet - og de læser sikkert med på denne mail-strøm - kunne løfte sløret for prissætning, og meget gerne gøre rede for, hvordan man er nået frem til at man rentabelt kan øge egetforbruget af et typisk solcelleanlæg fra 25% til 50%. Men mon ikke prisen pr effekt er så høj, at det ikke er rentabelt at dimensionere et batteri til at kunne klare kogespidsen. Det ville også være interessant at høre, hvornår 2.generations anlæg kommer i handelen. Hvis de koster en trediedel, skal man nok tænke sig godt om, før man investerer i 1. generation Vanadium anlæg. Man skal jo gerne kunne afskrive 2/3 af prisen i perioden frem til 2. generation kommer på hylden.

 • 3
 • 0

Ah, tak. Kunne ikke finde dem på Google. Måske er jeg blind.

Man kan der læse at virksomheden er stiftet i 2014. Så noget tid har de da haft til produktudvikling. Kan ellers kun tilslutte mig opfordringen til at komme med nogle detaljer - uden dem er det umuligt at sammenligne med andre batteriløsninger.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten