Nyt dansk center for 3D-print

Nexttech åbner først officielt den 26. september, men de første to 3D-printere er kommet hjem. Her ses direktør Hanne Thøgersen (tv), 3D-print-ekspert Karsten Friis Hansen (mf) og tekniker Anders Bo Raahede Christiansen (th) foran centrets SLS-printer. Illustration: Morten Vittrup Lund

Det er ikke bare endnu et FabLab eller et GTS-institut, understreger både Hanne Thøgersen og Karsten Friis Hansen. Hun er administrerende direktør, han er 3D-print-superbruger, og de udgør to tredjedele af det team, der foreløbig står i spidsen for Nexttech i Kolding. Et videncenter for 3D-print, der er kraftigt inspireret af den andelsbevægelse, som har fostret ikke så få landsbymejerier og brugsforeninger gennem tiden.

Beliggende i flotte kælderlokaler under handelsgymnasiet IBC og udstyret med to – snart tre – 3D-printere, er det ambitionen at hjælpe især Trekantområdets mange små og mellemstore produktionsvirksomheder med at komme i gang med 3D-print – uanset om slutproduktet måtte være gummistøbeforme, maskinreservedele eller noget helt tredje.

»Vi prøver at skabe nogle ting, som kan bruges ude i virkeligheden. Vi er ikke bare endnu et FabLab. Det handler ikke kun om at 3D-printe, men også højne videnniveauet hos virksomhederne, for det kan vi mærke, de efterspørger,« siger Karsten Friis Hansen, der har arbejdet med 3D-print hos blandt andre 3D-print virksomheden Davinci Development og Lego, og som altså bliver teknisk ansvarlig i Nexttech, der officielt åbner 26. september.

Ikke et nyhedsbrevsmedlemskab

Med kun et par uger til åbningen arbejder håndværkerne stadig på højtryk i de lokaler, hvor 3D-printerne befinder sig. Ligesom der i øvrigt fortsat mangler noget pynt på væggene.

Men ambitionerne er store hos Hanne Thøgersen og Karsten Friis Hansen, der flere gange understreger, at Nexttech – som samarbejder med blandt andre Aalborg Universitet (AAU) og Designskolen i Kolding – ikke bare skal være et sted, hvor man som virksomhed kommer ind og køber et par konsulenttimer eller noget maskintid.

Og selv om centret er startfinansieret af et lån fra erhvervsnetværket Business Kolding , er det heller ikke nogen offentligt støttet erhvervsfremmeorganisation.

»Vi er meget inspireret af andelstankegangen. Man skal ville det. Det er ikke sådan et nyhedsbrevsmedlemskab,« understreger Hanne Thøgersen.

Viden må ikke blive et lukket kredsløb

Det vil koste 10.000 kroner om måneden at være medlem af foreningen, og det er disse medlemskontingenter, der i vid udstrækning skal finansiere centret.

For de penge vil man kunne trække på Nexttechs viden, netværk og de kompetencer – herunder via forskningsprojekter i samarbejde med uddannelsesinstitutioner som AAU – ligesom medlemmernes medarbejdere kan få en skrivebordsplads i centret i kortere eller længere perioder, eksempelvis i forbindelse med udviklingsprojekter med centret selv eller andre virksomheder.

»Vi vil gerne have skubbet noget viden ud til virksomhederne. Vi skal have den viden, vi opbygger her til at cirkulere rundt i netværket,« siger Hanne Thøgersen, som er helt med på, at det vil kræve en vis arbejdsindsats fra centrets side.

»Det bliver vores hovedpine. Det bliver en udfordring at skabe noget engagement hos medlemmerne, og det er vi meget bevidste om vil kræve noget fra vores side.«

Maskintid og materialer er ikke som sådan omfattet af medlemskontingentet, men kan tilkøbes til meget fair priser, tilføjer hun

Tre printere købt hjem

Foreløbig har Nexttech fået to printere hjem, begge fra 3D Systems. En SLS-printer af typen sPro 60 HD til de robuste emner og så en Polyjet Projet MJP 3600 MAX, der kan printe i akryl med en høj detaljeringsgrad – men til gengæld ikke giver lige så robuste emner som SLS-printeren.

De to printer bliver i løbet af efteråret suppleret af en SLA-printer, Add-Line, fra den danske producent Addifab. Den maskine skal især anvendes til at printe færdige emner, der kan indgå som komponenter i en produktionsproces eller som decideret færdige produkter.

Til næste år er det meningen, at der skal købes en fjerde printer hjem. Og her skal andelstankegangen for alvor føres ud i livet, lyder det fra Hanne Thøgersen.

»Det ligger i kortene, at vi skal have en metalprinter – men det afhænger af de medlemmer, vi får ind. De har også indflydelse på det. Men vi kan høre, at metal er interessant.«

Medlem vil gerne uddanne medarbejdere i 3D-print

Med godt 550 produktionsvirksomheder rummer Trekantområdet Danmarks højeste koncentration af fremstillingsvirksomheder. En af dem er maskinfabrikken Sjølund.

Valsning er i dag virksomhedens kernekompetence, men her kunne 3D-print meget vel blive en supplerende teknologi inden for en overskuelig årrække, forudser direktør Søren Ravn Jensen.

»Teknologien er allerede tilgængelig i dag, men det er en stor investering at lave, hvis ikke man har en færdig business case på plads. Jeg tror, man er nødt til at være lidt nysgerrig på det her fra starten, for vi er nødt til at se, hvad der erstatte nogle af de teknologier, vi arbejder med i dag.«

Sjølund råder over en 3D-printer i forvejen og har endnu én på vej, men Søren Ravn Jensen har sagt ja til at være medlem af Nexttech for netop at kunne trække på centrets viden og netværk.

»Der er også et uddannelsesperspektiv i det forstået på den måde, at vi kan se, at sådan noget som CNC- og robotoperatører er en mangelvare, og jeg synes, det kunne være fint, hvis vores medarbejdere får adgang til kurser og viden om 3D-print, så vi om nogle år står med noget personale, der også kan rådgive på det område.«

Vigtigt ikke at have forældet maskinpark

Både Hanne Thøgersen og Karsten Friis Hansen medgiver, at et navn som Nexttech forpligter, og at det ikke nytter noget at stå med en forældet maskinpark om to eller tre år.

»Det er selvfølgelig et spørgsmål om at følge med. Og måske bliver det noget med at udskifte maskinparken løbende. Der er vi ikke helt kommet til endnu efter bare én måneds opstart, men vores ambition er netop at være next technology, så vi skal være fremsynede,« siger Karsten Friis Hansen, der fremhæver både Addifabs printer og en eventuel metalprinter som eksempler på teknologier, der meget vel kunne være 3D-printets næste teknologispring.

»Og der er altså ikke mange virksomheder derude, som har midlerne til at gå ud at investere i så dyre printere.«

Men har Nexttech midlerne til det?

»Der er sat penge af til det i budgettet. Men vi er da klart afhængige af at få medlemmer ind. Vi har lavet et budget, ud fra hvad vi forventer, og går det som forventet, kommer der helt sikkert en printer mere næste år,« siger Hanne Thøgersen.

Indtil videre er det 3D-print, der er omdrejningspunktet for Nexttechs virke, men Karsten Friis Hansen understreger atter, at navnet forpligter.

»Vi hedder jo Nexttech, så om fem-ti år er det måske nogle helt andre teknologier, vi arbejder med. Det må tiden vise.«

Centret åbner som nævnt officielt 26. september.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har ikke megen tiltro til sådanne institutter. Det virker lidt ligesom en mødreforening om regulering af first person shooter spil. Høje lønninger, dyre bygninger, dyre maskiner som ingen for lov til at bruge fordi de er dyre og som alt i alt har præcis nul fremmende virkning på udviklingen. 100% spild af penge. Der mangler i DK udvikling i meget høj grad en manhattanprojekt fokus. A few good men. Nogen der får tingene til at ske, ikke tomme jakkesæt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten