Nyt center skal lave søvnmålinger via øret
Det er ikke superspændende at sove dårligt om natten. Arbejdsdagen bliver tåget, og for nogles vedkommende kan det være meget invaliderende ikke at få nok søvn.
For at blive klogere på søvnmønstre kan man tage ørepropper, der foretager målinger af hjernen, i brug, de såkaldte øre-EEG-propper, og den slags har Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet forsket i i en årrække.
Og nu har instituttet fået 20 mio. kroner fra WS Audiology og UNEEG medical samt William Demant Fonden. Pengene skal bruges til et nyt forskningscenter på universitetet, som skal fokusere og fortsætte arbejdet med de små propper, som sidder inde i øret og måler på de små spændingsændringer i hudens overflade, der kommer, når hjernens neuroner arbejder.
Det smarte er, at proppen blot er på størrelse med en almindelig øreprop eller et høreapparat, så det er muligt at sove med det på til daglig uden at skulle have monteret hjelme med elektroder eller andet voldsomt udstyr.
»Øre-EEG giver en unik mulighed for at måle på vores hjerne i vores naturlige miljø. Og derfor kan vi begynde at dykke ned i ting, vi ellers ikke i dag kan måle på,« fortæller professor Preben Kidmose i en nyhed fra universitetet.
Læs også: Ny øreprop skal aflæse vores søvnløshed
Mere viden til psykiatrien
»Eksempelvis ved vi ikke særlig meget om, hvordan vores søvn varierer over tid, og hvordan den er påvirket af omgivelserne. Og fordi vi både kan måle søvn og mønstre i EEG’et, der korrelerer med kognitiv formåen, håber vi på at få en bedre forståelse for sammenhængen mellem søvnen og vores kognitive formåen. Det er nogle af de ting, jeg håber, teknologien kan give os bedre indblik i,« fortsætter han.
For et par år siden fortalte professoren desuden til ing.dk, at det vil være en kæmpe fordel at vide mere om f.eks. søvnmønstre hos psykiatriske patienter, hvilket der ikke er meget viden om i dag.
»Det eneste redskab, de har i dag, er at tale med folk. Inden for psykiatrien leder de efter nogle lidt mere objektive måleredskaber. Så det håber vi på, at denne teknologi på sigt vil kunne hjælpe os med,« sagde Preben Kidmose i 2017.
Han understreger også, at øre-EEG kan bruges til at karakterisere høretab på en mere detaljeret måde, end hvad der er muligt i dag.
