Nyt Chandra-billede af kæmpe gassky
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt Chandra-billede af kæmpe gassky

Denne galaksehob indeholder en lang, røg-lignende sky, der ser ud som et stykke vredent papir. Gasskyen er over 70.000 lysår lang og indeholder temperaturer på op over 10 millioner grader celsius. Alligevel er skyen flere millioner grader koldere end den omgivne varme gas. På billedet angiver farverne rød, gul, grøn, blå de voksende temperaturer i gassen.

Skyen indeholder en masse svarende til 1 milliard af vores egne sole. Den menes at være dannet ved, at gas er afkølet fra galaksehoben og ind imod den centrale galakse. En anden forklaring kan dog også være, at skyen består af rester, der er blevet revet af en galakse, som er faldet ind i galaksehoben.

Spektralundersøgelser har vist, at skyen og den omgivne varme gas har samme sammensætning af tunge elementer som ilt, silicium og jern.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten